Το τρέξιμο είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας. Ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως τον μεταβολικό μας ρυθμό, η αερόβια δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο σε τακτική βάση, μπορεί να αυξήσει προσωρινά το μεταβολισμό, ο οποίος καίει θερμίδες για ενέργεια.

Ο αυξημένος μεταβολισμός χάρη στο τρέξιμο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα σας και σε βελτιωμένη απώλεια βάρους. Το τρέξιμο πρόκειται επίσης για μια αποδοτική μορφή άσκησης που δεν απαιτεί συνδρομή σε γυμναστήριο ή εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός σας

Έχουμε την τάση να κατηγορούμε τον «αργό» μεταβολισμό για την δύσκολη απώλεια βάρους. Ωστόσο, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Υγείας (NIH) υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να το υποστηρίζουν.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική με διαβήτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Μάλλον, όσοι είναι υπέρβαροι τείνουν να έχουν ταχύτερο μεταβολισμό από τα πιο αδύνατα άτομα, επειδή οι ενεργειακές τους απαιτήσεις είναι υψηλότερες.

Κατά τη διάρκεια της αερόβιας δραστηριότητας όπως το τρέξιμο, ο μεταβολισμός σας αυξάνεται για να διατηρήσει την ενέργειά σας ενώ τρέχετε. Λειτουργεί καίγοντας τις θερμίδες που καταναλώνετε και αξιοποιώντας το αποθηκευμένο λίπος για να δημιουργήσει ενέργεια.

Τακτικό τρέξιμο για καλύτερα αποτελέσματα

Γενικά, το τρέξιμο δεν ενισχύει τον μεταβολισμό σας όλη την ημέρα. Επομένως, για να διατηρήσετε ή να χάσετε βάρος, θα πρέπει να τρέχετε συχνά και όπως μας λένε οι ειδικοί, τακτικά και με συνέπεια.

Οι ειδικοί συνιστούν τα 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης cardio την εβδομάδα για να διατηρήσετε την υγεία σας και χάσετε βάρος ή τουλάχιστον 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα.

Για μεγαλύτερα οφέλη, μπορείτε να εργαστείτε δύο φορές πιο σκληρά και να στοχεύσετε σε 150 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα.

Υψηλό ρυθμό για μεταβολισμό που «καίει»

Για να διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας σε λειτουργία όλη την ημέρα μπορείτε να δοκιμάσετε μια πιο έντονη μορφή αερόβιας γυμναστικής.

Το American Council on Exercise Fitness αναφέρει ότι η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, ή HIIT, μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να «καίει» θερμίδες πολύ πιο μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης.

Αυτή η μεταβολική ώθηση προκαλείται από τη μεγαλύτερη πρόσληψη οξυγόνου και την αναερόβια ώθηση κατά τη διάρκεια του HIIT από ό,τι σε πιο αργές και μακρύτερες μορφές cardio.

Εκτελέστε HIIT ενώ τρέχετε εναλλάσσοντας σπριντ ενός λεπτού και μέτριο τρέξιμο δύο λεπτών για 25 λεπτά.

Προσοχή και στην κουζίνα

Εάν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό εκτός από την φυσική σας δραστηριότητα, να προσέξετε και τις διατροφικές σας ανάγκες.

Αν και ορισμένες τροφές όπως το πράσινο τσάι και το τσίλι φαίνεται πως μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό σας, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια διατροφή ισορροπημένη με άπαχη πρωτεΐνη όπως ο σολομός και σύνθετους υδατάνθρακες όπως λαχανικά και φρούτα.

Η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συνιστά η πρωτεΐνη να αποτελεί το 10 έως 35% των θερμίδων σας την ημέρα.