Αν και οι ειδικοί μάς προτείνουν να γυμναζόμαστε τουλάχιστον εξήντα λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα, οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν να φτάσουν αυτόν τον fitness στόχο για πολλούς λόγους, με την έλλειψη χρόνου να έρχεται συνήθως πρώτη στη λίστα. Εάν δεν έχετε χρόνο αλλά θέλετε να ενδυναμώσετε την καρδιά σας και γενικότερα τα επίπεδα της φυσικής σας κατάστασης, τότε οι προπονήσεις sprint δίνουν την καλύτερη λύση.

Η επιστήμη πίσω από τα sprint

Η προπόνηση σπριντ μπορεί να σας βοηθήσει ακόμα και αν δεν είστε επαγγελματίας αθλητής. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «American Physiological Society», υπήρξε μεγαλύτερη απόδοση σε λιγότερο χρόνο με προπονήσεις σπριντ υψηλής έντασης, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη ταχύτητα των προπονήσεων.

Αυτές οι σύντομες περίοδοι έντονης άσκησης βελτιώνουν την υγεία των μυών και την απόδοση, σε σύγκριση με αρκετές εβδομάδες παραδοσιακής προπόνησης αντοχής.

Θετικές αλλαγές εντοπίστηκαν και σε μεταβολικούς δείκτες, όπως η ποσότητα καλίου στο αίμα και η συσσώρευση γαλακτικού οξέος, η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να καθυστερήσει την κόπωση και να ενισχύσει την αθλητική απόδοση.

Αλλα επιστημονικά ευρήματα έχουν δείξει ότι η σύντομη άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να σας βοηθήσει να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με τη μέτριας έντασης cardio προπόνηση.

Μην ξεχνάτε

Οι ασκήσεις sprint μπορούν να γίνουν ενώ τρέχετε, κολυμπάτε, κάνετε ποδήλατο ή σχεδόν σε οποιαδήποτε cardio δραστηριότητα. Προτού ξεκινήσετε, λάβετε υπόψη σας τα εξής:

Ασφάλεια: Επειδή πρόκειται για άσκηση υψηλής έντασης, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Επίπεδο φυσικής κατάστασης: Είναι επίσης σημαντικό να έχετε καλή φυσική κατάσταση προτού εντάξετε τα σπριντ στις προπονήσεις σας.

Συχνότητα: Λόγω της έντασης αυτών των προπονήσεων, θα ήταν καλό να μην κάνετε sprint περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα.

Πόνος στους μυς: Επειδή τα σπριντ μπορεί να είναι επίπονα, ειδικά στην αρχή, είναι σημαντικό να εξασκείτε τους μυς σας καθημερινά. Οι ειδικοί προτείνουν 3 έως 4 εβδομάδες γυμναστικής πριν τα ξεκινήσετε.