Όλοι έχουμε έναν αγαπημένο τύπο προπόνησης και αν ανήκετε σε εκείνους που ασχολούνται με την μυϊκή ενδυνάμωση με βάρη αποκλειστικά, αμελώντας το αερόβιο ίσως θα πρέπει να το… ξανασκεφτείτε. Αυτό τουλάχιστον, προτείνουν οι ειδικοί για να διασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς αλλά και για να ακολουθείτε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπονήσεων.

Γιατί είναι σημαντικό το αερόβιο;

Ενώ η προπόνηση ενδυνάμωσης με βάρη έχει πολλά οφέλη για την υγεία, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμπεριλάβετε και το αερόβιο για να υποστηρίξετε την καρδιά σας. Η προπόνηση με βάρη είναι το κλειδί για την ενίσχυση της μυϊκής μάζας, τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού, την αύξηση της ισορροπίας και της σταθερότητάς σας και τη βελτίωση της συνολικής ψυχικής και σωματικής υγείας.

Αλλά η άρση βαρών είναι μια αναερόβια δραστηριότητα που συνήθως δεν επιτρέπει την αύξηση του καρδιακού σας παλμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Έχει αποδειχθεί ότι για την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, είναι σημαντικό να ανεβάζετε τον καρδιακό ρυθμό για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της άσκησής σας», εξηγούν οι ειδικοί. «Αυτό δεν επιτυγχάνεται με την άρση βαρών».

Ασκηθείτε σε μέτριο επίπεδο για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα ή δύο έως πέντε φορές την εβδομάδα για 30 ή 60 λεπτά την φορά, επιλέγοντας μια δραστηριότητα όπου θα φτάνετε το 50 ή 70% του μέγιστου καρδιακού σας παλμού. Θα καταλάβετε ότι φτάσατε σε αυτό το επίπεδο όταν δεν θα μπορείτε να συνεχίσετε εύκολα την συνομιλία σας με τον φίλο σας.

Είναι πολύ σημαντικό να συνδυάζετε την προπόνηση δύναμης με την καρδιοαναπνευστική, καθώς με αυτόν τον τρόπο εστιάζετε στην υγεία ολόκληρου του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς και της συνολικής μυϊκής και οστικής δύναμης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όταν τα βάρη «γίνονται»… cardio

Η προπόνηση δύναμης, ωστόσο, μπορεί να προσομοιώσει στην αερόβια προπόνηση όταν γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο. «Αυτό σημαίνει περισσότερες επαναλήψεις με λιγότερα κιλά. Η προπόνηση δύναμης με αυτόν τον τρόπο θα σας δώσει τα οφέλη μιας αερόβιας προπόνησης» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.

Αυτό σας επιτρέπει επίσης να διαφοροποιήσετε την προπόνησή σας, ώστε να μην βαρεθείτε, ενώ διατηρείτε τον καρδιακό σας ρυθμό στα απαιτούμενα ύψη.