Η προπόνηση ενδυνάμωσης με βάρη θεωρείται γενικά αποτελεσματική αν θέλετε να «χτίσετε» μυς σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός σας. Ωστόσο, αν δεν σας αρέσουν τα βαράκια, τα μηχανήματα και τα λάστιχα αντίστασης, μια καλή εναλλακτική είναι η εξάσκηση της γιόγκα.

Η γιόγκα αναπτύσσει κυρίως τους μυς του πυρήνα, ενισχύοντας διάφορα μέρη του σώματος με έναν ισορροπημένο τρόπο, χωρίς όμως ο βασικός της στόχος να είναι αυτός. Είναι πιο πολύ μια φιλοσοφία και ένας τρόπος ζωής που αφορά πολλά περισσότερα από την επίτευξη ενός συγκεκριμένου σωματότυπου. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν «υποτιμά» την προπόνηση ενδυνάμωσης αλλά ούτε και όλα όσα η γιόγκα μπορεί να προσφέρει στο σώμα.

Ας δούμε λοιπόν αρχικά κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο πρακτικών άσκησης.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε από το κρεβάτι ή τον καναπέ

Προπόνηση ενδυνάμωσης VS γιόγκα

Στην πράξη, η προπόνηση δύναμης χρησιμοποιεί μια προοδευτικά βαρύτερη αντίσταση για την ενίσχυση του μυοσκελετικού συστήματος. Αυτό σημαίνει υπερφόρτωση των μυών και των οστών για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε μάζα. Καθώς οι μύες σας προσαρμόζονται στην αντίσταση και γίνονται πιο δυνατοί, πρέπει τελικά να αντέχετε σταδιακά μεγαλύτερο βάρος.

Η προπόνηση με βάρη συνήθως απομονώνει ορισμένες περιοχές των μυών ενώ η γιόγκα διεγείρει όλους τους μυς ταυτόχρονα.

Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα προπόνηση ενδυνάμωσης έτσι ώστε ο μεταβολισμός να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Η γιόγκα ενεργοποιεί όπως είπαμε όλο το σώμα με φυσικούς τρόπους, αναπτύσσοντας την ευελιξία των μυών. Μια τυπική προπόνηση με βάρη από την άλλη, περιορίζεται σε ένα μονοδιάστατο επίπεδο κίνησης προς τα εμπρός και προς τα πίσω, περιορίζοντας τους τρόπους με τους οποίους μπορούν πραγματικά οι μυς να αναπτυχθούν.

Μια τακτική πρακτική γιόγκα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού και να προετοιμάσει το σώμα ώστε να αποδίδει καλύτερα σε καθημερινές εργασίες όπως το περπάτημα, το κάθισμα, το στρίψιμο, το σκύψιμο κλπ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι φανερό πως η γιόγκα τονώνει τους μυς και χαρίζει ισορροπία. Εκτός αυτού, μπορεί να ενισχύσει τη μυϊκή αντοχή όταν κρατάτε τις στάσεις της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ακόμα μια διαφορά μεταξύ της γιόγκα και της προπόνησης ενδυνάμωσης είναι ο τρόπος με τους οποίους τα δύο αυτά είδη άσκησης προσεγγίζουν τους μυς.

Στη γιόγκα οι μυς τεντώνονται και αυξάνεται η ευελιξία στις αρθρώσεις. Στην προπόνηση με βάρη ωστόσο, οι μυς γίνονται μικρότεροι καθώς συσπώνται.

Συνολικά, μεταξύ της σταδιακά βαρύτερης αντίστασης και της απομόνωσης των μυϊκών περιοχών, η γιόγκα μπορεί τελικά να προσφέρει έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ενίσχυσης και τόνωσης του σώματος.

2 ενδεικτικές στάσεις γιόγκα για ενδυνάμωση

#1 Vrikshasana

 

  • Σταθείτε όρθιοι.
  • Φέρτε τα χέρια σας κοντά σε θέση προσευχής και έπειτα σηκώστε τα πάνω από το κεφάλι σας.
  • Ισορροπήστε στο δεξί σας πόδι.
  • Λυγίστε το αριστερό σας γόνατο, ανοίξτε το προς τα αριστερά και πατήστε την αρειστερή σας πατούσα πάνω στον εσωτερικό μηρό του δεξιού σας ποδιού.
  • Κρατήστε για 30 δευτερόλεπτα.
  • Αλλάξτε πόδια και επαναλάβετε.

#2 Setu Bandasana

  • Ξαπλώστε ανάσκελα.
  • Λυγίστε τα πόδια και πατήστε τα πέλματα στο άνοιγμα της λεκάνης.
  • Τεντώστε τα χέρια δίπλα στο σώμα, με τις παλάμες να ακουμπούν στο στρωματάκι.
  • Με την εισπνοή στείλτε τη λεκάνη ψηλά, «ρολάρετε» τους ώμους προς τα έξω ώστε να ανοίξει το στήθος και διατηρήστε τα πόδια σταθερά στο άνοιγμα της λεκάνης, σαν δύο αντίθετες δυνάμεις που σπρώχνουν η μία την άλλη.
  • Παραμείνετε στη θέση από τρεις έως οκτώ αναπνοές.

Τελικά, καλύτερα να κάνω μόνο γιόγκα για να «χτίσω» μυς;

Οι ειδικοί συνιστούν τόσο τη γιόγκα όσο και την προπόνηση με βάρη για να χτίσουμε μυς.

Η προπόνηση με βάρη έχει τα δικά της οφέλη στην οικοδόμηση της μυϊκής μάζας και στην απομόνωση συγκεκριμένων μυϊκών περιοχών ενώ η γιόγκα μπορεί, μεταξύ άλλων, να προσφέρει την απαραίτητη ευελιξία και τη συνειδητή αναπνοή.

Σε συνδυασμό λοιπόν, τα καλά αποτελέσματα επιταχύνονται…