Για βελτιωμένα αποτελέσματα στην προπόνηση, είναι σημαντικό να αθλείστε πιο τακτικά έτσι ώστε να μπορείτε να δουλεύετε όλους τους μύες του σώματος με τον σωστό τρόπο. Πολλοί επιλέγουν να χωρίσουν τις περιοχές που δουλεύουν κάθε μέρα, δίνοντας έμφαση σε μια και μόνο μυϊκή ομάδα και αφήνοντας τις άλλες να αναρρώσουν.

Όταν σχεδιάζετε πόσες ημέρες θα προπονείστε την εβδομάδα, μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν τη συχνότητα με την οποία πρέπει να ασκείτε κάθε μυ, παίζει ρόλο στα αποτελέσματα και την ένταση των ασκήσεων.

Διαβάστε επίσης: Κολύμπι: Τα οφέλη για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία

Παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα της προπόνησης

«Όγκος» προπόνησης

Όταν μιλάμε για τον όγκο της προπόνησης, αναφερόμαστε στον αριθμό των επαναλήψεων και των σετ που κάνουμε. Όσο περισσότερο γυμνάζουμε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος τόσο περισσότερο χρόνο πρέπει να του δίνουμε για να ανακάμπτει πλήρως.

Ένταση προπόνησης

Η ένταση της προπόνησης αναφέρεται στην προσπάθεια που κάνετε και στο πόσο σκληρά δουλεύετε τους μύες. Όσο πιο μεγάλη η προσπάθεια, τόσο περισσότερος χρόνος ανάπαυσης απαιτείται. Συνίσταται όταν αυξάνεται η συχνότητα των προπονήσεων, να αυξάνει κανείς σταδιακά την ένταση και να αφήνει χρόνο αποθεραπείας για κάθε μυ που έχει προπονήσει.

Διατροφή

Η διατροφή παίζει θεμελιώδη ρόλο όταν αποφασίζετε πόσο συχνά αλλά και πόσο έντονα μπορείτε να προπονείστε. Όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνετε (πρωτεΐνες και υδατάνθρακες) τόσο καλύτερα προετοιμασμένοι θα είστε για να αναρρώνετε και να προπονείστε πιο συχνά.

Αποθεραπεία

Ο χρόνος αποθεραπείας είναι διαφορετικός για κάθε άτομο. Επομένως, είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να έχετε την απαραίτητη υπομονή να σταματάτε και να ανακάμπτετε πλήρως.

Ένας μη επαρκής χρόνος ανάκαμψης ενέχει τον κίνδυνο τραυματισμού, ο οποίος μακροπρόθεσμα θα σας κρατήσει μακριά από την προπόνηση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ασκήσεις

Όσο πιο απαιτητικές είναι οι ασκήσεις σε κάθε μέρος του σώματος, τόσο λιγότερο συχνά θα μπορείτε να προπονείτε αυτό το μυϊκό τμήμα. Με τον ίδιο τρόπο, αυτό θα επηρεάσει τον χρόνο αποθεραπείας που χρειάζεστε για κάθε μυ.

Μυϊκό μέγεθος

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούμε να προπονούμε τα μικρότερα μέρη του σώματος πιο συχνά επειδή έχουν λιγότερη μυϊκή μάζα. Επομένως, όσο μεγαλύτερο είναι το μέρος του σώματος, όπως η πλάτη ή το στήθος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος αποκατάστασης λόγω των συνολικών εμπλεκόμενων μυϊκών ινών.

Για να αυξήσετε τη συχνότητα της προπόνησής σας

Οι κύριες πτυχές που θα πρέπει να προσέξετε είναι:

  • Η καλή διατροφή
  • Να δουλεύετε μικρότερα μέρη του σώματος
  • Να κάνετε απλούστερες ασκήσεις και λιγότερο έντονες τεχνικές
  • Το εάν έχετε γρήγορο ρυθμό φυσικής αποκατάστασης

Μην ξεχνάτε ότι για να βελτιώσετε τα αποτελέσματα αυξάνοντας τη συχνότητα της προπόνησής σας, είναι επίσης απαραίτητο να ξεκουράζεστε καλά. Κοιμηθείτε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ και κάντε προθέρμανση και διατάσεις πριν και μετά από κάθε προπόνηση.