Βρίσκεστε στην μέση της μέρας, η δουλειά είναι δύσκολη, οι απαιτήσεις αμείωτες και η λίστα των υποχρεώσεων μοιάζει μόνο να μεγαλώνει. Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε μερικά λεπτά ηρεμίας για να πάρετε βαθιές ανάσες και ανασυντάξετε τις δυνάμεις σας. Γιατί όχι να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που όχι μόνο θα τονώσουν την παραγωγικότητά σας αλλά και την διάθεσή σας.

Ενώ σχεδόν κάθε γεύμα, που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά μαζί με άπαχη πρωτεΐνη, μπορεί να μας δώσει την πολύτιμη ώθηση που αναζητάμε, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που περιέχουν ενώσεις, όπως η τρυπτοφάνη, η οποία μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα σεροτονίνης ή τα προβιοτικά που εξισορροπούν το έντερο, τα οποία συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα στρες και άγχους κι έχουν θετικό αντίκτυπο στην διάθεσή σας. Οι πολυφαινόλες πρόκειται για μια εξίσου ευεργετική ένωση.

Πώς λειτουργούν οι πολυφαινόλες

«Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ενώσεις που αποτελούνται από μια μεγάλη και ποικιλόμορφη ομάδα μορίων που βοηθούν στην προστασία των φυτών από το στρες και έρευνες αναφέρουν ότι όταν οι άνθρωποι τις καταναλώνουν, αποκομίζουν οφέλη για την υγεία», μας εξηγούν οι ειδικοί.

Ταυτόχρονα στο παρελθόν επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει μια σαφή σύνδεση μεταξύ διατροφής, διάθεσης και καλύτερης ψυχικής υγείας.

Για παράδειγμα, ερευνητές σε επιστημονική μελέτη που ανάλυσαν την πρόσληψη πολυφαινόλης και τις επιδράσεις της στην κατάθλιψη διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερη κερσετίνη – μια φυτική φλαβονόλη από την ομάδα φλαβονοειδών πολυφαινολών που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα δημητριακά – είχαν μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης.

Για να επωφεληθείτε από αυτές είναι σημαντικό να ενσωματώσετε στην διατροφή σας τροφές όπως πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, μπαχαρικά και βότανα, τσάι ή και καφέ.

3 τροφές για καλή διάθεση

Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά έρχονται πρώτα στην περιεκτικότητα πολυφαινολών. Ένα από τα αγαπημένα των ειδικών, είναι ο κουρκουμάς, γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.Ο κουρκουμάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής επειδή είναι η διατροφική πηγή κουρκουμίνης, μιας πορτοκαλί πολυφαινόλης που βοηθά να δώσει στον κουρκουμά το χαρακτηριστικό του χρώμα.

Πολλές μελέτες εξέτασαν τον ρόλο της κουρκουμίνης στον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία και ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική λόγω της δράσης της σε ορισμένες εγκεφαλικές οδούς στην μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα και πιο συγκεκριμένα η μαύρη, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. «Οι κόκκοι κακάο, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σοκολάτας, είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε πολυφαινόλες», μας λένε οι ειδικοί.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όλες οι σοκολάτες δεν είναι ίδιες. Η μαύρη σοκολάτα – η οποία χρησιμοποιεί περισσότερο κακάο από την γάλακτος ή τη λευκή σοκολάτα – είναι γενικά πιο πλούσια σε πολυφαινόλες επειδή έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο. Και δυστυχώς, εάν τρώτε σοκολάτα με πολλή πρόσθετη ζάχαρη, είναι πιθανό να αντισταθμίσετε οποιοδήποτε πιθανό όφελος για την υγεία.

Αλεύρι από φαγόπυρο

Αν και είναι υπέροχο να προσθέτετε επιπλέον μερίδες τροφών πολυφαινόλης στη διατροφή σας, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, η κορυφαία πηγή θερμίδων κάθε μέρα είναι τα δημητριακά.

Τις περισσότερες φορές, αυτοί οι κόκκοι έχουν υποστεί επεξεργασία σε μεγάλο βαθμό, έτσι έχουν χάσει τις περισσότερες από τις πολυφαινόλες τους και άλλα υγιεινά θρεπτικά συστατικά. Για να αποφευχθεί μια τέτοια απώλεια, οι ειδικοί συνιστούν αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις να χρησιμοποιείτε αλεύρι φαγόπυρου.

Ακολουθήστε το στο Google News