Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα της φυσικής μας δραστηριότητας ελαττώνονται. Αυτή η μείωση όμως μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά της ζωής μας. Όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα από το University of Cambridge, η μείωση του χρόνου σωματικής δραστηριότητας όταν οι ενήλικες είναι άνω των εξήντα ετών συνδέεται με χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Το ίδιο φάνηκε να ισχύει και για τις αυξήσεις στον χρόνο που περνούσαν καθισμένοι, όπως όταν παρακολουθούν τηλεόραση ή διαβάζουν.

Η σωματική δραστηριότητα – ιδιαίτερα όταν είναι μέτριας έντασης και αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό – είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο για μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, του διαβήτη και του καρκίνου.

Διαβάστε επίσης: Ποδήλατο: Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν κάνετε κάθε μέρα;

Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα. Συνιστάται επίσης η διακοπή των παρατεταμένων περιόδων καθιστικής ζωής με συχνά και ολιγόλεπτα διαλείμματα ορθοστασίας.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ εξέτασε τα επίπεδα δραστηριότητας μεταξύ 1.433 συμμετεχόντων ηλικίας 60 ετών και άνω χρησιμοποιώντας επιταχυνσιόμετρα.

Παράλληλα με αυτό, η ομάδα εξέτασε επίσης την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία, ένα μέτρο υγείας και ευεξίας που περιλαμβάνει δείκτες όπως πόνος, ικανότητα αυτο-φροντίδας, άγχος, διάθεση.

Τι έδειξε η έρευνα

Κατά μέσο όρο, έξι χρόνια μετά την πρώτη των συμμετεχόντων, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έκαναν περίπου 24 λεπτά λιγότερη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα την ημέρα. Ταυτόχρονα, ο συνολικός χρόνος που περνούσαν καθισμένοι αυξήθηκε κατά μέσο όρο περίπου 33 λεπτά την ημέρα για τους άνδρες και περίπου 38 λεπτά την ημέρα για τις γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες με μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα, που περνούσαν λιγότερο χρόνο καθισμένοι κατά την πρώτη αξιολόγηση είχαν υψηλότερη ποιότητα ζωής αργότερα.

Μία ώρα φυσικής δραστηριότητας την ημέρα συσχετίστηκε με 0,02 υψηλότερη βαθμολογία ποιότητας ζωής. Για κάθε λεπτό λιγότερη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα την ημέρα, οι βαθμολογίες ποιότητας ζωής μειώθηκαν κατά 0,03.

Για να τεθούν τα αποτελέσματα σε ένα κλινικό πλαίσιο, μια βελτίωση κατά 0,1 μονάδες στην βαθμολογία ποιότητας ζωής είχε προηγουμένως συσχετιστεί με μείωση κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 6,9% και 4,2% μείωση του κινδύνου νοσηλείας.

Πώς επηρεάζεται η ποιότητα ζωής από την γυμναστική;

Επειδή οι ερευνητές μέτρησαν την σωματική δραστηριότητα και την καθιστική συμπεριφορά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, επισημαίνουν ότι τα ευρήματα δείχνουν μια αιτιολογική σχέση, δηλαδή ότι η ποιότητα ζωής βελτιώνεται επειδή οι άνθρωποι παραμένουν πιο σωματικά ενεργοί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που η γυμναστική μπορεί να συμβάλλει στην διατήρηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.

Για παράδειγμα, η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην μείωση του πόνου σε κοινές παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα ενώ είναι γνωστό ότι η γυμναστική ενισχύει την μυϊκή δύναμη, που είναι ιδιαίτερα σημαντική καθ’όλη την διάρκεια της ζωής αλλά και όσο μεγαλώνουμε.

Ομοίως, η κατάθλιψη και το άγχος συνδέονται με την ποιότητα ζωής και μπορούν να μειωθούν εάν παραμένουμε σωματικά ενεργοί.

Πώς θα παραμείνουμε ενεργοί

Πέντε τρόποι που προτείνουν οι ερευνητές για να διατηρήσετε τα επίπεδα της σωματικής σας δραστηριότητας υψηλά, περιλαμβάνουν:

  • Ένας γρήγορος καθημερινός περίπατος, ιδανικά για περίπου είκοσι λεπτά.
  • Κηπουρική.
  • Μια βόλτα με το ποδήλατο,
  • Χορός.
  • Τένις.