Καθώς αφήνουμε πίσω μας την άνοιξη και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τις μεγάλες, ζεστές μέρες του καλοκαιριού, μια μπουκιά ceviche, ψάρι ή άλλα θαλασσινά σε μαρινάδα από λάιμ και χυμό λεμονιού, συνοδευόμενα από λαχανικά ή βότανα, είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε. Οι χυμοί από τα εσπεριδοειδή μετουσιώνουν τις πρωτεΐνες του ψαριού, δίνοντας του παρόμοια εμφάνιση και υφή με τα ψάρια που έχουν υποστεί ήπια θερμική επεξεργασία, την ίδια στιγμή που το διατηρούν ακαταμάχητα φρέσκο, ελαφρύ και έξτρα δροσιστικό.

Δώρο της περουβιανής κουζίνας

Το ceviche είναι δώρο της περουβιανής κουζίνας αλλά οι εκδοχές αυτού του λαμπερού, πικάντικου πιάτου είναι δημοφιλείς σε όλη τη Λατινική Αμερική και όχι μόνο. Μία από τις δημοφιλέστερες συνταγές είναι το ceviche με λαβράκι, κρεμμύδια, αγγούρια, πιπεριές τσίλι και ντομάτες.

Η συγκεκριμένη εκδοχή δεν είναι απλώς νόστιμη και χορταστική. Είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία, με το λαβράκι να αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Β12.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόσληψη βιταμίνης Β12 είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των κυττάρων του αίματος (η έλλειψη Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία), καθώς και για τη σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και τη σύνθεση DNA. Συνδέεται επίσης με τη γνωστική λειτουργία και τη ρύθμιση της διάθεσης.

Δυνατή καρδιά και καλή διάθεση

Η ανεπάρκεια Β12 έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και ευερεθιστότητα. Και, μελέτες έχουν προτείνει επίσης ότι η Β12 μπορεί να ανακουφίσει ή να μετριάσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε που οφείλεται η δράση της, η βιταμίνη Β12 παίζει ρόλο στην διατήρηση της σεροτονίνη, που πρόκειται για την feel-good ορμόνη του οργανισμού μας. Και φυσικά δεν μπορούμε να ξεχνάμε τα πολύχρωμα λαχανικά στο πιάτο μας, που όχι μόνο χαρίζουν άφθονη φρέσκια γεύση στο λαβράκι αλλά προσφέρουν και τα δικά τους μοναδικά οφέλη.

Όλα αυτά τα χρώματα αντιπροσωπεύουν διαφορετικά  θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Για παράδειγμα, οι ντομάτες έχουν μια ένωση που ονομάζεται λυκοπένιο, το οποίο είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματός μας από βλάβες. Τα αγγούρια έχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Κ και καλίου. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται για να κρατήσουν τον οργανισμό μας υγιή και ακμαίο.

Πώς θα φτιάξετε το δικό σας ceviche

Επειδή το ceviche δεν μαγειρεύεται σε φωτιά, είναι απαραίτητο να προμηθευτείτε λαβράκι υψηλής ποιότητας από αξιόπιστες πηγές για την ασφάλεια σας.

Υλικά

1 κιλό λαβράκι, ψιλοκομμένο
Χυμός από 3 λάιμ
Χυμός από 1 λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
2/3 φλιτζανιού αγγούρι, κομμένο σε κύβους
1/2 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα σε κύβους
1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο, χοντροκομμένο, συν επιπλέον για το γαρνίρισμα
4 γλυκές πιπεριές τσίλι, κομμένες σε κύβους
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ προσθέστε το ψάρι, τον χυμό λάιμ, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι και αφήστε το για τριάντα λεπτά. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ, ανακατέψτε καλά και απολαύστε το όπως είναι ή με τσιπς τορτίγιας.