Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να χωρέσετε θρεπτικά γεύματα στην πολυάσχολη μέρα σας, ειδικά αν τύχει να εργάζεστε αργά. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η συνήθεια να τρώτε τη νύχτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία σας.

Το φαγητό αργά βλάπτει την υγεία

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, σε δύο ομάδες με διαφορετικά προγράμματα γευμάτων. Η πρώτη κατανάλωνε τα γεύματά της κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ η δεύτερη κατά την διάρκεια της νύχτας.

Όσοι έτρωγαν το βράδυ παρουσίασαν αύξηση των επιπέδων γλυκόζης κατά 6,4%, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά ζητήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Αυτή η μελέτη ενισχύει την θεωρία ότι η ώρα που επιλέγετε να φάτε μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας, όπως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτή η αλλαγή παρατηρείται έντονα σε όσους εργάζονται βράδυ, καθώς πιθανότατα τρώνε όσο δουλεύουν.

Τι να προσέξετε αν τρώτε βράδυ

Εάν πράγματι ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Ένα από αυτά είναι αν καταναλώνετε επιπλέον «κενές» θερμίδες, με την μορφή εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι. Επίσης αν τρώτε βράδυ, πιθανότατα δεν έχετε την ευκαιρία να κάψετε τις θερμίδες καθώς πηγαίνετε απευθείας για ύπνο, κάτι που μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Εάν θέλετε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες προς το καλύτερο, η δημιουργία μιας καθημερινής ρουτίνας στο φαγητό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρώτα βήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Θα είναι καλό να αποφύγετε τους ασταθείς χρόνους φαγητού και έπειτα συμπεριλάβετε φρέσκα τρόφιμα και άπαχη πρωτεΐνη.