Η ιστορία είναι γνωστή σε κάθε έμπειρο δρομέα: τρέχεις εδώ και λίγο καιρό, βάζεις πραγματικά τα δυνατά σου, όμως έπειτα από λίγους μήνες διαρκούς βελτίωσης, έχεις φτάσει σε ένα τέλμα και δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί. Η απάντηση ίσως κρύβεται στο running backpack σου. Ή μάλλον, ίσως λείπει από εκεί.

Μήπως λίγη ώρα αφότου αρχίσεις να τρέχεις αισθάνεσαι εξάντληση, νιώθεις τους παλμούς σου να ανεβαίνουν και εμφανίζεις κράμπες στα πόδια σου; Τότε η ένοχη πιθανότατα ακούει στο όνομα «αφυδάτωση». Όμως ακόμη και αν τα συμπτώματά σου δεν είναι τόσο έντονα, αφυδάτωση της τάξης του 1% του σωματικού σου βάρους είναι υπεραρκετή για να ρίξει τις επιδόσεις σου.

Αυτός είναι ο λόγος που ένα μπουκάλι Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ δεν λείπει ποτέ από το δικό μας σακίδιο – αλλά και από τα μεγάλα fitness events της χώρας, όπως ο Αυθεντικός Μαραθώνιος και ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας, ο Μαραθώνιος και ο Ημιμαραθώνιος της Θεσσαλονίκης, το Ironman 70.3, οι διοργανώσεις Run Greece ανά την Ελλάδα, το Spetsathlon και το Spetses Mini Marathon.

Όμως δεν αρκεί να έχεις το διεθνώς βραβευμένο νερό μαζί σου την ώρα της δράσης: αν θέλεις να κάνεις το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ πραγματικό σύμμαχο της ενυδάτωσής σου, πρέπει να φροντίζεις για την ενυδάτωσή σου πριν προλάβεις να διψάσεις. Δεν ξέρεις τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Μην αγχώνεσαι: έχουμε ό,τι χρειάζεσαι για να κάνεις την αρχή. Απλώς θυμήσου ότι τα παρακάτω δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές. Αν νιώθεις ότι οι ανάγκες σου είναι πιο εξειδικευμένες, είναι σημαντικό να έρθεις σε επαφή με έναν ειδικό.

.

Εδώ και 34 χρόνια, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, με καταγωγή από τα βουνά της Αχαΐας, εμφιαλώνεται στο Αίγιο σε συνθήκες εξαιρετικά αυστηρών ελέγχων, για να ενυδατώσει δρομείς και μη.

Πόσα μπουκάλια την ημέρα;

Έχεις ακούσει σίγουρα κατά καιρούς για τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υγρών. Για τους άνδρες, αυτή υπολογίζεται περίπου στα 3,7 λίτρα και για τις γυναίκες περίπου στα 2,7 λίτρα. Φυσικά, δεν μεταφράζονται όλα σε νερό: περίπου το 19-20% της συνολικής ποσότητας το λαμβάνεις μέσα από τα τρόφιμα που καταναλώνεις.

Στην πραγματικότητα, όμως, η εξίσωση της επαρκούς ενυδάτωσης είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Η αναγκαία ποσότητα αυξάνεται καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ενώ στη δική σου περίπτωση, που αθλείσαι συστηματικά και μάλιστα σε εξωτερικούς χώρους, δεν αρκεί μόνο να πιεις περισσότερο νερό. Πρέπει και να το βάζεις σε πρόγραμμα.

Πιες το κι έγινε

Αν υποψιάζεσαι ότι η αφυδάτωση δεν σου επιτρέπει να δώσεις τον καλύτερο running εαυτό σου – αλλά ακόμη κι αν δεν έχεις συνειδητοποιήσει ακόμη τις επιπτώσεις της –, δεν αρκεί να έχεις μαζί σου το νερό σου στη διάρκεια της προπόνησης. Ακόμη σημαντικότερο είναι να φροντίζεις να ενυδατώνεσαι σωστά πριν ακόμη δέσεις τα κορδόνια των αθλητικών σου, ειδικά τους ζεστούς ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, όταν η αφυδάτωση μπορεί να σε οδηγήσει ακόμη και στη θερμοπληξία.

