Εάν δεν έχετε οριστικοποιήσει τους στόχους σας για το 2022, αφήστε αυτές τις τάσεις στην ευεξία να σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε τις συνήθειες και τις συμπεριφορές σας:

#1 Βελτιώστε την υγεία του εντέρου σας

Όταν πρόκειται να κάνετε υγιεινές επιλογές, η βελτίωση της πέψης σας είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ευεξία σας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο χρόνο οι αναζητήσεις της Google για «υγεία του εντέρου» έχουν αυξηθεί κατά 83% (πηγή: BUPA).

Η υγεία του εντέρου μπορεί να περιλαμβάνει τόσο το γαστρεντερικό σας σύστημα, όσο και στην ισορροπία των βακτηρίων στο έντερό σας. Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, μερικές από τις καλύτερες τροφές για να προσθέσετε στη διατροφή σας περιλαμβάνουν τις τροφές ολικής άλεσης και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Το να μείνετε μακριά από επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ένας καλός στόχος για το 2022, καθώς αυτά μπορεί να διαταράξουν τα υγιή βακτήρια στο έντερο σας.

#2 Ζήστε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον ζωή

Σε έναν μόλις χρόνο οι αναζητήσεις στο Google για το κλιματικό άγχος σημείωσαν αύξηση κατά 418%, με το οικολογικό άγχος να αυξάνεται επίσης κατά 238% (πηγή: BUPA). Ενώ ο φόβος της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι ένα πραγματικό συναίσθημα, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε το 2022 μετατρέποντας τα συναισθήματά σας σε θετικές ενέργειες που μπορούν να υποστηρίξουν την ευεξία σας, αλλά και να κάνουν τη διαφορά για τον πλανήτη.

Για να βεβαιωθείτε ότι οι ενέργειές σας έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ξεκινήστε κάνοντας μία ή δύο μικρές αλλαγές για να ζείτε πιο «πράσινα» και αυξήστε τες με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, επιλέξτε τοπικά, εποχιακά τρόφιμα όπου είναι δυνατόν και μειώστε τη σπατάλη τροφίμων προγραμματίζοντας τα γεύματα εκ των προτέρων.

#3 Παρακολούθηση των επιπέδων άγχους σας

Σύμφωνα με την BUPA, το 2022 θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να παρακολουθούν τα επίπεδα άγχους τους, είτε χρησιμοποιώντας ένα smart watch είτε καταγράφοντάς το. Ενώ υπάρχουν λίγα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε το άγχος, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να το διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά.

Δοκιμάστε να καταγράψετε τυχόν συμπτώματα σωματικού ή ψυχικού στρες (συμπεριλαμβανομένου του πόνου ή της έντασης στο σώμα σας), πεπτικά προβλήματα και αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Δώστε μεγάλη προσοχή και στα συναισθηματικά σημάδια, όπως ο θυμός, το αίσθημα κατάθλιψης και οι αγχωτικές σκέψεις.

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει δείξει ότι η επίσκεψη σε χώρους πρασίνου, η έκθεση στο φυσικό περιβάλλον και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να μειώσουν το ψυχολογικό στρες. Επιπλέον, αν και μπορεί να μην σας αρέσει, η καθημερινή άσκηση απελευθερώνει χημικές ουσίες που προκαλούν καλή αίσθηση στον εγκέφαλό σας. Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους έχει επίσης πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της τόνωσης της διάθεσής σας και της βελτίωσης της αυτοεκτίμησής σας.

#4 Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο διάθεσης

Άλλη μία τάση στην ευεξία που πρόκειται να εκτιναχθεί το 2022 είναι το ημερολόγιο διάθεσης. Μια στρατηγική η οποία εστιάζει στα συναισθήματά σας και θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία. Με απλά λόγια, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταγράψετε πώς νιώθετε και γιατί.

Η διατήρηση ενός ημερολογίου διάθεσης ή ημερολογίου συναισθημάτων, μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να φτάσετε στη ρίζα των παρατεταμένων αρνητικών συναισθημάτων (και να αυξήσετε τα θετικά). Αυτό σας επιτρέπει να αναγνωρίσετε τα αρνητικά συναισθήματα και να αναλάβετε δράση για να βοηθήσετε αυτά τα συναισθήματα, είτε «ανοίγεστε» σε ένα φίλο, αγαπημένο πρόσωπο ή ψυχολόγο. Η καταγραφή των συναισθημάτων σας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει και τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης.

#5 Πιείτε ενσυνείδητα

Σύμφωνα με την BUPA, το 2021 υπήρξε ένα «κύμα» αναζητήσεων στο Google για την ενσυνείδητη σχέση με το αλκοόλ, το οποίο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το νέο έτος.

Μπορεί λοιπόν στο εορταστικό δείπνο των Χριστουγέννων να επιδοθείτε σε οινοποσία, αλλά το 2022 θα θελήσετε να υιοθετήσετε μια πιο υγιή σχέση με το αλκοόλ και τελικά να πίνετε λιγότερο.

Κάθε φορά που βάζετε ένα ακόμη ποτηράκι, ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί πίνει. Το να πίνετε ενσυνείδητα δεν σημαίνει να βγάλετε εντελώς το αλκοόλ από τη ζωή σας. Απλώς να βελτιώσετε τη σχέση σας με το ποτό, γνωρίζοντας γιατί πίνετε και πόσο καταναλώνετε.

#6 Δώστε μεγάλη προσοχή στο ανοσοποιητικό σας σύστημα

Με την πανδημία κορωνοϊού να είναι ακόμη εδώ, η φροντίδα του εαυτού μας δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την BUPA, οι αναζητήσεις της Google για την «ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος» έχουν αυξηθεί κατά 84%, ενώ η «ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος» έχει επίσης αυξηθεί κατά 50%.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πολύπλοκο και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, αλλά με μικρές τροποποιήσεις μπορείτε να δώσετε στο σώμα σας την ώθηση που χρειάζεται. Βοηθήστε το ανοσοποιητικό σας το 2022 κάνοντας πιο ποιοτικό ύπνο, τρώγοντας μεγαλύτερη ποικιλία τροφών και λαμβάνοντας την ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης D.

Άλλες δύο τάσεις στην ευεξία που αναμένεται να γίνουν πιο δημοφιλείς το 2022 είναι:

  • Η φροντίδα για την ενίσχυση της άμυνας του δέρματος (skinmunity)

Περιλαμβάνει την αυξημένη χρήση αντιοξειδωτικών για την πρόληψη του οξειδωτικού στρες, τη μείωση της φλεγμονής και την ηρεμία του δέρματος, καθώς και την τακτική περιποίηση του προσώπου.

  • Η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής ρουτίνας ύπνου

Τον επόμενο χρόνο, περισσότεροι από εμάς είτε θα χρησιμοποιούμε συσκευές παρακολούθησης του ύπνου, είτε θα στραφούμε σε λάδια αρωματοθεραπείας για να συμπληρώσουμε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.