Η καθημερινή κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του σώματός σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους λάτρεις της γυμναστικής και τους αθλητές γιατί όταν ιδρώνετε χάνετε νερό, το οποίο πρέπει να αντικατασταθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Για να αναπληρώσετε τα υγρά που χρειάζεται το σώμα σας, είναι σημαντικό να πίνετε. Είναι όμως εντάξει να πίνετε νερό ενώ γυμνάζεστε;

Η εφίδρωση είναι μια φυσική διαδικασία του σώματος, που σας βοηθά να μειώσετε την θερμοκρασία σας όσο γυμνάζεστε ή κάνετε έντονες δραστηριότητες.

Για αυτόν τον λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναπληρώνετε τα υγρά που χάνετε μέσω της εφίδρωσης για να αποφύγετε την αφυδάτωση ή χειρότερο την θερμοπληξία.

Νερό και στην γυμναστική;

“Απολύτως ναι” λέει χαρακτηριστικά ο Matt Morris, Master Trainer, επισημαίνοντας ότι μπορούμε να πίνουμε νερό ενδιάμεσα των ασκήσεων, κατά την διάρκεια δηλαδή της προπόνησης. Ο οργανισμός δεν λειτουργεί σωστά χωρίς την κατάλληλη ενυδάτωση καθημερινά αλλά και κάθε στιγμή της ημέρας.

Ένα σωστά ενυδατωμένο άτομο θα έχει καλύτερες επιδόσεις στο γυμναστήριο σε σύγκριση με ένα αφυδατωμένο άτομο κάθε φορά.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) η ανεπαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως υπερθέρμανση, αφυδάτωση, πέτρες στα νεφρά και δυσκοιλιότητα.

Το νερό δίνει στις αρθρώσεις σας την απαραίτητη λίπανση ώστε να μειώνεται η καταπόνηση τους, σας βοηθά να διατηρήσετε μια φυσιολογική θερμοκρασία σώματος, παρέχει προστασία στη σπονδυλική στήλη και τους ιστούς σας και ενισχύει την λειτουργία του εντέρου.

Είναι απαραίτητο να πίνετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση για να ενυδατωθείτε σωστά.

Όπως εξηγούν ειδικοί από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής πρέπει να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα τροφών και υγρών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την άσκηση για να βοηθήσουν στη διατήρηση της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, τη μεγιστοποίηση της απόδοσης της άσκησης και τη βελτίωση του χρόνου αποκατάστασης.

Όσοι γυμνάζονται τακτικά πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένοι πριν την άσκηση και να πίνουν αρκετά υγρά κατά την διάρκεια και μετά την γυμναστική για να εξισορροπήσουν τις απώλειες σε υγρά.