Η υγιεινή διατροφή είναι τόσο απαιτητική όσο και απλή, ανάλογα με την ψυχολογία μας, το ρυθμό της καθημερινότητάς μας, το πόσο οργανωμένοι είμαστε αλλά πάνω από όλα το πόσο καλά ενημερωμένοι είμαστε. Διότι υπάρχουν «αθώα» τρόφιμα που στη σκέψη μας μπορεί να αποτελούν υγιεινές διατροφικές επιλογές αλλά στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι.

Ας μάθουμε λοιπόν κάποιες κοινές παρανοήσεις ως προς το τι τελικά είναι υγιεινό να βάζουμε στο πιάτο μας.

Διαβάστε επίσης: Αφυδάτωση και μεταβολισμός: Πώς σχετίζονται;

Κάποιες κοινές διατροφικές… παγίδες

Σαλάτες

Ναι, μπορεί να τρώτε. Ναι, ήδη θα ξέρετε πως μας κάνουν καλό. Και ναι, μπορεί να πιστεύετε πως πάντα μια σαλάτα ανήκει στην κατηγορία αυτού που λέμε «υγιεινή διατροφική επιλογή». Αλλά, όταν λέμε σαλάτα, τι σαλάτα εννοούμε;

Γνωρίζατε ότι το έτοιμο dressing στις κατά τα άλλα υγιεινές σαλάτες, μόνο διαίτης ή υγιεινό δεν είναι; Είτε είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και λιπαρά είτε κανονικό, το dressing είναι συχνά «φορτωμένο» με ωμέγα-6 πολυακόρεστα φυτικά έλαια, πολλά από τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Στην πραγματικότητα, η υπερβολική κατανάλωση αυτών των dressing σαλάτας μπορεί να είναι ακόμη πιο επιβλαβής για τη συνολική μας υγεία από ό,τι υποθέτετε ότι είναι ένα μενού με «λιγότερο υγιεινά» στοιχεία.

Όταν επιλέγετε λοιπόν σαλάτα, περιοριστείτε σε λίγο ελαιόλαδο, ξύδι ή φρέσκο χυμό λεμονιού.

Τρόφιμα χαμηλά σε χοληστερόλη

Η χοληστερόλη που καταναλώνουμε στη διατροφή μας έχει ελάχιστη ή καθόλου σχέση με τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Τα έτοιμα τρόφιμα που παίρνουμε και προωθούνται ως υγιεινά επειδή είναι χαμηλά σε χοληστερόλη είναι συχνά μια «παγίδα» λίπους, ζάχαρης ή άλλων πρόσθετων συστατικών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη από ό,τι θα μπορούσε ποτέ μια ομελέτα με κάποια παραπάνω αβγά (που αποδεδειγμένα την περιέχουν).

Μπάρες

Οι ενεργειακές μπάρες, οι μπάρες πρωτεΐνης, οι μπάρες δημητριακών και άλλα σνακ υγιεινής διατροφής, διατίθενται στο εμπόριο ως μια απολύτως θρεπτική και διαιτητική επιλογή. Στην πραγματικότητα, πολλές από αυτές τις μπάρες είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες και περιέχουν υψηλά επίπεδα πληρωτικών και γλυκαντικών ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS).

Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρόσθετα σάκχαρα, ιδίως φρουκτόζη, έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων απειλητικών για τη ζωή ιατρικών καταστάσεων. Οι μπάρες είναι επίσης συχνά γεμάτες με τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη που συνδέεται με πολλές παθήσεις υγείας.

Η καθημερινή κατανάλωσή τους δε, μπορεί να σας οδηγήσει στο να τρώτε ακόμα περισσότερα ανθυγιεινά τρόφιμα με την ελπίδα να ανακτήσετε ενέργεια.

Κουλούρια

Το «αθώο» κουλουράκι είναι το «άλλο» λευκό ψωμί. Όλοι γνωρίζουμε τις «κενές» θερμίδες και την έλλειψη οποιασδήποτε διατροφικής αξίας σε μια φέτα άσπρο ψωμί.

Το ψωμί περιέχει νάτριο και σημαντικές ποσότητες ραφιναρισμένης ζάχαρης και λίπους με τη μορφή επιζήμιων πολυακόρεστων ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.

Ένα λοιπόν φαινομενικά αβλαβές κουλούρι κάθε πρωί ισοδυναμεί με πολλές φέτες λευκού ψωμιού το μήνα, ακόμη και πριν από την προσθήκη επικαλύψεων ή γεμίσματος.