Τα μύρτιλα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες ενώ πολλά είναι ακόμα τα οφέλη τους για την υγείας. Ακόμα περισσότερες είναι και οι προτάσεις για να τα απολαμβάνουμε καθημερινά. Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους δίκαια κερδίζουν μια θέση στο πιάτο μας, περιλαμβάνουν:

Μύρτιλα τα αντιγηραντικά

Τα μύρτιλα διαθέτουν αντιγηραντική αλλά και προστατευτική δράση, προφυλάσσοντας τον οργανισμό από ποικίλες ασθένειες. Η έρευνα δείχνει ότι μεταξύ των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονται συνήθως, τα μύρτιλα αποτελούν τα πρώτα σε αντιοξειδωτική δράση.

Τα αντιοξειδωτικά στα μύρτιλα έχουν αποδειχθεί ότι περιορίζουν τη φλεγμονή και μειώνουν το οξειδωτικό στρες, αποτέλεσμα της ανισορροπίας μεταξύ της παραγωγής ελευθέρων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα και της ικανότητας του σώματος να αντισταθμίζει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους.

Για αυτόν τον λόγο τα μύρτιλα έχουν συνδεθεί με προστασία του DNA από τέτοιου είδους βλάβες και την γήρανση, αλλά και με την μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.

Μελέτη μάλιστα, που δημοσιεύθηκε International Journal of Molecular Sciences, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μύρτιλα αποτελούν από τους πιο προστατευτικούς καρπούς, λόγω της προστατευτικής δραστηριότητας των αντιοξειδωτικών της ανθοκυανίνης και της πολυφαινόλης.

Ενισχύουν την καρδιά

Λόγω της ικανότητάς τους να μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, τα μύρτιλα προστατεύουν από τη σκλήρυνση των αρτηριών, μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πρόσφατη μελέτη σε άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο συνέκρινε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης ενός φλιτζανιού μύρτιλων την ημέρα με ένα  ψευδοφάρμακο (placebo) κατά τη διάρκεια έξι μηνών. Σε όσους κατανάλωναν μύρτιλα, παρουσιάστηκαν συνεχείς βελτιώσεις στη λειτουργία της αρτηρίας, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης δυσκαμψίας, καθώς και θετικών αλλαγών στα επίπεδα της χοληστερόλης.

Τα ευρήματα μάλιστα ήταν τόσο ενθαρρυντικά, που οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι θα ήταν καλό, να συμπεριληφθούν στις διατροφικές στρατηγικές για την μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Ενδυναμώνουν τον εγκέφαλο

Πρόσφατη ανασκόπηση έντεκα δημοσιευμένων ερευνών εξέτασε τη σχέση μεταξύ μύρτιλων και γνωστικής απόδοσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα μύρτιλα έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την μακροχρόνια μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία στα παιδιά. Έχουν επίσςη αποδειχθεί ότι προστατεύει την μνήμη, την εκτελεστική λειτουργία και τη ψυχοκινητική λειτουργία σε ηλικιωμένους υγιείς ενήλικες και ενήλικες με ήπια γνωστική εξασθένηση.

Η έννοια της μακροχρόνιας μνήμης περιλαμβάνει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση και την ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών. Η εκτελεστική λειτουργία περιλαμβάνει δεξιότητες που επιτρέπουν σε ένα άτομο να σχεδιάζει, να εστιάζει την προσοχή του και να συνεχίζει μεταξύ διαφορετικών δραστηριοτήτων. Η ψυχοκινητική λειτουργία έχει να κάνει με τον συντονισμό σώματος και εγκεφάλου για να λειτουργούν ταυτόχρονα, όπως απαιτείται για τον συντονισμό ματιών και χεριών.

Έτσι θα τα αυξήσετε

Πετάξτε ελαφρώς πολτοποιημένα βατόμουρα σε απλό  ή ανθρακούχο νερό, μαζί με φρέσκο δυόσμο ή βασιλικό ή παγώστε τα σε παγάκια για να προσθέσετε χρώμα και θρεπτικά συστατικά στο ποτήρι σας. Για ένα γρήγορο και θρεπτικό πρωινό μπορείτε να τα προσθέσετε στο μπολ με την βρώμη και το γάλα.