Ένας νεαρός ενήλικας θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερο από μια δεκαετία στο προσδόκιμο ζωής του αλλάζοντας τη διατροφή του από μια τυπική δυτική δίαιτα σε μια βελτιστοποιημένη διατροφή που περιλαμβάνει περισσότερα τρόφιμα όπως όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine.

Για τους μεγαλύτερους ηλικιακά, τα αναμενόμενα οφέλη στο προσδόκιμο ζωής από τέτοιες διατροφικές αλλαγές θα ήταν μικρότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι εξίσου σημαντικά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ποιες τροφές χαρίζουν τουλάχιστον μια δεκαετία

Η διατροφή είναι θεμελιώδης για την υγεία και, παγκοσμίως, οι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι οδηγούν σε 11 εκατομμύρια θανάτους. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπάρχουσες μετα-αναλύσεις και δεδομένα από τη μελέτη Global Burden of Diseases για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο που επιτρέπει την άμεση εκτίμηση της επίδρασης στο προσδόκιμο ζωής μιας σειράς διατροφικών αλλαγών.

Για τους νεαρούς ενήλικες στις ΗΠΑ, το μοντέλο εκτιμά ότι μια συνεπής αλλαγή από μια τυπική δυτική δίαιτα στη βέλτιστη δίαιτα ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερο από μια δεκαετία για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες.

Κάθε ηλικία έχει τα δικά της οφέλη

Τα μεγαλύτερα οφέλη για το προσδόκιμο ζωής συνδέθηκαν με την κατανάλωση περισσότερων οσπρίων, περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης, περισσότερους ξηρούς καρπούς, λιγότερο επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας.

Η αλλαγή από μια τυπική δίαιτα στη βελτιστοποιημένη δίαιτα στην ηλικία των 60 ετών θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά 8 χρόνια για τις γυναίκες και κατά 8, έτη για τους άνδρες.

Οι ίδιες διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να ωφελήσουν και ενήλικες 80 ετών και άνω, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής κατά 3,4 έτη.