Πιθανότατα γνωρίζετε ότι τα τρόφιμα που τρώτε μπορούν να έχουν αντίκτυπο στον εγκέφαλό σας με την πάροδο του χρόνου. Στην πραγματικότητα, ορισμένα τρόφιμα μπορούν πραγματικά να βλάψουν τη μνήμη σας και να αυξήσουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών διαταραχών, ενώ άλλα μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της γνωστικής έκπτωσης.

Τώρα, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η κατανάλωση κράνμπερι θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την διαύγεια, καθώς μεγαλώνετε.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα 60 ενηλίκων ηλικίας 50-80 ετών για μια περίοδο 12 εβδομάδων, συμπληρώνοντας ορισμένες από τις δίαιτες τους με λυοφιλοποιημένη σκόνη κράνμπερι. Με βάση τις γνωστικές αξιολογήσεις πριν και μετά από αυτές τις 12 εβδομάδες, όσοι είχαν λάβει τη σκόνη είχαν καλύτερη επεισοδιακή μνήμη και καλύτερη νευρική λειτουργία.

Αλλά, ενώ τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα, δεν είναι σαφές εάν το φρούτο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από σοβαρές νευρολογικές παθήσεις.

Το διατροφικό πλάνο που χαρίζει εγκεφαλική διαύγεια

Επιπλέον, ενώ τα κράνμπερι μπορεί να είναι ευεργετικά για το μυαλό σας, η καλύτερη αλλαγή που μπορείτε να κάνετε για να είστε διαυγείς -όσον αφορά τις διατροφικές σας επιλογές- είναι να ρίξετε μια ματιά στη διατροφή σας συνολικά. Εάν είστε έτοιμοι γι’ αυτό, η δίαιτα MIND που συνδυάζει στοιχεία της μεσογειακής διατροφής με αυτά της δίαιτας DASH για την καταπολέμηση της υπέρτασης, θα μπορούσε να σας φανεί ευεργετική.

Βεβαίως, μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να φανταστείτε ότι θα αναθεωρήσετε πλήρως τη διατροφή σας ταυτόχρονα. Ίσως λοιπόν το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι ένα βήμα τη φορά.

Μία ή δύο μικρές αλλαγές στη διατροφή σας για αρχή, ώστε να ενσωματώσετε περισσότερες από αυτές τις φιλικές προς τον εγκέφαλο τροφές, είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε μια μερίδα αλμυρών σνακ με μια χούφτα κράνμπερι και ξηρούς καρπούς μία φορά την εβδομάδα, καθώς και να προσθέσετε μερικά φλιτζάνια σπανάκι στην επόμενη σούπα σας.

Μόλις το καταφέρετε αυτό, μπορείτε να αντικαταστήσετε το επεξεργασμένο ψωμί με ψωμί ολικής άλεσης και να προσθέσετε ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή σας μία φορά την εβδομάδα.