Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε όλες εκείνες τις ουσίες που δρουν ευεργετικά στον οργανισμό μας και μπορούν να μας χαρίσουν μακροζωία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως χρησιμοποιείται παντού, από τη μαγειρική μας μέχρι ως προϊόν περιποίησης και ομορφιάς.

Ποια τα πολλαπλά οφέλη του;

Διαβάστε επίσης: Δέρμα: Υγιές και λαμπερό με αυτές τις τροφές

Ποιες είναι οι κατηγορίες του παρθένου ελαιόλαδου;

 

  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Έχει ευχάριστη γεύση πικάντικη ή/και πικρή, και οσμή φρούτου άγουρης ελιάς. Η οξύτητά του πρέπει να είναι <0,8%.

  • Παρθένο ελαιόλαδο

Έχει ελαφριά γεύση και οσμή φρούτου και φέρει κάποιο εμφανές γευστικό ελάττωμα. Η οξύτητά του πρέπει να είναι <2,0%.

  • Μειονεκτικό παρθένο ελαιόλαδο

Έχει δυσάρεστη γεύση, με οξύτητα >2,0% και κατά κανόνα από μόνο του δεν είναι βρώσιμο.

Κάποιες από τις μαγικές του ιδιότητες

Χρόνιες ασθένεις

Το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών που μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών.

Χοληστερίνη

Η υψηλή του περιεκτικότητα σε μονακόρεστα λιπαρά, μας προστατεύει από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ μειώνει ελαφρά την «κακή» χοληστερόλη, αυξάνοντας ελαφρώς τα επίπεδα της «καλής».

Καρδιοπάθειες

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Μειώνει την αρτηριακή πίεση, αναστέλλει όπως είπαμε την οξείδωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης και βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Φλεγμονές

Το ελαιόλαδο περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως το ελαϊκό οξύ και το ελεοκάνθημα που καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Εγκεφαλικό

Αρκετές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν ελαιόλαδο έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες.

Διαβήτης

Τόσο οι μελέτες παρατήρησης όσο και οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο, σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 40%.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Δεν υπάρχει διατροφή που να θεραπεύει τη ρευματοεδιή αρθρίτιδα, ωστόσο, το ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος των αρθρώσεων. Τα ευεργετικά του αποτελέσματα αυξάνονται σημαντικά όταν συνδυάζεται με ιχθυέλαιο.

Νόσος Aλτσχάιμερ

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Λουιζιάνας κατάφεραν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε πειραματόζωα χρησιμοποιώντας ειδικά επιλεγμένο ελληνικό ελαιόλαδο στη διατροφή τους. Σύμφωνα με τους Αμερικάνους καθηγητές, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τον χαρακτηρισμό του ελαιολάδου ως ιατρικού τροφίμου.

Καρκίνος

Το ελαιόλαδο ανήκει στις τροφές που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Οι αντιοξειδωτικές του ουσίες εμποδίζουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος βρίσκεται το ελαϊκό οξύ, ένα βασικό μονοακόρεστο λιπαρό οξύ, που φαίνεται ότι καθυστερεί την εξέλιξη του καρκίνου. Επίσης, μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού. Σε μία από τις πολλές έρευνες, Ισπανίδες που κατανάλωναν καθημερινά συγκεκριμένη ποσότητα ελαιολάδου μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ως και 68% σε σχέση με γυναίκες που ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

Πέψη

Το καλής ποιότητας ελαιόλαδο βοηθά τη λίπανση της πεπτικής οδού και την καλύτερη διάσπαση των τροφών στο στομάχι, γιατί προκαλεί μεγαλύτερη έκκριση της χολής. Επίσης, καταπραΰνει τα συμπτώματα της γαστρίτιδας και του έλκους.

Εντερική λειτουργία

 

Σύμφωνα με έρευνες η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο, βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

Και για την ψυχική υγεία…

Κατάθλιψη

Όλο και πληθαίνουν οι έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή μας σχετίζεται με θέματα ψυχικής υγείας. Σε μία μάλιστα σχετικά πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία, οι συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη χωρίστηκαν σε γκρουπ. Ένα από αυτά υιοθέτησε τη πλούσια σε ελαιόλαδο μεσογειακή διατροφή. Διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο γκρουπ είχε πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να βελτιώσει τη διάθεσή του από τους υπόλοιπους.

Και για την ομορφιά…

Το ελαιόλαδο:

Ενυδατώνει το δέρμα

Το ελαιόλαδο έχει ενυδατικές ιδιότητες, γι’ αυτό αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης. Δεν είναι μυστικό λοιπόν ότι θρέφει σε βάθος το δέρμα, προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και λειαίνει τις ήδη υπάρχουσες ρυτίδες.

Γι’ αυτό εύλογα το συναντάμε σε πολλά καλλυντικά και DIY συνταγές ομορφιάς.

Χαρίζει λεία και απαλά μαλλιά

 

Θεωρείται το conditioner της μεσογειακής φύσης και είναι εγγυημένη θεραπεία για τα αφυδατωμένα, ταλαιπωρημένα μαλλιά που φριζάρουν. Τα λιπίδια και η βιταμίνη Ε, που περιέχει, θρέφουν τα μαλλιά και κάνουν λείο τον φλοιό της τρίχας, ώστε να ξεμπερδεύονται πιο εύκολα και να μην σπάνε. Εφαρμόζοντάς το απευθείας στις άκρες, προλαμβάνουμε την ψαλίδα. Επιπλέον, χαρίζει στα μαλλιά απαράμιλλη λάμψη και ελαστικότητα.

