Το σχοινάκι δεν είναι απλά μια δραστηριότητα για τα κορίτσια στο σχολείο. Είναι επίσης ένα αγαπημένο προπονητικό εργαλείο για τους πυγμάχους. «Το χρησιμοποιούν για τη δύναμη, την ισορροπία και την καρδιαγγειακή άσκηση», τονίζει ο William Roberts, MD, διευθυντής του Προγράμματος Αθλητιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

«Και αν σκεφτείτε τι κάνουν οι πυγμάχοι, είναι όρθιοι στα δάχτυλα των ποδιών τους και κινούνται, κάπως σαν να πηδάνε σχοινάκι, οπότε δουλεύει πολλούς από τους ίδιους μύες». Διασημότητες όπως η Halle Berry και η Jennifer Garner, αλλά και απλοί άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων έχουν αρχίσει να γνωρίζουν τα οφέλη για την υγεία από αυτή την άσκηση.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Πότε θα δείτε τα πρώτα αποτελέσματα;

Και σύμφωνα με την Callie Gullickson, CPT, το σχοινάκι είναι ιδανικό για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όποιον θέλει να διαφοροποιήσει ή να ενισχύσει το πρόγραμμα προπόνησής του.

1. Το σχοινάκι βελτιώνει την υγεία των οστών

Είναι μια άσκηση που απαιτεί να ασκείτε βάρος στο σκελετό σας. Για το λόγο αυτό, συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των οστών σας, λέει ο Δρ Roberts. «Είναι σπουδαίο για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας στην ενήλικη ζωή», συμφωνεί η Heather Milton, CSCS, φυσιολόγος στο Κέντρο Αθλητικής Απόδοσης του NYU.

«Μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στους νέους, επειδή βοηθά επίσης στην ανάπτυξη των οστών», συμπληρώνει. «Ειδικά για τις νεαρές γυναίκες, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τέτοιες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Είναι πολύ πιο δύσκολο να αυξηθεί η οστική πυκνότητα μετά την ηλικία των είκοσι ετών», εξηγεί.

Το σχοινάκι, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των οστών στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που μαστίζονται περισσότερο από την οστεοπόρωση. Είναι μια εξαιρετική πρακτική σε κάθε ηλικία που θα σας βοηθήσει να χτίσετε και να διατηρήσετε έναν ισχυρό σκελετό σε όλη σας τη ζωή.

2. Προλαμβάνει τραυματισμούς

Όσο πιο δυνατό είναι το οστό, τόσο πιο δύσκολο είναι να σπάσει. Οι άνθρωποι που πάσχουν από οστεοπόρωση, για παράδειγμα, μπορεί να σπάσουν εύκολα τα οστά τους μετά από μια πτώση. Όσο περισσότερο σχοινάκι κάνετε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναπτύξετε οστεοπόρωση ή να σπάσετε τα οστά σας από ήπια ατυχήματα.

Το άλμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών στον αστράγαλο, αναφέρει ο Dr. Roberts. Η κίνηση χρησιμοποιεί και επομένως δυναμώνει όλους τους μύες που τον υποστηρίζουν. «Το άλμα με σχοινάκι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τη σταθερότητα και την κινητικότητα της άρθρωσης του αστραγάλου», υποστηρίζει η Gullickson.

3. Βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική υγεία

Και οι τρεις ειδικοί υποστηρίζουν ότι το σχοινάκι είναι μια εξαιρετική καρδιοαναπνευστική άσκηση. Η ανταπόκριση του καρδιακού ρυθμού στο σχοινάκι μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη από άλλες μορφές καρδιοαναπνευστικής άσκησης, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή η ποδηλασία.

Η εν λόγω καρδιαγγειακή άσκηση δεν είναι μόνο καλή για την καρδιά και τους πνεύμονες. Βοηθά στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, ορισμένων τύπων καρκίνου και μιας σειράς άλλων κλινικών καταστάσεων.

4. Καλλιεργεί τον συντονισμό και την ισορροπία

Ο συντονισμός μεταξύ των χεριών, των ποδιών και των ματιών σας ενισχύεται μέσα από την επαναλαμβανόμενη άσκηση. Το να κάνεις σχοινάκι, άλλωστε, δεν είναι εύκολο. Απαιτεί συγκέντρωση και επίγνωση του σώματος. Ταυτόχρονα, βελτιώνει την ισορροπία, γι αυτό οι πυγμάχοι αγαπούν τόσο πολύ την προπόνηση με το σχοινάκι.

5. Βοηθά να βρείτε το ρυθμό σας

Ο συγχρονισμός είναι πολύ σημαντικός γι’ αυτού του είδους την άσκηση. Θα βελτιώσει άμεσα την ταχύτητα και τον ρυθμό σας. Δοκιμάστε να εναλλάσσετε κάθε τόσο γρήγορο και αργό ρυθμό για να προκαλέσετε τον εαυτό σας.

6. Σμιλεύει τις γάμπες

Το σχοινάκι είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να αποκτήσετε εντυπωσιακές γάμπες. Το άλμα αναπτύσσει τους μύες της περιοχής. Η προσγείωση βοηθά στη βελτίωση της ελαστικότητας των τενόντων, γεγονός που τις βοηθά να αποθηκεύουν καλύτερα την ενέργεια.

7. Καίει θερμίδες

Το σχοινάκι βρίσκεται σίγουρα στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες ασκήσεις καύσης θερμίδων. Ο ρυθμός καύσης του κυμαίνεται μεταξύ 667 και 990 θερμίδων ανά ώρα. «Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι το σχοινάκι παρέχει καλύτερες καύσεις και από το τρέξιμο», λέει ο Matthew Stults-Kolehmainen, PhD FACSM, κλινικός φυσιολόγος άσκησης στο νοσοκομείο Yale-New Haven.

8. Ενδυναμώνει τους ώμους

Από την άποψη της δύναμης και της τόνωσης, τα περισσότερα από τα σωματικά οφέλη της άσκησης δπικεντρώνονται στον πυρήνα και το κάτω μέρος του σώματός σας. Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει και στη βελτίωση της δύναμης των ώμων, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μικρής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Human Kinetics Journal.

9. Ο εξοπλισμός είναι προσβάσιμος, φορητός και ευέλικτος

Το καλύτερο πλεονέκτημα όλων είναι ότι μπορείτε να κάνετε σχοινάκι οπουδήποτε. Δεν καταλαμβάνει χώρο, είναι εξαιρετικά ελαφρύ και μπορεί να χωρέσει σε οποιαδήποτε μικρή τσάντα. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβό. Ούτε χρειάζεστε μεγάλο χώρο στο σπίτι σας.

Εφόσον έχετε ένα λογικό ύψος οροφής ή υπάρχει αρκετός χώρος για να περάσει το σχοινί πάνω από το κεφάλι σας, μπορεί να γίνει σε εσωτερικό χώρο σε αρκετά μικρό μάλιστα. Είναι ιδανικό και για εξωτερικούς χώρους, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν έχετε χώρο στο σπίτι, μπορείτε να επωφεληθείτε από λίγη βιταμίνη D, έξω στον ήλιο.