1 ώρα | Για 52 κομμάτια

Υλικά

52 φύλλα για gyoza (έτοιμα ή σπιτικά)
φυτικό λάδι για το τηγάνισμα (1 κ.σ. για κάθε παρτίδα gyoza)
νερό για το μαγείρεμα (¼ φλιτζανιού για κάθε παρτίδα gyoza)
σησαμέλαιο για το μαγείρεμα (1 κ.γ. για κάθε παρτίδα gyoza)

Για τη γέμιση:

350 γρ. χοιρινό κιμά
2-3 φύλλα λάχανο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 μανιτάρια shiitake
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2,5 εκ. ρίζα τζίντζερ, τριμμένο
1 κ.γ. sake
1 κ.γ. σησαμέλαιο
1 κ.γ. σάλτσα σόγιας
¼ κ.γ. αλάτι χοντρό
1 πρέζα πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη sauce:

1 κ.σ. ξίδι ρυζιού
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1/8 κ.γ. la-yu (ιαπωνικό λάδι τσίλι), προαιρετικά

Διαδικασία

Για τη γέμιση: Αφαιρούμε τον σκληρό πυρήνα από τα φύλλα λάχανου και τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, το λάχανο, τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, το sake, το σησαμέλαιο, τη σάλτσα σόγιας, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Για τα gyoza: Παίρνουμε ένα φύλλο για gyoza και το βάζουμε στην παλάμη μας. Με 1 κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε μια μικρή ποσότητα γέμισης και τη βάζουμε το στο κέντρο του φύλλου. Βρέχουμε ένα δάχτυλο σε ένα μπολ με νερό και βρέχουμε περιμετρικά το φύλλο. Για να τυλίξουμε τα gyoza με την τεχνική του μισοφέγγαρου δύο κατευθύνσεων, διπλώνουμε το φύλλο στη μέση, σε μισοφέγγαρο, χωρίς να σφραγίσουμε τις άκρες του. Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη, ξεκινάμε να κάνουμε πιέτες, τη μία δίπλα στην άλλη, από τη μία πλευρά και σταματάμε στη μέση. Καθώς διπλώνουμε κάθε πιέτα, πιέζουμε τη διπλωμένη πιέρα σφιχτά χρησιμοποιώντας τον άλλο αντίχειρα και τον δείκτη. Συνεχίζουμε με την άλλη πλευρά του gyoza. Τέλος, πιέζουμε όλες τις πιέτες για να κλείσει καλά η ζύμη. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.

Για να τυλίξουμε τα gyoza με την τεχνική του μισοφέγγαρου μονής κατεύθυνσης, διπλώνουμε το φύλλο στη μέση, σε μισοφέγγαρο, χωρίς να σφραγίσουμε τις άκρες του. Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη, ξεκινάμε να κλείνουμε από τη μία πλευρά, δημιουργώντας μικρές πιέτες, τη μία δίπλα στην άλλη, μέχρι να φτάσουμε στην άλλη άκρη. Μόλις διπλώνουμε κάθε πιέτα την πιέζουμε προς τα κάτω με τον άλλο αντίχειρα. Τέλος, πιέζουμε όλες τις πιέτες για να κλείσει καλά η ζύμη. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.

Για το ψήσιμο: Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. φυτικό λάδι, σε μεσαία φωτιά. Όταν κάψει, βάζουμε μία παρτίδα gyoza, σε μία στρώση, με την επίπεδη πλευρά προς τα κάτω. Ψήνουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι η βάση τους να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τότε ¼ φλιτζανιού νερό και αμέσως σκεπάζουμε με καπάκι, για να αχνιστούν τα gyoza. Αφήνουμε για 3 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό. Αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε να εξατμιστεί το υπόλοιπο νερό. Προσθέτουμε τότε 1 κ.γ. σησαμέλαιο και ψήνουμε μέχρη η βάση των gyoza να γίνει τραγανή.

Μεταφέρουμε σε πιάτο και συνοδεύουμε με τη sauce, που φτιάχνουμε ανακατεύοντας σε ένα μικρό μπολ όλα τα υλικά της.