«Μια θλίψη που μοιράζεσαι είναι μια θλίψη που μειώνεται στο μισό». Αυτό το ρητό είναι τουλάχιστον τόσο παλιό όσο και το τρέξιμο σαν άθλημα. Πολλοί που έχουν σπρώξει άλλους στα όριά τους – και πέρα από αυτά – όταν τρέχουν, ειδικά σε έναν αγώνα, γνωρίζουν ότι μαζί αντέχεται περισσότερο η σωματική και ψυχική καταπόνηση.

Ωστόσο, το αντίθετο ισχύει για τις αθλητικές επιτυχίες. Το να τις μοιράζεστε με άλλους δεν τις μειώνει αλλά τις ενισχύει. Κι αυτός είναι ένας μόνο από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι απολαμβάνουν να τρέχουν παρέα.

Μοιράζονται τα πάντα: την επιτυχία και την ταλαιπωρία, τη χαρά και τον πόνο.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική για ζευγάρια: Γιατί αξίζει να γίνετε το επόμενο «power» couple

Για να συνεχίσετε να κάνετε την επιτυχία σας στο τρέξιμο διπλάσια και διπλάσια όμορφη, ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να υποστηρίξετε και να παρακινήσετε καλύτερα τον φίλο σας στο τρέξιμο (και το αντίστροφο).

Απασχολείστε ο ένας τον άλλον

Αν κατά τη διάρκεια ενός τρεξίματος, σκέφτεστε συνειδητά την ατελείωτη ευθεία μπροστά σας ή τον άνεμο που φυσάει αντίθετα, τότε τα λεπτά αρχίζουν να μοιάζουν με ώρες και τα μέτρα με χιλιόμετρα. Απασχολείστε το μυαλό του φίλου σας συζητήστε μαζί του για προσωπικά ή επαγγελματικά νέα και κάντε του ερωτήσεις.

Στόχοι για δυο

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην προπόνηση τρεξίματος είναι ο καθορισμός στόχων. Γι’ αυτό είναι ακόμα καλύτερο αν μπορείτε να το κάνετε ως ζευγάρι. Καταρτίστε μαζί το προπονητικό σας πλάνο και επικεντρωθείτε σε αυτό που είναι εφικτό ή επιτεύξιμο και για τους δυο σας.

Θέστε μικρούς στόχους στην πορεία προς έναν μεγαλύτερο στόχο. Η κατάκτηση αυτών των επιμέρους σταδίων ως ομάδα θα σας δώσει δύναμη για τα επόμενα βήματα μαζί.

Κάντε ένα διάλειμμα

Έχετε παρατηρήσει ότι ο φίλος σας έχει ξεμείνει από δυνάμεις, παρά τις καλύτερες προσπάθειες παρακίνησης και τον προγραμματισμό σας; Κάντε ένα διάλειμμα μαζί. Είτε βρίσκεστε στη μέση της διαδρομής είτε απλά σκέφτεστε την επόμενη συνεδρία, να είστε ευέλικτοι όσον αφορά το πρόγραμμα της προπόνησής σας.

Απλά καθίστε κάτω και αναθεωρήστε το προπονητικό σας πρόγραμμα, αν είναι απαραίτητο. Αυτή η ευελιξία θα δείξει στον φίλο σας ότι δίνετε προτεραιότητα στο τρέξιμο μαζί του και σίγουρα θα κρατήσει το κίνητρό του ψηλά.

Γίνετε δημιουργικοί

Όλοι μας είμαστε πλάσματα της συνήθειας, ιδίως όταν πρόκειται για τρέξιμο. Πολλοί από εμάς έχουμε μια τακτική διαδρομή που κάνουμε. Άλλοι άνθρωποι γνωρίζουν διαφορετικές διαδρομές και άλλες περιοχές.

Σίγουρα θα νιώσετε πιο άνετα αν, για παράδειγμα, εξερευνήσετε μαζί άγνωστα μέχρι πρότινος μονοπάτια. Η δημιουργικότητα αποτρέπει την ανία σε κάθε σχέση, και αυτό δεν είναι διαφορετικό στο τρέξιμο.

Δώστε στον εαυτό σας μια επιβράβευση – την έχετε κερδίσει

Συχνά η απόπειρα να ωραιοποιήσετε μια προσπάθεια παραμένει ακριβώς αυτό: μια απόπειρα. Όταν όλοι οι αντιπερισπασμοί, οι νέες διαδρομές τρεξίματος ή άλλα κίνητρα δεν βοηθούν, μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε τους στόχους σας να απομακρύνονται.

Ωστόσο, το ότι δεν τα έχετε παρατήσει ακόμη από τη σκληρή δουλειά, είναι σημαντικό να ανταμειφθεί. Προγραμματίστε μια δραστηριότητα ή ένα φαγητό που αρέσει και στους δυο μετά από το τρέξιμο. Απλά απολαύστε το και θα ανυπομονείτε για την επόμενη φορά – αυτό θα σας δώσει μια μεγάλη ώθηση κινήτρων για την επερχόμενη προπόνηση.