Η ξηροδερμία, εκτός από απογοητευτική, μπορεί να γίνει και εξαιρετικά άβολη εξαιτίας του ξεφλουδίσματος και του κνησμού που την συνοδεύουν. Και ειδικά, κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν ο αέρας γίνεται πιο ξηρός και κρύος, η επιδερμίδα μας επιβαρύνεται περισσότερο. Η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας και η αποφυγή των πολύ ζεστών ντους είναι λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν αλλά οι τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την όψη του δέρματος.

Οι διατροφικές μας επιλογές μπορεί να έχουν βαθιά επίδραση στο πώς το σώμα μας διατηρεί την υγρασία, σύμφωνα με τους ειδικούς. Εάν και εσείς αντιμετωπίζετε ξηρό δέρμα, ακολουθούν διατροφικές συνήθειες που μπορεί να προκαλούν την ξηρότητα ή και να την εντείνουν.

Δεν τρώτε αρκετά ψάρια

Συνιστάται να τρώτε ψάρι κάθε εβδομάδα. Τα ψάρια, ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια, περιέχουν DHA και EPA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή μια ποικιλία καλών λιπαρών που μπορεί να υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή και την ψυχική υγεία όπως και την βέλτιστη λειτουργία των ματιών.

Ορισμένα δεδομένα μάλιστα, υποδηλώνουν ότι ο φραγμός του δέρματος μπορεί να επηρεαστεί από αυτά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς έχουν κατασταλτική δράση στην φαγούρα που προκαλείται από την ξηρότητα.

Τρώτε μόνο το ασπράδι και όχι τον κρόκο

Ο κρόκος του αυγού είναι μια διατροφική δύναμη, που περιέχει μια σειρά από βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D. Ορισμένα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να συνδέονται με την κατάσταση ενυδάτωσης του δέρματος, υπογραμμίζοντας πώς η κατανάλωση τροφών με βιταμίνη D μπορεί να είναι ευεργετική για την επιδερμίδα σας και για τα επίπεδα ενυδάτωσής της.

Αν δεν είστε λάτρης του κρόκου, μπορείτε επίσης να λάβετε βιταμίνη D επιλέγοντας σολομό, στρείδια, συκώτι και γιαούρτι.

Καταναλώνετε πολύ αλκοόλ

Το να πίνετε περιστασιακά ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα, πιθανότατα δεν θα έχει μεγάλη επίδραση στην ενυδάτωση της επιδερμίδας σας. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αφυδατωτικές επιδράσεις στο σώμα, κάτι που μπορεί να αυξήσει την εμφάνιση ξηροδερμίας.

Αυτός αποτελεί ακόμη έναν λόγο να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ, επιλέγοντας μοκτέιλ για ένα απολαυστικό ρόφημα χωρίς το ζημιογόνο αλκοόλ.

Λείπει κολλαγόνο από την διατροφή σας

Το κολλαγόνο είναι ένα βασικό συστατικό για την υποστήριξη της υγείας του δέρματος. Σε επιστημονικές μελέτες, όπου χρησιμοποιήθηκε τριπεπτίδιο κολλαγόνου, διαπιστώθηκε αξιοσημείωτη βελτίωση στην ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος, υποδηλώνοντας ότι αυτή η προσθήκη μπορεί να βοηθήσει με την ξηροδερμία.

Για να αυξήσετε το κολλαγόνο φυσικά μπορείτε να επιλέξετε τροφές όπως το κοτόπουλο, ο ζωμός (κοτόπουλο, χοιρινό και βοδινό) αλλά και το βόειο κρέας.