Καλοκαιράκι! Ζέστη, ήλιος, άμμος, αλμυρό νερό και… κολπικές λοιμώξεις. Τίποτα δεν περιορίζει τη διασκέδαση στις διακοπές όσο μια κολπίτιδα. Αλλά γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη αύξηση στις λοιμώξεις της ευαίσθητης περιοχής κατά τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μεγαλύτερος ένοχος είναι η αύξηση της υγρασίας, είτε λόγω εφίδρωσης είτε από το κολύμπι στη θάλασσα (ή/και στην πισίνα).

Γιατί έχω φαγούρα εκεί κάτω το καλοκαίρι;

Εάν φοράτε στενά ρούχα ή υφάσματα που δεν αναπνέουν, αυτή η υγρασία μπορεί να παγιδευτεί πάνω στο δέρμα σας όλη την ημέρα. Ακόμη χειρότερα, όταν είναι ώρα να δροσιστείτε, τι κάνετε; Πηδάτε στο νερό – περισσότερη υγρασία, ειδικά αν δεν στεγνώσετε και δεν αλλάξετε τα ρούχα σας αμέσως. Κι όσο περισσότερο περπατάτε με υγρασία παγιδευμένη εκεί κάτω, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξετε μόλυνση.

Η πιο συνηθισμένη μόλυνση των γυναικείων γεννητικών οργάνων το καλοκαίρι είναι η μυκητίαση (καντιντίαση). Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κοκκινίλα, φαγούρα ή ερεθισμό στο αιδοίο, που συχνά συνοδεύεται από μυρωδιά ζύμης και έκκριμα που μοιάζει με τυρί κότατζ. Μια άλλη κοινή κολπική λοίμωξη που πρέπει να προσέχετε είναι η βακτηριακή κολπίτιδα, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν μυρωδιά ψαριού και γκριζωπή έκκριση. Πολλές φορές, μάλιστα, η κολπίτιδα οδηγεί σε μυκητίαση.

Έτσι, ενώ άλλοι άνθρωποι περνούν χρόνο στην πισίνα ή απολαμβάνουν ξέγνοιαστες διακοπές, μια χρόνια μόλυνση μπορεί να σας κάνει να μην θέλετε να κάνετε τίποτα. Μπορούν επίσης να καταστρέψουν την αυτοπεποίθησή σας κι έτσι πιθανότατα το καλοκαιρινό σεξ που είχατε σχεδιάσει θα μείνει μια φαντασίωση.

Πώς λοιπόν θα αποφύγετε αυτές τις κοινές κολπικές λοιμώξεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Συμβουλές για την αποφυγή κοινών λοιμώξεων

Ενώ τόσο η μυκητίαση όσο και η βακτηριακή κολπίτιδα είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες, υπάρχει κίνδυνος να γίνουν χρόνιες. Επομένως, είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να τις αποφύγετε εξαρχής εφαρμόζοντας καλή κολπική υγιεινή και διατηρώντας τον εαυτό σας όσο το δυνατόν πιο υγιή.

Ακολουθούν πέντε χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να αρχίσετε να εφαρμόζετε σήμερα:

#1 Φροντίστε να «αναπνέει» η ευαίσθητη περιοχή

Είναι πολύ σημαντικό να αφήνετε τον κόλπο σας να αναπνέει, ειδικά ενόψει των ακραίων θερμοκρασιών και του ιδρώτα το καλοκαίρι. Tip: Οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιείτε μόνο υφάσματα που αναπνέουν (όπως το βαμβάκι) γύρω από την περιοχή του κόλπου σας και να βεβαιωθείτε ότι τα παντελόνια και τα εσώρουχά σας δεν είναι πολύ στενά. Ορισμένοι μάλιστα προτείνουν να κοιμάστε χωρίς εσώρουχα όλη νύχτα, ώστε η περιοχή να αερίζεται.

