Η γυμναστική μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την βελτίωση της ψυχικής μας υγείας και η επιστήμη το επιβεβαιώνει. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για το ζήτημα μέχρι σήμερα, αναφέρει ότι η τακτική άσκηση είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του στρες. Ωστόσο, κάθε προπόνηση δεν είναι ίδια και δεν μπορούν όλες να μας βοηθήσουν να εκτονώσουμε την ένταση και το άγχος.

Πώς λοιπόν διασφαλίζετε ότι η προπόνησή σας εξυπηρετεί τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σας; Η Γκρέις Άλμπιν, εκπαιδεύτρια Pilates και personal trainer, μοιράζεται παρακάτω τις καλύτερες συμβουλές της για να διαμορφώσετε την γυμναστική σας με τέτοιο τρόπο ώστε να προάγει το αίσθημα ευεξίας και την καλύτερη ψυχική υγεία.

Συμβουλή #1
Βρείτε την γυμναστική που σας ταιριάζει

Για να αποκομίσετε κάθε όφελος για την ψυχική σας υγεία, θα πρέπει να γυμνάζεστε με συνέπεια. Η εύρεση μιας δραστηριότητας που πραγματικά απολαμβάνετε μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό και οι fitness experts συμφωνούν.

Μπορεί να αυξήσει τα εσωτερικά σας κίνητρα ή την ανάγκη να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας να κάνετε κάτι απλώς για να το κάνετε και όχι για να κερδίσετε κάτι μέσα από αυτά, όπως η εξωτερική επικύρωση ή ανταμοιβή.

Όταν βρείτε τη σωστή μορφή κίνησης, θα το καταλάβετε. Θα είναι κάτι που θα σας κάνει να νιώθετε καλά και θα ανυπομονείτε για να το κάνετε. Δεν θα το βλέπετε σαν μια ακόμα «αγγαρεία στη λίστα υποχρεώσεων».

Συμβουλή #2
Αφιερώστε την προπόνηση μόνο στον εαυτό σας

Για να ωφελήσει η προπόνησή σας το μυαλό, καθώς και το σώμα σας, βεβαιωθείτε ότι είναι πραγματικά η ώρα σας. Αντισταθείτε στον πειρασμό να το κάνετε multitasking, είτε πρόκειται για βόλτα με τον σκύλο καθώς τρέχετε είτε ακούτε ένα podcast που σχετίζεται με τη δουλειά.

Το να προσπαθείτε να κάνετε το μέγιστο δυνατό ή να αποκομίσετε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη μπορεί να υπονομεύσει το νόημα της άσκησης για την ψυχική σας υγεία, αυξάνοντας τελικά το άγχος σας αντί να το μειώνει.

Αντίθετα, οι fitness experts προτείνουν οι προπονήσεις σας να είναι πολυαισθητηριακές. Αυτό σημαίνει να περπατάτε στο αγαπημένο σας πάρκο ή να τρέχετε στο διάδρομο ακούγοντας την αγαπημένη σας playlist. Αυτό θα σας χαρίσει έξτρα ενέργεια, χαλάρωση και αυξημένη παραγωγικότητα.

Συμβουλή #3
Δημιουργήστε έναν καθορισμένο χώρο άσκησης

Εάν γυμνάζεστε στο σπίτι, δημιουργήστε έναν χώρο (ακόμα κι αν είναι μικρός) που θα σας βοηθήσει να είστε διανοητικά παρόντες στην στιγμή που γυμνάζεστε. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν πιο σκοτεινό φωτισμό με ηλεκτρονική μουσική ενώ άλλοι προτιμούν ένα στρώμα yoga και την λάμψη ενός κεριού.

Μικρές επιλογές όπως ο φωτισμός και η μουσική μπορούν να δώσουν τον τόνο για μια προπόνηση που αναζωογονεί τόσο το μυαλό όσο και το σώμα.

Συμβουλή #4
Κρατήστε τα πράγματα απλά

Τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψετε χρόνο και χρήμα σε φανταχτερά όργανα γυμναστικής. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο μπορεί να μετριάσει τα οφέλη για την ψυχική υγεία καθώς μπορεί να αισθανθείτε έξτρα πίεση για να δημιουργήσετε μια συγκεκριμένη εικόνα.

Εφόσον δεν θα φέρει ενοχές ή άγχος στην προπόνησή σας, δοκιμάστε ένα outfit που σας αρέσει, οτιδήποτε μπορεί να σας δώσει κίνητρο να κινήσετε το σώμα σας και να πάρετε βαθιές αναπνοές που μειώνουν το άγχος.