Είτε απολαμβάνετε τις έντονες προπονήσεις είτε σας αρέσει να χαλαρώνετε κάνοντας πεζοπορία μαζί με τους αγαπημένους σας, η γνώση των ορισμών των όρων που σχετίζονται με την φυσική σας κατάσταση μπορεί να σας βοηθήσει να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη από τη ρουτίνα της προπόνησής σας. Η αντοχή (stamina) και η ανθεκτικότητα (endurance) είναι δύο όροι που ακούμε συχνά και συνήθως τους μπερδεύουμε.

Αν και είναι σχετικοί όροι, καθώς αναφέρονται στην ικανότητα ενός ατόμου να διατηρεί σωματική προσπάθεια για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, υπάρχει διαφορά μεταξύ τους, αναφέρουν οι fitness experts.

Αντοχή VS ανθεκτικότητας

Με τον όρο αντοχή αναφερόμαστε γενικά στην ικανότητα ενός ατόμου να διατηρεί έντονη σωματική δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αισθάνεται κόπωση. Συνήθως τον χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε σε δραστηριότητες που απαιτούν «εκρήξεις» ενέργειας, όπως σπριντ, άρση βαρών ή διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT).

Διαβάστε επίσης: Επίπεδη κοιλιά με ab roller – Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Η ανθεκτικότητα, από την άλλη πλευράπεριλαμβάνει γενικά δραστηριότητες που απαιτούν παρατεταμένη και σταθερή προσπάθεια, όπως τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ποδηλασία ή κολύμβηση χαμηλής έντασης. Εδώ χρησιμοποιούμε τον όρο για να αναφερθούμε στην ικανότητα ενός ατόμου να διατηρήσει μια σωματική δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τους fitness experts.

Μπορεί να έχετε την μία και όχι την άλλη;

Ενώ αυτό το ζευγάρι συνήθως πηγαίνει χέρι-χέρι, υπάρχει μια εξαίρεση. Είναι πιθανό να έχετε αντοχή χωρίς ανθεκτικότητα, να έχετε δηλαδή την ενέργεια και την δύναμη να εκτελέσετε μια συγκεκριμένη σωματική δραστηριότητα, αλλά να μην μπορείτε να την κάνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν σκέφτεστε να τρέξετε μεγάλη απόσταση, για παράδειγμα, μπορεί να είστε σε θέση να ξεκινήσετε το τρέξιμο με γρήγορο ρυθμό, αλλά σύντομα να «καείτε» και να μην μπορείτε να συνεχίσετε.

Πώς θα βελτιώσουμε και τις δύο

Για να δυναμώσετε την σωματική σας ανθεκτικότητα, εστιάστε σε δραστηριότητες που απαιτούν από εσάς να διατηρήσετε μια προσπάθεια χαμηλής έντασης για 30 λεπτά ή περισσότερο, όπως το τζόκινγκ, το ποδήλατο ή το κολύμπι, προτείνουν οι fitness experts.

Αυτός ο τύπος άσκησης σας βοηθά να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας αντοχή και ενισχύει την δύναμη του σώματος για διαρκή σωματική άσκηση.

Για να δυναμώσετε την αντοχή σας, είναι καλύτερο να ασκείτε δραστηριότητες που απαιτούν προσπάθειες υψηλής έντασης για παρατεταμένες περιόδους, όπως διαλειμματική προπόνηση, HIIT ή κυκλική προπόνηση.

Αυτοί οι τύποι προπονήσεων μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μυϊκής σας αντοχής και να «μάθουν» στο σώμα σας να αναρρώνει γρήγορα κατά την έντονη προσπάθεια.