#2 Προσκαλέστε τα καλά βακτήρια

Μπορεί να έχετε ακούσει για τα προβιοτικά για το έντερό σας, αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι τα προβιοτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν τον κόλπο σας. Ακριβώς όπως το έντερο σας, ο κόλπος σας φιλοξενεί πολλά διαφορετικά στελέχη βακτηρίων, μερικά υγιή, άλλα όχι. Όταν η ισορροπία των δύο διαταραχθεί εκεί κάτω, μπορεί να γίνετε επιρρεπείς σε κολπικές λοιμώξεις. Tip: Οι ειδικοί συνιστούν να φροντίσετε η διατροφή σας να είναι γεμάτη από υγιεινές πηγές προβιοτικών:, όπως στραγγιστό γιαούρτι και κεφίρ. Άλλες πηγές προβιοτικών περιλαμβάνουν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο ή το kimchi. Εάν αντιμετωπίζετε χρόνια βακτηριακή κολπίτιδα, ο γυναικολόγος σας θα μπορούσε επίσης να σας συνταγογραφήσει ένα κολπικό προβιοτικό υπόθετο, που έχει σχεδιαστεί για να ανακουφίζει από τα συμπτώματα των υποτροπών, καθώς και κάποιο ήπιο κολπικό ντους χωρίς άρωμα.

#3 Αποφύγετε τα κολπικά ντους

Ό,τι κι αν κάνετε, αποφύγετε τις πλύσεις ή τα αρωματικά προϊόντα κολπικής υγιεινής. Ο κόλπος είναι αυτοκαθαριζόμενος και ενώ το αιδοίο (το εξωτερικό μέρος όπου βρίσκονται τα χείλη και η κλειτορίδα) χρειάζεται πολύ λίγο καθαρισμό, αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο με ήπιο, απαλό, κολπικό σαπούνι ή σκέτο νερό. Γιατί; Επειδή το πλύσιμο και άλλα αρωματικά προϊόντα γυναικείας υγιεινής μπορούν να τροποποιήσουν το pH του κόλπου, πράγμα που σημαίνει ότι παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε καθαρές εκείνη τη στιγμή, μακροπρόθεσμα να είναι ακόμη πιο πιθανό να εμφανίσετε κολπίτιδα.

#4 Καθαρίστε τη διατροφή σας

Ενώ η καλή κολπική υγιεινή είναι το κλειδί, είναι επίσης καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Μια δίαιτα γεμάτη προβιοτικά είναι μια καλή αρχή, αλλά η αποφυγή της ζάχαρης είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να σταματήσετε μια μυκητίαση εν τη γενέσει της. Γιατί; Ο μύκητας τρέφεται με ζάχαρη, οπότε όταν κόβετε τη ζάχαρη, στερείτε από  το μύκητα την τροφή του. Tip: Δεν υπάρχει λόγος να χαλάσετε την καλοκαιρινή σας διασκέδαση, αλλά αντί για αυτή τη σούπερ ζαχαρούχα μαργαρίτα, προτιμήστε ένα τζιν τόνικ.

+1 Μην αυτοθεραπεύεστε

Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε περίεργα συμπτώματα, μην προσπαθήσετε να κάνετε αυτοδιάγνωση, ακόμη κι αν είχατε προηγουμένως προσβληθεί από μυκητίαση ή βακτηριακή κολπίτιδα και νομίζετε ότι γνωρίζετε τι συμβαίνει. Οι μολύνσεις από ζυμομύκητες και η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να φαίνονται και να αισθάνονται παρόμοια, επομένως μπορεί να νομίζετε ότι έχετε το ένα ενώ στην πραγματικότητα έχετε το άλλο – και οι θεραπείες είναι εντελώς διαφορετικές. Είναι λοιπόν σημαντικό να ελέγχεστε από έναν επαγγελματία για να βεβαιωθείτε ότι αντιμετωπίζετε το σωστό. Tip: Αναπτύξτε μια στενή σχέση εμπιστοσύνης με το γιατρό σας, ώστε να νιώθετε άνετα να τηλεφωνείτε αμέσως μόλις υποψιαστείτε ότι κάτι δεν πάει καλά.