Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι: τρώνε χωρίς να πεινάνε και κάπως έτσι καταλήγουν να παχαίνουν. Το φαγητό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε όμορφα και πολλές φορές ένα νόστιμο σνακ μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση ή να τονώσει την παραγωγικότητά σας. Επομένως, πειράζει να τρώτε ακόμη κι αν δεν πεινάτε;

Δυστυχώς, η απάντηση είναι ‘ναι’, αφού οι έξτρα θερμίδες συσσωρεύονται και τα άσκοπα σνακ καταλήγουν σε περιττά κιλά. Προτού ορμήξετε στο φαγητό, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε σε ποιο επίπεδο πείνας βρίσκεστε και να αποφασίσετε να φάτε μόνο αν πεινάτε πολύ.

Αν αυτό δεν μπορεί να σας βοηθήσει πραγματικά, σκεφτείτε μήπως ένας από τους παρακάτω συνηθισμένους λόγους κρύβεται πίσω από την τάση σας να τρώτε ενώ δεν πεινάτε.

  • Στρες

Ίσως κατευθύνεστε προς το ψυγείο όταν πρέπει να ξεκινήσετε να σιδερώνετε. Στη δουλειά, μπορεί να επισκέπτεστε τον αυτόματο πωλητή προτού μιλήσετε στο τηλέφωνο με έναν δύσκολο πελάτη. Αυτή σας η συνήθεια βασίζεται στο στρες και καλό θα είναι να βρείτε μια άλλη λύση για να το αντιμετωπίσετε. Βάλτε μουσική για να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού ή συζητήστε με έναν συνάδερφό σας προτού αντιμετωπίσετε τον πελάτη.

  • Βαρεμάρα

Έχετε παρατηρήσει ότι όταν δεν έχετε να κάνετε κάτι το ρίχνετε στο φαγητό; Ο πιο εύκολος τρόπος να αλλάξετε συνήθεια είναι να κρατήσετε το στόμα σας απασχολημένο με μια τσίχλα ή ακόμα καλύτερα να πιείτε νερό. Μάλιστα, ακόμη και αν νιώθετε ότι πεινάτε, το νερό μπορεί να είναι η λύση, αφού πολλές φορές ο οργανισμός μπερδεύει την πείνα με τη δίψα.

  • Νευρικότητα

Όταν έχετε υπερένταση, το φαγητό είναι ένας τρόπος να εκτονωθείτε. Σίγουρα όμως όχι ένας έξυπνος τρόπος. Διοχετεύστε τα νεύρα και την ένταση της ημέρας σε μια μορφή γυμναστικής που σας ευχαριστεί. Έτσι, αντί να καταλήξετε να προσλαμβάνετε περιττές θερμίδες, θα καίτε θερμίδες και θα φροντίζετε το σώμα σας.

  • Συναισθηματική ασφάλεια

Το φαγητό για πολλούς ανθρώπους καλύπτει συναισθηματικές ανάγκες. Μετά από μία κουραστική ημέρα, ίσως σκέφτεστε ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απολαύσετε μερικά λεπτά ηρεμίας τρώγοντας το αγαπημένο σας comfort food και επιβραβεύοντας έτσι τον εαυτό σας. Εντοπίστε, λοιπόν, τι είναι αυτό που σας λείπει από τη ζωή σας και θα μπορούσε να σας δώσει τη χαρά και τη συναισθηματική ασφάλεια που ψάχνετε στο φαγητό και εστιάστε σε αυτό.

  • Συνήθεια

Είναι γνωστή η δύναμη που έχει η συνήθεια, ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά να υιοθετήσετε νέα νοοτροπία. Αν έχετε συνηθίσει να βλέπετε κάθε βράδυ την αγαπημένη σας σειρά τσιμπολογώντας μπισκότα και χαλαρώνοντας, την επόμενη φορά που θα πάτε να το κάνετε αναρωτηθείτε αν πράγματι πεινάτε. Αν η απάντηση είναι ‘όχι’΄, αφήστε το κουτί με τα μπισκότα στο ντουλάπι της κουζίνας.

*Σε κάθε περίπτωση, έχετε κατά νου ότι η αλλαγή δεν έρχεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή μέχρι να αλλάξετε συνήθειες, επομένως δώστε τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό σας να συνηθίσει στα νέα δεδομένα.