Στο παρελθόν το ελαιόλαδο αποτελούσε γιατροσόφι για την αντιμετώπιση της αλωπεκίασης ή της τριχόπτωσης.

Το ελαιόλαδο καταπολεμά επίσης την ξηροδερμία του τριχωτού της κεφαλής επαναφέροντας τα φυσιολογικά επίπεδα PH του τριχωτού χάρη στα Ω3 λιπαρά οξέα, τις βιταμίνες Α, Κ και τον σίδηρο.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του στοιχεία του προστατεύουν τα μαλλιά και το τριχωτό ενάντια στις επιθέσεις του περιβάλλοντος.

Ως ντεμακιγιάζ

 

Μπορεί να νομίζετε ότι το ελαιόλαδο θα κάνει το δέρμα πιο λιπαρό, ωστόσο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: το ελαιόλαδο προσκολλάται στους ρύπους και στο σμήγμα της επιδερμίδας και τα «παρασύρει» μαζί του, καθώς ξεπλένουμε το πρόσωπό μας ή το καθαρίζουμε με δίσκο ντεμακιγιάζ.

Επιπλέον, αφαιρεί ακόμη και την αδιάβροχη μάσκαρα, είναι μη φαγεσωρογόνο, δηλαδή δεν φράζει τους πόρους και δεν προκαλεί σπυράκια.

Ενισχύει τα εύθραυστα νύχια

 

Το μυστικό της υγείας των νυχιών εξαρτάται και από τα πετσάκια.

Για να τους δώσουμε την απαραίτητη δύναμη: Ρίχνουμε σε ένα μπολ 5 γεμάτες κουταλιές χλιαρό ελαιόλαδο και βουτάμε τις άκρες των δαχτύλων. Περιμένουμε 10΄. Επειτα, τα σκουπίζουμε και κάνουμε ελαφρύ μασάζ γύρω από τα νύχια. Αφήνουμε την υπόλοιπη ποσότητα να απορροφηθεί χωρίς να πλύνουμε τα χέρια με σαπούνι.

Αναπλάθει τα ξηρά- σκασμένα άκρα

 

Η βιταμίνη Ε και το σκουαλένιο, που περιέχει το ελαιόλαδο, είναι δύο εξαιρετικοί αναπλαστικοί και ενυδατικοί παράγοντες που επαναφέρουν την υγεία και την άνεση στα ταλαιπωρημένα χέρια.

Βάλτε 7 κoυταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 7 κουταλιές έλαιο καλέντουλας και 10 σταγόνες βιολογικό αιθέριο έλαιο λεβάντας σε ένα μπουκαλάκι με σπρέι και ανακινήστε.

Ψεκάστε τα χέρια σας και κάνετε απαλό μασάζ. Κάθε φορά προτού χρησιμοποιήσετε το έλαιο, ανακινήστε το μπουκαλάκι και ιδανικά φορέστε για λίγες ώρες πλαστικά γάντια.

Κάνει το ξύρισμα πιο εύκολο

 

Μερικές σταγόνες ελαιολάδου, αντί για αφρό ξυρίσματος ή σαπούνι, θα κάνουν το ξυραφάκι να γλιστράει καλύτερα, το ξύρισμα θα γίνει πιο εύκολο, χωρίς ερεθισμούς, και το δέρμα θα γίνει λαμπερό, ενυδατωμένο και απαλό.

Απορίες για το μαγείρεμα και το βάρος μας

Ποιος είπε πως το ελαιόλαδο δεν είναι καλό και για το τηγάνισμα; Oι επιστημονικές αναλύσεις έρχονται να καταρρίψουν αυτό το μύθο.

Το ελαιόλαδο είναι το πλέον ιδανικό για το τηγάνισμα, αφού, λόγω της ειδικής χημικής του σύστασης, είναι πολύ πιο ανθεκτικό και υγιεινό από οποιοδήποτε άλλο λάδι.

Έρευνες, μάλιστα, αναφέρουν ότι το ελαιόλαδο είναι μέχρι και 5 φορές πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τα σπορέλαια (όταν το λάδι δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, διασπάται σε προϊόντα που είναι βλαβερά για την υγεία).

Καλό είναι, όμως, να μη χρησιμοποιούμε το ίδιο λάδι για περισσότερα από 3 τηγανίσματα. Φυσικά, χάρη στην ξεχωριστή του γεύση, είναι ιδανικό για να καταναλωθεί και ωμό (π.χ. σε σαλάτες), αλλά και για να αντικαταστήσει κάθε άλλη λιπαρή ύλη, όπως το βούτυρο, τη μαγιονέζα, τα σπορέλαια, τη κρέμα γάλακτος κλπ.

Τέλος, αντίθετα με την αντίληψη που ίσως επικρατεί, το ελαιόλαδο μας δίνει μόλις 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, ακριβώς όπως και τα σπορέλαια, τα οποία πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι είναι πιο «ελαφριά».