Όταν διψάτε και χρειάζεστε ένα ποτό, ποια είναι η καλύτερη επιλογή για ενυδάτωση;

Σίγουρα, μπορείτε πάντα να πιείτε ένα ποτήρι νερό – αλλά το απλό H20 δεν είναι το πιο ενυδατικό ρόφημα, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκωτίας, η οποία συνέκρινε τις αντιδράσεις ενυδάτωσης διαφόρων ποτών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ το νερό (και το ανθρακούχο) – κάνει αρκετά καλή δουλειά στο να ενυδατώνει γρήγορα τον οργανισμό, τα ροφήματα με λίγη ζάχαρη, λίπος ή πρωτεΐνη κάνουν ακόμη καλύτερη δουλειά στο να μας κρατούν ενυδατωμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Υγεία του εντέρου: Ποιο φυτικό γάλα είναι καλύτερο;

Ο λόγος έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται.Ένας παράγοντας είναι ο όγκος του ποτού. Όσο περισσότερο πίνετε, τόσο πιο γρήγορα το ποτό αδειάζει από το στομάχι σας και απορροφάται από την κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορεί να αραιώσει τα υγρά του σώματος και να σας ενυδατώσει.

Το γάλα είναι πιο ενυδατικό από το νερό

Ο άλλος παράγοντας που επηρεάζει το πόσο καλά ενυδατώνει ένα ρόφημα σχετίζεται με τη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών ενός ποτού.

Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι το γάλα ενυδατώνει ακόμη περισσότερο από το σκέτο νερό, επειδή περιέχει τη λακτόζη, λίγη πρωτεΐνη και κάποιο λίπος, τα οποία βοηθούν στην επιβράδυνση της κένωσης των υγρών από το στομάχι και διατηρούν την ενυδάτωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το γάλα έχει επίσης νάτριο, το οποίο δρα σαν σφουγγάρι και συγκρατεί το νερό στο σώμα και έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται λιγότερα ούρα.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τα στοματικά διαλύματα επανυδάτωσης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διάρροιας. Αυτά περιέχουν μικρές ποσότητες ζάχαρης, καθώς και νάτριο και κάλιο, τα οποία μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προώθηση της κατακράτησης νερού στο σώμα.

Ζάχαρη με μέτρο

Τα ποτά με πιο συμπυκνωμένα σάκχαρα, όπως οι χυμοί φρούτων ή τα αναψυκτικά τύπου κόλα, δεν είναι απαραίτητα τόσο ενυδατικά όσο τα «ξαδέλφια» τους με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Μπορεί να περνούν λίγο περισσότερο χρόνο στο στομάχι και να αδειάζουν πιο αργά σε σύγκριση με το σκέτο νερό, αλλά μόλις αυτά τα ποτά εισέλθουν στο λεπτό έντερο η υψηλή συγκέντρωση σακχάρων τους αραιώνεται κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής διαδικασίας που ονομάζεται όσμωση.

Αυτή η διαδικασία στην πραγματικότητα «τραβάει» νερό από το σώμα στο λεπτό έντερο για να αραιώσει τα σάκχαρα που περιέχουν αυτά τα ποτά. Και τεχνικά, οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στο έντερο είναι εκτός του σώματός σας.

Οι χυμοί και τα αναψυκτικά δεν είναι μόνο λιγότερο ενυδατικά, αλλά προσφέρουν επιπλέον σάκχαρα και θερμίδες που δεν θα μας χορτάσουν όσο οι στερεές τροφές. Αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε αναψυκτικό και νερό για ενυδάτωση, προτιμήστε το νερό κάθε φορά.

Εξάλλου, τα νεφρά και το συκώτι μας εξαρτώνται από το νερό για να απαλλαγούμε από τις τοξίνες στο σώμα μας, ενώ το νερό παίζει επίσης βασικό ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας και της ευλυγισίας του δέρματος. Είναι η «φθηνότερη ενυδατική κρέμα» που θα βρείτε.

Η ενυδάτωση είναι σημαντική: με τον τρόπο αυτό διατηρούμε τη λύπανση στις αρθρώσεις μας, βοηθάμε στην πρόληψη των λοιμώξεων και μεταφέρουμε θρεπτικά συστατικά στα κύτταρά μας.

Αν διψάτε, το σώμα σας θα σας πει να πιείτε περισσότερο. Αλλά για τους αθλητές που προπονούνται σοβαρά σε θερμές συνθήκες με υψηλές απώλειες ιδρώτα ή για κάποιον του οποίου η γνωστική λειτουργία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την πολύωρη εργασία χωρίς διαλείμματα ροφήματος, η ενυδάτωση γίνεται κρίσιμο ζήτημα.