Αν είστε σε δίαιτα και άρα στο δρόμο για έναν συνολικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί λίγο πριν φτάσετε στα επιθυμητά κιλά να δείτε τη ζυγαριά να… κολλάει. Πολλές φορές άλλωστε το να χάσουμε 3 κιλά μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολο από το να χάσουμε… 13. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Καλώς ή κακώς, όσο πλησιάζετε στο στόχο σας, τόσο περισσότερο πρέπει να δίνετε προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες αφού συμβαίνουν αλλαγές που αφορούν όλα τα επίπεδα. Λίγο πριν τον… τερματισμό είναι λογικό να αφεθείτε ή να κουραστείτε. Επιπλέον, μόλις χάσετε τα πρώτα κιλά, ο βασικός μεταβολικός σας ρυθμός ή πιο απλά ο αριθμός των θερμίδων που καίει το σώμα σας σε κατάσταση ηρεμίας, θα μειωθεί. Σκεφτείτε πως είστε πλέον πιο ελαφρείς, επομένως χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες την ημέρα για να εκτελέσετε βασικές λειτουργίες (όπως η αναπνοή).

Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Πώς θα αντικαταστήσουμε το ψωμί

Χρειάζονται λοιπόν κάποιες προσαρμογές τόσο ως προς τα τρόφιμα που καταναλώνετε όσο και ως προς τη ρουτίνα άσκησής σας. Μα πάνω από όλα, χρειάζεται να δείξετε λίγη ακόμα υπομονή και επιμονή.

3 tips για να χάσετε τα τελευταία κιλά σύμφωνα με τους ειδικούς

#1 Επιλέξτε την προπόνηση με βάρη

Αν κάνετε μόνο προπόνηση cardio, θυμηθείτε πως οι ασκήσεις ενδυνάμωσης «χτίζουν» μυς, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό σας. Πιο δυνατοί μυς σημαίνει κάψιμο περισσότερων θερμίδων σε κατάσταση ηρεμίας.

Δοκιμάστε την προπόνηση ενδυνάμωσης τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα από 20 έως 60 λεπτά. Επικεντρωθείτε σε σύνθετες ασκήσεις όπως: squats, deadlifts, push-ups, pull-ups και lunges για μέγιστη καύση θερμίδων. Και αν ο αριθμός στη ζυγαριά εξακολουθεί να μην πέφτει, μην απελπίζεστε. Η μείωση των λιποκυττάρων και η αύξηση του όγκου των μυϊκών κυττάρων μπορεί να κάνει το βάρος σας να παραμένει το ίδιο, στην πραγματικότητα όμως είστε πιο αδύνατοι.

#2 Καταγράψτε τι τρώτε και τι πίνετε

Μπορεί να νομίζετε ότι τρώτε μόνο λίγα αμύγδαλα περιστασιακά μέσα στην ημέρα, αλλά μήπως στο τέλος της ημέρας έχετε καταναλώσει 2 χούφτες χωρίς να το καταλάβετε; Επιπλέον, το να πιείτε ένα κρασάκι παραπάνω με την παρέα σας το καλοκαίρι, δεν είναι τόσο αθώο όσο φαντάζει μιας και προσθέτει θερμίδες εκτός του ότι συχνά συνοδεύεται από ανθυγιεινά σνακ.

Πάρτε ένα στυλό και ένα σημειωματάριο ή κατεβάστε μια εφαρμογή και αρχίστε να καταγράφετε όλα όσα καταναλώνετε σε μια μέρα. Έτσι, θα συνειδητοποιήσετε εκ νέου τις διατροφικές σας συνήθειες και θα διαπιστώσετε τι μπορεί να χρειάζεται αποφυγή ή μείωση.

#3 Μην χάνετε με τίποτα τον ύπνο σας

Λιγοστός ύπνος σημαίνει λαχτάρα για… γλυκά, πιο αργό μεταβολισμό, αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και βέβαια περισσότερες θερμίδες.

Σε μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition , τα άτομα που κοιμόντουσαν μόνο τέσσερις ώρες επί πέντε νύχτες, έτρωγαν 300 θερμίδες περισσότερες την ημέρα από τους συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν εννέα ώρες. Το χειρότερο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των προστιθέμενων θερμίδων προήλθε από πηγές κορεσμένων λιπαρών, του είδους των λιπαρών που αυξάνει την LDL «κακή» χοληστερόλη και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα. Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο, μακριά από οθόνες και ο εγκέφαλός σας θα λάβει το μήνυμα πως ήρθε η στιγμή να ξεκουραστεί και να κάνει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες ανάπλασης και αναζωογόνησης.