Πολλοί άνθρωποι απορρίπτουν την ιδέα γιατί πιστεύουν ότι το τρέξιμο φθείρει τις αρθρώσεις και θέλουν να προφυλάξουν τα γόνατά τους.

Γνωρίζουμε ότι οι δρομείς μπορεί να πάθουν αρθρίτιδα, αλλά είναι το τρέξιμο η αιτία; Μπορεί να νομίζετε ότι η απάντηση είναι προφανής. Σίγουρα, τα χρόνια τρεξίματος θα μπορούσαν να φθείρουν τις αρθρώσεις σας, όπως φθείρονται τα ελαστικά όταν διανύσετε αρκετά χιλιόμετρα με το όχημά σας.

Και η οστεοαρθρίτιδα, ο πιο συνηθισμένος τύπος αρθρίτιδας, επηρεάζει συνήθως τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Στην πραγματικότητα, συχνά περιγράφεται ως σχετιζόμενη με την ηλικία και εκφυλιστική. Αυτό ακούγεται σαν μια κατάσταση φθοράς με τη «χρήση», σωστά;

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο: Τι είναι το «πρόσωπο του δρομέα» και πώς θα το αποφύγετε

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως όχι. Σίγουρα, είναι εύκολο να κατηγορήσουμε το τρέξιμο όταν ένα άτομο που τρέχει τακτικά αναπτύσσει αρθρίτιδα. Αλλά αυτή η κατηγορία μπορεί να είναι λανθασμένη.

Τα ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε είναι τα εξής:

  • Καταστρέφει το τρέξιμο τις αρθρώσεις και οδηγεί σε αρθρίτιδα;
  • Μήπως η αρθρίτιδα αναπτύσσεται πρώτα και γίνεται πιο αισθητή κατά τη διάρκεια του τρεξίματος;
  • Είναι η σύνδεση πιο περίπλοκη; Ίσως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ τρεξίματος και αρθρίτιδας για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά ίσως όσοι είναι προορισμένοι να αναπτύξουν αρθρίτιδα (λόγω των γονιδίων τους, για παράδειγμα) να την εμφανίσουν νωρίτερα αν αρχίσουν να τρέχουν.

Εκτεταμένες έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν διερευνήσει αυτά τα ερωτήματα και δείχνουν ότι το τρέξιμο δεν προκαλεί οστεοαρθρίτιδα ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια των αρθρώσεων.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ του τρεξίματος και της αρθρίτιδας;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 διαπίστωσε ότι οι όσοι έτρεχαν για χόμπι είχαν χαμηλότερα ποσοστά οστεοαρθρίτιδας του ισχίου και του γόνατος (3,5%) σε σύγκριση με τους ανταγωνιστικούς δρομείς (13,3%) και τους μη δρομείς (10,2%).

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, το ποσοστό αρθρίτιδας ισχίου ή γόνατος μεταξύ 675 μαραθωνοδρόμων ήταν το μισό του αναμενόμενου ποσοστού εντός του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Μια ανάλυση 24 μελετών του 2022 δεν βρήκε ενδείξεις σημαντικής βλάβης του χόνδρου που επενδύει τις αρθρώσεις του γόνατος σε μαγνητικές τομογραφίες που λήφθηκαν αμέσως μετά το τρέξιμο.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δημοσιευμένες ιατρικές μελέτες σχετικά με το θέμα. Συνολικά, οι έρευνες δείχνουν ότι το τρέξιμο δεν είναι πιθανή αιτία αρθρίτιδας – και μπορεί ακόμη και να είναι προστατευτικό.

Γιατί είναι δύσκολο να μελετήσει κανείς το τρέξιμο και την αρθρίτιδα;

  • Η οστεοαρθρίτιδα χρειάζεται πολλά χρόνια για να αναπτυχθεί.
  • Είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια ιδανική μελέτη.
  • Μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που τρέχουν και εκείνων που δεν τρέχουν, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το τρέξιμο.
  • Η επίδραση του τρεξίματος μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων.