Πόσο νερό πρέπει να τελικά να πίνουμε την ημέρα; Ίσως έχετε ακούσει τις συστάσεις για 8 ποτήρια την ημέρα, αριθμός που μεταβάλλεται αφού το πόσο νερό είναι αρκετό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (σωματικό βάρος, επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ηλικία, φύλο, εγκυμοσύνη, θηλασμός, υποκείμενες παθήσεις υγείας).

Στις ακραίες συνθήκες ζέστης που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, είναι πιθανό να αισθάνεστε ένα αίσθημα κόπωσης και λιγότερη αντοχή. Αν παίρνετε όλα τα μέτρα προφύλαξης συν του ότι απολαμβάνετε έναν ποιοτικό ύπνο, τότε μπορεί να αναρωτηθείτε: Μήπως τελικά μου λείπει νερό;

Βάζοντας στόχο τελικά περισσότερη κατανάλωση νερού για μια εβδομάδα, ποιες είναι οι ενδεχόμενες αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε;

Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη D: Μήπως σας λείπει;

Τι θα συμβεί αν αυξήσετε την ενυδάτωσή σας πίνοντας πιο πολύ νερό

Μέσα σε αυτή την εβδομάδα που θα έχετε πιο πολύ το νου σας στο νερό, είναι πολύ πιθανό να:

Μειώσετε το τσιμπολόγημα

Το νερό «χορταίνει». Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που όλοι μας τσιμπολογάμε κάτι νομίζοντας πως πεινάμε ενώ στην πραγματικότητα, διψάμε.

Μειώνοντας κάποια περιττά σνακ, θα μειώσετε και το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά με αποτέλεσμα απώλεια βάρους. Αν δε, πίνετε ένα ποτήρι με το που ξυπνάτε και πριν από κάθε κυρίως γεύμα, τότε μπορεί να επιτευχθεί και ο καλύτερος έλεγχος της ποσότητας κατανάλωσης αυτών γεγονός που σημαίνει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ως προς τη διαχείριση των θερμίδων.

Βέβαια, η απώλεια βάρους εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τη σωματική άσκηση, και φυσικά μέσα σε μια μόλις εβδομάδα πιθανόν δεν θα συνειδητοποιήσετε κάποια διαφορά που θα σας… εντυπωσιάσει, ωστόσο είναι μια καλή αρχή αν θέλετε να αποβάλλετε κάποια περιττά κιλά.

 Έχετε περισσότερη ενέργεια

Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης (1-3%) αυξάνει το αίσθημα κόπωσης. Λίγο μετά το μεσημεριανό, μπορεί να νιώσετε έτσι κι αλλιώς την ενέργειά σας να «πέφτει» και τότε είναι που φτιάχνετε τον δεύτερο ή και τρίτο καφέ της ημέρας ή επιλέγετε την κατανάλωση ενός ανθυγιεινού σνακ με ζάχαρη και λιπαρά. Αν αντί για αυτή τη συνήθεια, πιείτε ένα ποτηράκι νερό, είναι πολύ πιο πιθανό να… ανεβείτε σε όλα τα επίπεδα.

Πιο πολύ νερό συνεπάγεται εγρήγορση και λιγότερη νευρικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση, εκτός από κόπωση, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει θυμό, «πεσμένη» διάθεση και μειωμένα επίπεδα συγκέντρωσης και μνήμης.

Νιώσετε το κεφάλι σας πιο «ελαφρύ»

Η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο. Σύμφωνα με μελέτες, η χρόνια αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία των πονοκεφάλων και των ημικρανιών. Αν πίνετε 1-2 ποτήρια νερό ειδικά μόλις ξυπνήσετε, όταν δηλαδή ο οργανισμός σας είναι πιο πολύ αφυδατωμένος, μπορείτε να αποφύγετε τους ενοχλητικούς πονοκεφάλους που μπορεί λόγω ζέστης να είναι αυξημένοι.

Επισκέπτεστε πιο συχνά την τουαλέτα…

Γεγονός, όχι ιδιαιτέρως ευχάριστο. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζατε ότι η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της ουρολοίμωξης που εκδηλώνεται πιο συχνά το καλοκαίρι; Επηρεάζει τα επίπεδα υγρασίας της ευαίσθητης περιοχής, την συχνότητα ούρησης και τα επίπεδα βακτηρίων που εμπλέκονται και στα δύο, αναγκάζοντας τα ανεπιθύμητα να αποβληθούν.

Για να μην χάσετε βέβαια λόγω του νερού τον… ύπνο σας, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική σας υγεία και ευεξία, μην πίνετε υπερβολική ποσότητα νερού τουλάχιστον δυο ώρες πριν τον ύπνο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως σε μικρές ποσότητες το νερό παρέχει κάποια οφέλη πριν από τον βραδινό ύπνο. Ειδικά όταν κάνει πολλή ζέστη, λίγο νερό πριν από τον ύπνο μπορεί να σας προστατεύσει από την αφυδάτωση και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα τη θερμοκρασία του σώματος.

Tο «κλειδί» τελικά είναι να βρείτε την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού και τον ύπνο. Να μην κοιμηθείτε δηλαδή διψασμένοι, ούτε βέβαια… φουσκωμένοι και να είστε στο πόδι όλη νύχτα.