Το ραπανάκι ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών ή σταυρανθών λαχανικών, και θεωρείται ρίζα. Αποτελείται από το κύριο μέρος που είναι η ρίζα και ο βολβός αλλά και τα φύλλα του. Το βρώσιμο μέρος του ραπανιού είναι κυρίως ο βολβός. Υπάρχουν διάφορα είδη ραπανιού, και το χρώμα και το σχήμα τους μπορεί να ποικίλλει.

Τα πιο κοινά και πιο συνήθη είναι το λευκό και το κόκκινο ραπανάκι. Πρόκειται για ένα τρόφιμο που τρώγεται κατά κύριο λόγο ωμό σε σαλάτες αλλά και μαγειρεμένο σε πολλές συνταγές.

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του ραπανιού οφείλονται στη φυτοχημική του περιεκτικότητα.

Οι χρωστικές των ανθοκυανινών τους προσδίδουν το κόκκινο χρώμα στον βλαστό, ενώ παράλληλα έχουν ουσίες που τους προσδίδουν πικάντικη γεύση. Πρόκειται για ένα τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό και την υγεία μας.

Διατροφική αξία (100 γρ. ωμό ραπανάκι)

Ενέργεια: 16 Kcal
Πρωτεΐνη: 0,68 γρ.
Υδατάνθρακες: 3,4 γρ.
Λίπος: 0,1 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,6 γρ.

Τι προσφέρουν τα ραπανάκια στην υγεία μας

Τα ραπανάκια είναι μία πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως η κατεχίνη και η πυρογαλλόλη αλλά και άλλες φαινολικές ενώσεις. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό για να προστατεύει τα κύτταρά μας από το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες που αυτό μπορεί να προκαλέσει.

Πρόκειται για ένα τρόφιμο με αρκετές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο και σε πληθώρα ασθενειών.

Οι φυτικές ίνες έχει φανεί ότι μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2. Τέλος, συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και στον έλεγχο του βάρους.

· Προστατεύουν στην καρδιά

Τα κόκκινα ραπανάκια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα τους. Οι ανθοκυανίνες έχουν αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιπλέον περιέχουν μέταλλα όπως το κάλιο, η πρόσληψη του οποίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης, καθώς μπορεί να αυξήσει τη διαστολή των αγγείων και την απέκκριση του νατρίου από τα ούρα μας.

Αυτή του η ιδιότητα μπορεί να βοηθήσει άτομα που καταναλώνουν αρκετό αλάτι ή έχουν ευαισθησία στην αρτηριακή πίεση.

· Συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου

Η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο και τα ραπανάκια, μπορεί να συμβάλει ευεργετικά στην πρόληψη του καρκίνου.

Σύμφωνα με μελέτες, τα λαχανικά αυτά περιέχουν ορισμένες ενώσεις που διασπώνται σε ισοθειοκυανικά, τα οποία είναι γνωστά από πολλές έρευνες ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μία μελέτη του 2010 έδειξε ότι το εκχύλισμα από τη ρίζα του ραπανιού είχε πολλούς τύπους ισοθειοκυανικών, τα οποία προκαλούσαν κυτταρικό θάνατο σε ορισμένα καρκινικά κύτταρα μέσω τροποποίησης κάποιων γονιδίων που εμπλέκονται στην απόπτωση.

· Εχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες

Η ρίζα του ραπανιού φαίνεται από μελέτες ότι είναι πολύ ευεργετική έναντι του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2.

Αυτές οι αντιδιαβητικές ιδιότητες μπορεί να οφείλονται στην ικανότητά του να ενισχύει τον αντιοξειδωτικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού μας, να μειώνει το οξειδωτικό στρες και την υπεροξείδωση των λιπιδίων, να βελτιώνει την ομοιόσταση της γλυκόζης αλλά και να μειώνει την απορρόφησή της από το έντερο.

Η αδιπονεκτίνη είναι μία ορμόνη που βοηθά στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Τα ραπανάκια περιέχουν ορισμένες ενώσεις που ρυθμίζουν και ενισχύουν την παραγωγή της στον οργανισμό μας. Τέλος, και τα φύλλα του ραπανιού έχει βρεθεί ότι έχουν οφέλη έναντι του Σακχαρώδους Διαβήτη, μειώνοντας την εντερική απορρόφηση της γλυκόζης.

· Θεωρούνται φυσικό αντιμυκητιακό

Το ραπανάκι περιέχει μία αντιμυκητιακή ένωση που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική κατά των στελεχών του μύκητα Candida albicans, ο οποίος είναι ένας από τους πιο συχνούς μύκητες του σώματός μας.

υπεραναπτυχθεί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό μας, όπως στοματικές και κολπικές λοιμώξεις.

Τέλος, είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αφού στα 100 γραμμάρια ραπανιού υπάρχουν 95,3 γραμμάρια νερό.

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για όλα τα συστήματα του οργανισμού μας, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά, στο δέρμα, στην αρτηριακή πίεση, πονοκεφάλους και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Γι’ αυτό εκτός από την κατανάλωση αρκετού νερού μέσα στην ημέρα, καλό είναι να καταναλώνονται και τρόφιμα πλούσια σε νερό, όπως τα ραπανάκια.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Δήμητρα Φείδα, διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή.