Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration) η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της Γης ήταν 1,05 βαθμούς Κελσίου πάνω πάνω από τον μέσο όρο τον Ιούνιο, καθιστώντας τον πιο ζεστό μήνα στην ιστορία. Σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση, η έντονη ζέστη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους για την υγεία.

Συγκεκριμένα, νέα έρευνα δείχνει ότι οι εξαιρετικά υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου. Τα επίπεδα ρύπανσης μπορούν επίσης.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Ακόμα και τα «ασφαλή» επίπεδα ρύπανσης την βλάπτουν

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 202.000 θανάτους από καρδιακή προσβολή στην κινεζική επαρχία Jiangsu μεταξύ 2015 και 2020. Σημείωσαν τον «αυξημένο κίνδυνο» να πεθάνει ένα άτομο από καρδιακή προσβολή εάν οι θερμοκρασίες ήταν εξαιρετικά υψηλές ή χαμηλές ή υπήρχαν υψηλά επίπεδα ρύπανσης από σωματίδια.

Γιατί οι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Ερευνητές και καρδιολόγοι συμφωνούν ότι οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου. Αλλά δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ορισμός για την ακραία ζέστη ή το ακραίο κρύο.

«Ο ορισμός του εξαιρετικά ζεστού ή κρύου καιρού μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και τις τοπικές συνθήκες», λέει ο Δρ. Ρίγκβεντ Ταντγόκαρ, πιστοποιημένος καρδιολόγος με έδρα την Καλιφόρνια. «Ακολουθώντας όμως, μια ευρύτερη προσέγγιση, ο εξαιρετικά ζεστός καιρός (και κρύος από την άλλη) θα χαρακτηριζόταν από θερμοκρασίες σημαντικά υψηλότερες (ή χαμηλότερες) από τον μέσο όρο για μια δεδομένη περιοχή και εποχή» προσθέτει ο ίδιος.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν υπάρχει υπερβολική ζέστη

Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι κινείστε λίγο πιο αργά και αναπνέετε πιο βαριά στη ζέστη, ακόμα κι αν κάνετε μια χαλαρή βόλτα; Εάν ναι, τότε δεν είστε οι μόνοι και ούτε το φαντάζεστε.

«Οι συνήθεις δραστηριότητες, όπως η ανύψωση και η μεταφορά αντικειμένων αυξημένου βάρος, όπως το να μεταφέρετε τις σακούλες από το σούπερ μάρκετ και το περπάτημα σε ανηφόρα, είναι πολύ πιο επιβαρυντικές όταν υπάρχει υπερβολικά έντονη ζέστη» αναφέρουν οι ερευνητές.

Η ακραία ζέστη πυροδοτεί φυσιολογικές αποκρίσεις για να βοηθήσει το σώμα να προσαρμοστεί και να επιβιώσει, ιδίως μέσω της εφίδρωσης και της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

Αυτό κάνει την καρδιά να εργάζεται πιο έντονα και πιο γρήγορα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στα ζωτικά όργανα. Αυτός ο αυξημένος φόρτος εργασίας ασκεί επιπλέον πίεση στην καρδιά, λένε οι ερευνητές.

Ο συγκεκριμένος κίνδυνος αυξάνεται όταν οι άνθρωποι εκτελούν δραστηριότητες υψηλής καρδιαγγειακής απόδοσης, όπως τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων ή μεγάλης διάρκειας πεζοπορία.

Τα υγρά που χάνετε πρέπει να αναπληρωθούν, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες είναι αυξημένες, που είναι πιο εύκολο να αφυδατωθούμε, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ένα σύνδρομο γνωστό ως συγκοπή, όπου ένα άτομο χάνει τις αισθήσεις του λόγω έλλειψης αίματος στον εγκέφαλο», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Η αφυδάτωση και η μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά μπορεί επίσης έμμεσα να κάνουν το αίμα πιο επιρρεπές στην πήξη, οδηγώντας δυνητικά σε μπλοκαρίσματα στις στεφανιαίες αρτηρίες, προκαλώντας έτσι καρδιακή προσβολή», συμπληρώνουν.