Λόγω γενετικών παραγόντων, όλοι τείνουμε να συσσωρεύουμε λίπος σε ορισμένες περιοχές του σώματός μας. Κατά κανόνα, οι γυναίκες τείνουν να έχουν το περισσότερο λίπος γύρω από τους γοφούς και τους μηρούς. Από την άλλη, οι άνδρες τείνουν να αποθηκεύουν λίπος στην κοιλιά τους.

Λόγω της συσσώρευσης λίπους σε συγκεκριμένες ζώνες, είναι σύνηθες όσοι έχουν περισσότερο για παράδειγμα περισσότερο λιπώδη ιστό γύρω από τους γοφούς ή τους μηρούς τους να κάνουν κυρίως ασκήσεις γλουτών, με την ελπίδα να το κάψουν. Ομοίως, για το λίπος στην κοιλιά, πολλοί το παρακάνουν με τους κοιλιακούς… Τι λένε όμως οι ειδικοί για όλη αυτή την προσπάθεια; Έχει πράγματι αποτελέσματα ή μήπως δεν αξίζει τον κόπο;

Διαβάστε επίσης: Κολύμπι: Τα οφέλη για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία

Λειτουργούν οι ασκήσεις για την απώλεια λίπους σε μια συγκεκριμένη ζώνη του σώματος;

Σε μια μελέτη, ένα σύνολο ατόμων συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης κοιλιακών για μια περίοδο έξι εβδομάδων. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εκτέλεση αυτών των ασκήσεων από μόνη της δεν ήταν αρκετή για τη μείωση του υποδόριου κοιλιακού λίπους. Ωστόσο, η μυϊκή αντίσταση των συμμετεχόντων βελτιώθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ενσωματώσετε ασκήσεις που αφορούν την περιοχή της κοιλιάς στη ρουτίνα σας, η μυϊκή μάζα της κοιλιάς θα αυξηθεί. Αυτό μερικές φορές μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι το «σχήμα μήλου» είναι ακόμη μεγαλύτερο. Βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση, η αύξηση του όγκου δεν θεωρείται αρνητική. Ωστόσο, εάν θέλετε γραμμωμένους κοιλιακούς, συνιστάται να συνδυάζετε αυτές τις ασκήσεις με κάποιο άλλο είδος προπόνησης και, φυσικά, με μια υγιεινή διατροφή.

Απώλεια τοπικού λίπους μέσω μιας μόνο άσκησης: Μύθος ή αλήθεια;

Λαμβάνοντας υπόψη την επιστημονική βιβλιογραφία μέχρι αυτή τη στιγμή, το να κάνετε στοχευμένες ασκήσεις σε μια προσπάθεια να κάψετε το λίπος σε μια συγκεκριμένη περιοχή, δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικό.

Εάν ο στόχος σας είναι να μειώσετε τα επίπεδα σωματικού λίπους, μια υγιεινή διατροφή με ισορροπημένη ενεργειακή πρόσληψη παίζει αρχικά πολύ σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, ο συνδυασμός ασκήσεων ενδυνάμωσης με καρδιαγγειακές ασκήσεις είναι μια πολύ καλή επιλογή, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η προπόνηση δύναμης αυξάνει τον μεταβολισμό, ενώ οι ασκήσεις cardio καίνε ένα μεγάλο μέρος του λίπους.