Όταν χάνετε τον ύπνο σας και κοιμάστε λιγότερο από τις επτά ώρες, που συνιστούν οι ειδικοί, τότε μπορεί να μην κάνετε και τόσο «έξυπνες» επιλογές στα σνακ σας την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Ohio State University.

Πώς συνδέονται τα σνακ με τον ύπνο

Η ανάλυση δεδομένων σε σχεδόν 20.000 Αμερικανούς ενήλικες έδειξε μια σχέση μεταξύ της μη τήρησης των συστάσεων για ύπνο και της κατανάλωσης περισσότερων σνακ που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, ζάχαρη, λιπαρά και καφεΐνη.

Αποδεικνύεται ότι οι προτιμώμενες κατηγορίες φαγητού εκτός γεύματος, όπως τα αλμυρά ή γλυκά σνακ και τα μη αλκοολούχα ποτά, είναι οι ίδιες μεταξύ των ενηλίκων ανεξάρτητα από τις συνήθειες ύπνου, αλλά εκείνοι που κοιμούνται λιγότερο τείνουν να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από σνακ σε μια μέρα συνολικά.

«Την νύχτα τείνουμε να πίνουμε περισσότερες θερμίδες και να τρώμε πολύ φαγητό» δηλώνει ο δρ. Christopher Taylor, καθηγητής διαιτολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

«Όχι μόνο δεν κοιμόμαστε όταν ξενυχτάμε αλλά έχουμε συνήθως και άλλες συνήθειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, αυξημένος χρόνος οθόνης, επιλογές τροφίμων που καταναλώνουμε ως σνακ και όχι ως γεύματα» αναφέρει.

Μικρές συμπεριφορές και παχυσαρκία

«Γνωρίζουμε ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία σε ευρύτερη κλίμακα, αλλά όλες αυτές οι μικρές συμπεριφορές σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με το πώς συμβαίνει αυτό» εξηγεί ο δρ. Christopher Taylor.

Η περίληψη της μελέτης έχει δημοσιευθεί στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics και η έρευνα αναμένεται να παρουσιαστεί στο Food & Nutrition Conference & Expo του 2021.Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 19.650 ενήλικες των ΗΠΑ μεταξύ 20 και 60 ετών που είχαν συμμετάσχει από το 2007 έως το 2018 στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι σχεδόν όλοι – το 95,5% – έτρωγαν τουλάχιστον ένα σνακ την ημέρα και πάνω από το 50% των θερμίδων από σνακ σε όλους τους συμμετέχοντες προήλθαν από δύο μεγάλες κατηγορίες που περιελάμβαναν αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά και πατατάκια, κουλούρια, μπισκότα και γλυκά.