Μήπως έχετε πέσει σε κάποιες παγίδες σε σχέση με το λίπος και την καύση του και νομίζετε πως τα κάνετε όλα σωστά, αλλά στην πραγματικότητα, «σαμποτάρετε» τις ίδιες σας τις προσπάθειες;

Ας δούμε ορισμένα πράγματα που μπορεί να σας κρατούν πίσω από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης: Καφές πριν την άσκηση: Μας κάνει καλό;

4 συνήθειες «παγίδες» σε σχέση με το λίπος

#1 Ασκείστε πολύ σκληρά

Πιστεύοντας μάλλον πως έτσι θα το κάψετε πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντική είναι η χρονική διάρκεια της άσκησης και όχι η αυξημένη ένταση. Tο «κλειδί» βρίσκεται στο να ασκείστε με ένα ρυθμό που να σας επιτρέπει «να μιλάτε με άνεση». Eπίσης, μην ξεχνάτε ότι, αν απολαμβάνετε την άσκησή σας, θα συνεχίσετε. Kι αν συνεχίσετε, τότε θα κάψετε περισσότερο λίπος!

#2 «Ποντάρετε» μόνο στην άσκηση και στην καλή διατροφή


Kι όμως, αυτά τα δυο δεν αρκούν για τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Ο κύριος λόγος που καταφεύγουμε σε τροφές με πολλά λιπαρά έχει να κάνει με την ψυχική μας διάθεση και τον ύπνο μας. Από αυτά εξαρτάται κατά πολύ και το αν θα διατηρήσουμε τη ρουτίνα προπόνησής μας μα και το πόσο αποδοτική αυτή θα είναι.

Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται να κοιμόμαστε και να περνάμε καλά. Η θέληση, η ανεβασμένη διάθεση, τα σταδιακά βήματα, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος (7 με 9 ώρες κάθε μέρα) καθώς και η καλή διαχείριση του καθημερινού στρες, είναι όλοι πολύ σημαντικοί παράγοντες και για το κάψιμο του λίπους.

#3 Το παρακάνετε με το νερό

Tο νερό δεν είναι λιποδιαλυτής. Βοηθά στις μεταβολικές αντιδράσεις (για παράδειγμα της διάσπασης του λίπους, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών), αλλά αυτό καθαυτό δεν «καίει» λίπος. Απλά, προσφέρει το έδαφος για να αντιδράσουν μεταξύ τους τα βιολογικά συστατικά και κάτω από ορισμένες συνθήκες να επιφέρουν και τη λιποδιάλυση.

Η υπερβολή λοιπόν δεν χρειάζεται. Εξάλλου, η βασική του λειτουργία κατά την άσκηση είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και η αποφυγή της αφυδάτωσης. H υπερβολή όμως στην πρόσληψη νερού από τη μία επιφέρει αποβολή ανόργανων συστατικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ από την άλλη ενεργοποιεί το μηχανισμό κατακράτησης.

#4 Κάνετε μόνο αερόβιες ασκήσεις

O οργανισμός αντλεί ενέργεια από την καύση υδατανθράκων, λίπους, και πρωτεϊνών. H παρατεταμένη αερόβια άσκηση σε μέτρια ένταση αυξάνει στο μέγιστο το ποσοστό ενέργειας που καταναλώνει ο οργανισμός από τις λιποαποθήκες. Αν θέλετε επομένως να κάψετε περισσότερο λίπος, προτιμήστε ασκήσεις μέτριας έντασης για πολλή ώρα.

Όπως όμως είναι γνωστό, ο υψηλός μεταβολισμός είναι αυτός που ουσιαστικά θα μας βοηθήσει στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Mε το «χτίσιμο» του μυϊκού ιστού, κάτι που είναι εφικτό με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης.