Το μαγνήσιο έχει πολλά οφέλη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, αφού προάγει τον ποιοτικό ύπνο, ανακουφίζει από συμπτώματα PMS και σας βοηθά να αποφεύγετε τόσο τις κράμπες στα πόδια όσο και τους ενοχλητικούς πονοκεφάλους. Αλλά εάν θέλετε να χάσετε τα περιττά κιλά, θα μπορούσε το μαγνήσιο να ενισχύσει τις προσπάθειές σας;

Τι είναι το μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο υπάρχει σχεδόν σε ολόκληρο το σώμα (κυρίως όμως στα οστά) και το βρίσκουμε φυσικά σε πολλά τρόφιμα, από το τόφου μέχρι την μαύρη σοκολάτα.

Διαβάστε επίσης: Δίαιτα: 3 συμβουλές για να χάσετε αυτά τα 3 τελευταία κιλά

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) το μαγνήσιο «συνεργάζεται» με περισσότερα από 300 διαφορετικά ένζυμα στο σώμα για να εκτελεί ζωτικές λειτουργίες όπως η παραγωγή πρωτεΐνης, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η μυϊκή λειτουργία, η λειτουργία των νεύρων και ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα.

Ανήκει στην οικογένεια των ηλεκτρολυτών, που είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της υγείας καθώς μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά στα κύτταρά σας, επιτρέποντας λειτουργίες, όπως , η αγωγιμότητα των νευρικών παλμών και οι μυϊκές συσπάσεις.

Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά;

Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, η έλλειψη μαγνησίου είναι πιο διαδεδομένη σε άτομα με παχυσαρκία. Παράλληλα όταν τα επίπεδα μαγνησίου είναι εξαιρετικά χαμηλά, μπορεί να εμφανιστεί χρόνια φλεγμονή, αλλάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με άλλη επιστημονική ανασκόπηση, δημοσιευμένη στο Archives of Medical Science.

Σε επιστημονική μελέτη με περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες και διάρκεια μεγαλύτερη των τριάντα ετών, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition, αναφέρονται αντίστροφες συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης μαγνησίου και της συχνότητας εμφάνισης της παχυσαρκίας και των επιπέδων C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) (και τα δύο είναι δείκτες φλεγμονής στο σώμα).

Αυτό σημαίνει ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα μαγνησίου, τόσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και πιθανώς λιγότερη φλεγμονή.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε

Η υγιής απώλεια βάρους γίνεται αργά, ρεαλιστικά και με ασφάλεια. Η επίτευξη του στόχου σας σημαίνει αλλαγή των συνηθειών σας βήμα προς βήμα. Και ακόμα κι αν είναι το πιο μικρό βήμα, θυμηθείτε ότι κατευθύνεστε προς την σωστή κατεύθυνση.

Μην κάνετε το λάθος να μειώσετε υπερβολικά τις θερμίδες που καταναλώνετε. Αντ’αυτού δοκιμάστε να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη, ευέλικτη και υγιεινή διατροφή. Στόχος σας θα πρέπει να είναι τα τρία βασικά γεύματα την ημέρα, που να περιλαμβάνουν άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα αλλά και λαχανικά. Φυσικά, μην ξεχνάτε τα καλά λιπαρά.

Δεδομένου ότι η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, μπορείτε να υιοθετήσετε μια ρουτίνα προπόνησης που να ταιριάζει στο πρόγραμμά σας. Πέρα από το νούμερο στην ζυγαριά, τα αυξημένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ευνοούν τον ύπνο αλλά και την διάθεσή σας.