Κάθε ημέρα δεν είναι ίδια και όπως είναι φυσιολογικό οι δυνάμεις και η διάθεσή μας δεν είναι πάντα στα καλύτερα τους. Ίσως το άγχος των γιορτών σας επιβαρύνει ή απλά να μην μπορείτε να “ξεκολλήσετε” από τον καναπέ. Τότε εγείρεται το ερώτημα: Αξίζει να πειστούμε για να κάνουμε γυμναστική; Επωφελούμαστε όταν κάνουμε, ακόμα και δεν έχουμε όρεξη;

Η πιστοποιημένη personal trainer Karen «Kmax» Maxwell, λέει απλά και λιτά “ναι!”. “Όσο κινείται το σώμα σας, ακόμα και αν αυτό είναι λίγο κάποιες φορές, σώμα και μυαλό επωφελούνται”.

Ακόμα και λίγη γυμναστική είναι αρκετή

“Δεν μπορούμε να δούμε το 100% στην γυμναστική μας, καθημερινά και αυτό είναι εντάξει” μας εξηγεί. Το να κάνετε γυμναστική δεν σημαίνει ότι πάντα θα πιάνετε τον στόχο σας ή ότι θα κάνετε νέο ρεκόρ σε κάθε προπόνηση.

Οποιοδήποτε είδος κίνησης αυξάνει τη ροή του αίματος στο σώμα σας και παράγει ενδορφίνες, ντοπαμίνη, σεροτονίνη και ωκυτοκίνη.

Όλες αυτές είναι ορμόνες στο σώμα που προάγουν την καλή μας διάθεση και ενέργεια. Η τακτική άσκηση ενισχύει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, κάτι που μας κάνει χαρούμενους.

Και ανεξάρτητα από το ποια είναι η προπόνηση ή το επίπεδο της έντασης, ακόμη και μια «κακή» προπόνηση δίνει στο σώμα σας αυτό που ονομάζουμε τακτική ρουτίνα.

Ρουτίνα βάσει συνέπειας

Η δημιουργία μιας ρουτίνας βάσει συνηθειών θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι δεν θα είναι κάθε μέρα η καλύτερή σας, αλλά θα ακολουθείτε τις συνήθειες σας βάσει συνέπειας, γεγονός που θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα.

Το σώμα μας ανταποκρίνεται σε αυτό που κάνουμε με συνέπεια. Μερικές μέρες, δεν έχουμε κίνητρο, οπότε πρέπει να βασιστούμε στην πειθαρχία και ως εκ τούτου την συνέπεια.

Ακούστε το σώμα σας και αφουγκραστείτε τις ανάγκες του. Αν πρόκειται για πλήξη ή απουσία κίνητρου, προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον είκοσι λεπτά γυμναστική.

Θα διαπιστώσετε ότι θα ολοκληρώσετε την προπόνησή σας, ακόμα και αν αρχικά δεν είχατε όρεξη.

Αν όμως, αισθάνεστε την κούραση να σας κατακλύζει, τότε είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην ξεκούραση σας ώστε να επανέλθετε πιο δυνατοί.