Ειδικά αυτήν την περίοδο που ο καιρός γίνεται πιο κρύος, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η όρεξή σας για φαγητό έχει αυξηθεί. Τι γίνεται όμως αν εσείς θέλετε παράλληλα να χάσετε βάρος; Η λύση δεν είναι να ενδίδετε σε κάθε λιγούρα σας για λιχουδιές, αλλά φυσικά ούτε το να αγνοείτε τα σήματα πείνας του οργανισμού σας. Με τα παρακάτω tips θα καταφέρερε να ρυθμίσετε την όρεξή σας και να χάνετε βάρος χωρίς να πεινάτε.

#1 Πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα

Βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής είναι η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης. Σκεφτείτε ότι ο οργανισμός σας έχει ανάγκη 20 αμινοξέα, εκ των οποίων τα 11 τα συνθέτει μόνος του και τα άλλα 9 τα προλαμβάνει από τις πρωτεϊνούχες τροφές. Η πρωτεΐνη σάς κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα, επειδή ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερη ώρα για να την απορροφήσει. Τα αυγά, τα μανιτάρια, οι φακές, το τόφου και το κοτόπουλο είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης.

#2 Μην ξεχνάτε τις φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες δεν βοηθούν μόνο στην καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς, αλλά συμβάλλουν και στον έλεγχο του βάρους, επειδή προκαλούν μεγαλύτερο και παρατεταμένο κορεσμό. Παράλληλα, ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, η βρώμη και τα τρόφιμα ολικής άλεσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αξίζουν μια θέση στην καθημερινή σας διατροφή. Έτσι, θα μένετε χορτάτοι και παράλληλα θα χάνετε βάρος.

#3 Προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε

Το αδυνάτισμα είναι μια διαδικασία που απαιτεί αυτοέλεγχο. Πάντα θα υπάρχουν πειρασμοί μπροστά σας: Η συνάδερφος που κερνάει τρουφάκια για τα γενέθλιά της, η μαμά σας που επιμένει να δοκιμάσετε το παστίτσιο της, ο σύντροφός σας που σας περιγράφει πόσο ζουμερό είναι το μπέργκερ που καταβροχθίζει. Σε κάθε περίπτωση εσείς φροντίστε να εστιάζετε στις τροφές που σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα με το σώμα σας.

#4 Αποφύγετε τις τροφές που σας ανοίγουν την όρεξη

Κι όμως, υπάρχουν τρόφιμα που σας κάνουν να πεινάτε λίγο μετά την κατανάλωσή τους, αντί να σας κρατούν χορτάτους. Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκονται στο λευκό ψωμί, τα λευκά μακαρόνια και τα γλυκά, μπορεί να σας προσφέρουν στιγμιαία απόλαυση, αλλά χωνεύονται πολύ γρήγορα και προκαλούν αύξηση του σακχάρου σας, με αποτέλεσμα λίγο μετά την κατανάλωσή τους να πεινάτε.

#5 Γεμίστε το ποτήρι σας νερό

Είναι εντυπωσιακά συχνό φαινόμενο να νομίζετε ότι πεινάτε, ενώ στην πραγματικότητα να έχει αφυδατωθεί ο οργανισμός σας. Φροντίστε να είστε συνεχώς ενυδατωμένοι, έχοντας πάντα κοντά σας ένα ποτήρι νερό. Το νερό δεν κάποια μαγική ιδιότητα αδυνατίσματος, έχει όμως την ιδιότητα να κόβει την όρεξη. Στην ίδια λογική, μπορείτε να φτιάχνετε ροφήματα. Όχι, δεν εννοούμε ζεστή σοκολάτα και καφέ με σιρόπι καραμέλας, αλλά πράσινο τσάι ή μέντα, χωρίς ζάχαρη. Έτσι, ο οργανισμός σας θα αποτοξινωθεί και η όρεξή σας θα περιοριστεί!

#6 Αντιπερισπασμός

Αν το φαγητό λειτουργεί ως ένα μέσο εκτόνωσης της νευρικότητάς σας και ως ένα δεκανίκι για να διαχειριστείτε τις αρνητικές σκέψεις, προσπαθήστε να βρείτε άλλους, πιο δημιουργικούς τρόπους να γεμίσετε την ημέρα σας. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε την ανάγκη να ορμήξετε σε μια σακούλα πατατάκια ενώ δεν πεινάτε πραγματικά, δοκιμάστε να διαβάσετε ένα βιβλίο, να φτιάξετε τις δικές σας συνταγές ομορφιάς, να κάνετε γυμναστική ή να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο σας.