Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι αυτού ο χρόνιος θόρυβος δεν είναι απλώς ενοχλητικός. Είναι μια αγνοημένη απειλή για την υγεία που αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών προσβολών παγκοσμίως.

Γνωρίζουμε ήδη ότι πρέπει να περιορίζουμε την ένταση των ακουστικών μας για να προστατεύουμε την ακοή μας. Αλλά ο αδιάκοπος θόρυβος της καθημερινής ζωής σε ορισμένα μέρη μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις σε όλο το σώμα.

Όποιος ζει σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, μπορεί να αισθάνεται ότι έχει προσαρμοστεί στη φασαρία. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο: Η προηγούμενη έκθεση σε θόρυβο προετοιμάζει το σώμα να αντιδράσει υπερβολικά την επόμενη φορά, ενισχύοντας τις αρνητικές επιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης: Ψυχική υγεία: Πώς την επηρεάζει το πού μένουμε;

Ακόμη και οι άνθρωποι που ζουν σε σχετικά ήσυχες αγροτικές και προαστιακές κοινότητες μπορεί να κινδυνεύουν. Ο ξαφνικός θόρυβος των τρένων, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τον οργανισμό, επειδή υπάρχει ελάχιστος θόρυβος περιβάλλοντος για να καλύψει το τράνταγμα.

Οι ερευνητές πήγαν σε γειτονιές στο αγροτικό Μισισίπι, στη Νέα Υόρκη και στα προάστια της Καλιφόρνιας και του Νιου Τζέρσεϊ για να μετρήσουν την έκθεση των κατοίκων στον θόρυβο. Συμβουλεύτηκαν περισσότερους από 30 επιστήμονες και εξέτασαν χιλιάδες σελίδες έρευνας και πολιτικής για την παθολογία και την επιδημιολογία του θορύβου.

Τι κάνει ο θόρυβος στο σώμα σας

Φανταστείτε ότι ηχεί μια σειρήνα, μια μηχανή, ένα κομπρεσέρ ή ένας σκύλος που γαυγίζει…

Ο δυσάρεστος θόρυβος εισέρχεται στο σώμα σας μέσω των αυτιών σας, αλλά αναμεταδίδεται στο κέντρο ανίχνευσης του στρες στον εγκέφαλό σας.

Η αμυγδαλή του εγκεφάλου πυροδοτεί έναν καταρράκτη αντιδράσεων στο σώμα σας. Εάν η αμυγδαλή υπερδραστηριοποιείται χρόνια από το θόρυβο, οι αντιδράσεις αρχίζουν να παράγουν βλαβερές συνέπειες.

Το ενδοκρινικό σύστημα μπορεί να πυροδοτήσει την παραγωγή υπερβολικής ποσότητας κορτιζόλης, αδρεναλίνης και άλλων χημικών ουσιών που διατρέχουν το σώμα.

Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα μπορεί επίσης να υπερδραστηριοποιηθεί, επιταχύνοντας τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και πυροδοτώντας την παραγωγή φλεγμονωδών κυττάρων.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή, υπέρταση και συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η έρευνα

Για να κατανοήσουν αυτό το μονοπάτι, οι ερευνητές εξέτασαν εγκεφάλους ανθρώπων καθώς άκουγαν δυσάρεστους ήχους – τρίψιμο φελιζόλ, καρφιά σε πίνακα, οδοντιατρικά εργαλεία.

Τοποθέτησαν επίσης πιεσόμετρα και μετρητές θορύβου σε εργάτες εργοστασίων αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια μιας βάρδιας για να δουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών τους ανάλογα με την έκθεση στον θόρυβο.

Οι επιστήμονες έπαιζαν δεκάδες σποραδικές ηχογραφήσεις από διερχόμενα τρένα και αεροπλάνα πάνω από τα κεφάλια  υγιών εθελοντών στα υπνοδωμάτιά τους τη νύχτα. Οι ηχογραφήσεις είχαν ληφθεί από πραγματικές διαταραχές από τα σπίτια των ανθρώπων.

Διαπίστωσαν ότι το επόμενο πρωί, οι εθελοντές είχαν υψηλότερα επίπεδα αδρεναλίνης, δύσκαμπτες αρτηρίες και αυξήσεις στις πρωτεΐνες του πλάσματος που υποδηλώνουν φλεγμονή. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία υγείας εκατοντάδων ανθρώπων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη:

Αυτοί που ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα θορύβου από τα μέσα μεταφοράς είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν έντονα ενεργοποιημένη αμυγδαλή, αρτηριακή φλεγμονή και – εντός πέντε ετών – σοβαρά καρδιακά επεισόδια.

Οι συσχετίσεις παρατηρήθηκαν ακόμη και μετά την προσαρμογή των ερευνητών για άλλους περιβαλλοντικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κακή καρδιακή υγεία, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και το κάπνισμα.

Μάλιστα, μελέτη σε 24 886 καρδιαγγειακούς θανάτους ανέδειξε τη σύνδεση με το νυχτερινό θόρυβο των αεροσκαφών.