Άνοιξε το μπουκαλάκι του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν την προπόνηση και φρόντισε να το έχεις τελειώσει μέσα σε περίπου δυο ώρες. Αν εξακολουθείς να μην νιώθεις καλά ενυδατωμένη, άνοιξε και ένα δεύτερο και προσπάθησε να καταναλώσεις λίγο λιγότερο από το μισό πριν βγεις στον δρόμο. Για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να καταναλώσει την απαιτούμενη ποσότητα, μπορείς να φας και ένα μικρό αλμυρό σνακ – θα σε βοηθήσει να φουλάρεις και με τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες.

Πες το νερό νεrunning

Έτοιμη να αρχίσεις το ζέσταμα; Από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις την προπόνησή σου, βάλε στόχο να πίνεις μερικές γουλιές από το ΑΥΡΑ σου κάθε 15 με 20 λεπτά. Συνολικά, η ποσότητα αντιστοιχεί περίπου σε ένα μπουκαλάκι ανά ώρα, και τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να χρειαστεί σχεδόν να τη διπλασιάσεις.

Αν η προπόνησή σου διαρκέσει περίπου 60 λεπτά, το νερό θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες σου. Σε περίπτωση που είσαι δρομέας αποστάσεων, όμως, καλό θα ήταν να προσθέσεις και ένα μικρό αλμυρό σνακ ή ηλεκτρολύτες σε κάψουλες, για να αναπληρώσεις εκείνους που χάνονται με τον ιδρώτα.

Ώρα για refill

Σε περίπτωση που θέλεις να υπολογίσεις με ακρίβεια πόσο νερό χάνεις με την προπόνηση, μπορείς να δοκιμάσεις να ζυγιστείς αμέσως πριν και αμέσως μετά το τρέξιμο. Περίπου το 45% του βάρους που… εξαφανίστηκε από τη ζυγαριά, είναι νερό που μετατράπηκε σε ιδρώτα.

Η μέτρηση του βάρους σου θα σε βοηθήσει να καταλάβεις και πόσο νερό θα πρέπει να πιεις επιστρέφοντας στο σπίτι, για να αναπληρώσεις τις απώλειες. Αυτή η πρακτική θα βοηθήσει τον οργανισμό σου να ανταπεξέλθει καλύτερα μακροπρόθεσμα, ενώ η διαφορά θα είναι άμεση αν ήδη έχεις βάλει συχνές προπονήσεις στην καθημερινότητά σου.

Πόσο νερό πρέπει να πιεις; Ίσο με το 150% της απώλειας βάρους σου. Έτσι, θα ενυδατωθείς εκ νέου μέσα σε λίγες μόνο ώρες από την προπόνηση, ανακτώντας τις δυνάμεις σου. Too much; Θα σου φανεί πολύ λιγότερο αν το συνδυάσεις με το – εξίσου απαραίτητο – χορταστικό γεύμα που θα επιτρέψει στους μυς σου να αναρρώσουν (πόνταρε στις πρωτεΐνες), αλλά και αν επιλέξεις ένα πραγματικά ποιοτικό νερό.

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, για παράδειγμα, έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς για τη γεύση και την ποιότητά του, ενώ μόνο για το 2023 έχει ήδη κατακτήσει τρία διεθνή βραβεία. Άσε που, έχοντας τη δική του Avra Running Team, που φέτος συμμετείχε με 300 άτομα στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, όλο και κάτι ξέρει από τρέξιμο!

Μάθε περισσότερα για τον απόλυτο σύμμαχο ενυδάτωσης.