Η καφεΐνη- ένα φυσικό διεγερτικό που βρίσκεται στους κόκκους του καφέ– έχει δεχθεί τόσο «επαίνους» όσο και «αποδοκιμασίες». Ποια η σχέση της με την απόδοση, τη δίαιτα, την αφυδάτωση; Κάνει τελικά καλό η κακό στην υγεία μας;

Διαβάστε επίσης: Υπέρταση: Το κακάο μπορεί να την μειώσει, αποκαλύπτει νέα έρευνα

Η καφεΐνη και η σχέση της με τη σωματική απόδοση

Η καφεΐνη λαμβάνεται συχνά από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η βελτίωση της απόδοσής τους κατά τη διάρκεια ενός ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση, η καφεΐνη προσφέρει μια μικρή αλλά προφανή βελτίωση στην αντοχή όταν λαμβάνεται σε μέτριες δόσεις πριν την άσκηση (μια δόση τρία έως έξι mg ανά kg σωματικού βάρους περίπου μία ώρα πριν από την άσκηση).

Καφεΐνη και γνωστική απόδοση

Η κατάποση καφεΐνης μπορεί επίσης να βελτιώσει τη γνωστική απόδοση, ειδικά σε όσους στερούνται ύπνου. Για παράδειγμα, σε αθλήματα όπως το τένις και το γκολφ, η κατάποση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ταχύτητα και την ακρίβεια χτυπήματος καθώς και τη συνολική επιτυχία του παιχνιδιού, πιθανώς λόγω του βελτιωμένου χρόνου αντίδρασης και της πνευματικής εγρήγορσης.

Καφεΐνη και δοσολογία

Οι ημερήσιες δόσεις που ανέρχονται συνολικά σε 300 mg φαίνεται να είναι ασφαλείς για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες. Αυτό είναι περίπου 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Όσον αφορά την απόδοση, η λήψη άνω των 300 mg την ημέρα μπορεί να την επηρεάσει αρνητικά παρά να τη βοηθήσει.

Μεγαλύτερες δόσεις καφεΐνης (πάνω από 5 φλιτζάνια την ημέρα) δε φαίνεται να αυξάνουν το όφελος απόδοσης και είναι πιο πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο αρνητικών παρενεργειών, όπως ναυτία, άγχος, αϋπνία και ανησυχία.

Η καφεΐνη και η σχέση της με την απώλεια λίπους

Μελέτες στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ανέφεραν ότι η κατάποση καφεΐνης μπορεί να αυξήσει την κινητοποίηση των λιπαρών οξέων, τα οποία όταν απελευθερώνονται από τον λιπώδη ιστό, μεταφέρονται στους μυς και πιθανώς να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο.

Η σχέση μεταξύ καφεΐνης και απώλειας λίπους μελετάται ακόμη και σήμερα και μια πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη μέτριας δόσης καφεΐνης πριν από την άσκηση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη χρήση λίπους.

Γενικά, ο καφές μπορεί να τονώσει το μεταβολισμό και να βοηθήσει στο αδυνάτισμα εάν δεν τον πίνετε με πολύ γάλα, κρέμες και ζάχαρη διότι τότε δε μιλάμε θερμιδικά για ροφήματα αλλά για γεύματα!

Καφεΐνη και αφυδάτωση

Μια μακροχρόνια κοινή πεποίθηση είναι ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει διουρητική δράση, αλλά πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτό είναι εσφαλμένο. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο καφές, όταν καταναλώνεται με μέτρο, συμβάλλει στην καθημερινή απαίτηση σε υγρά και δεν έχει επιζήμια επίδραση στην ισορροπία υγρών. Έτσι, η κατανάλωσή του μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη διατήρηση της ενυδάτωσης.

Αλλαγές που πρέπει να κάνετε

  • Ξεκινήστε να πίνετε τον καφέ σας σκέτο.

Αν μέχρι τώρα τον πίνατε με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης ή πίνατε πολλούς, αυτή η αλλαγή μεσοπρόθεσμα είναι ικανή να κάνει τη διαφορά στη σιλουέτα σας. Ακόμη και τα φυτικά γάλατα με ξηρούς καρπούς, σπόρους και βρώμη, αν και πιο υγιεινά, μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

  • Ξεκινήσετε την ημέρα σας με καφέ και γυμναστική.

Ξυπνήστε νωρίς, πιείτε το σκέτο καφεδάκι σας και κάντε την προπόνησή σας. Έτσι, θα είστε γεμάτοι ενέργεια και πιο αποδοτικοί όλη μέρα.