Οι περισσότερες ασκήσεις κοιλιακών συνήθως επικεντρώνονται στη δημιουργία σταθερότητας, η οποία από τη φύση της περιλαμβάνει μικρή έμφαση στο εύρος της κίνησης, αλλά η άσκηση «windshield wiper» (θα καταλάβετε γιατί ονομάζεται «υαλοκαθαριστήρας» σε λίγο) μπορεί να βελτιώσει και τα δύο.

Παράλληλα, γυμνάζει τους ορθούς και πλάγιους κοιλιακούς, το κάτω μέρος πλάτης καθώς και τους τετρακέφαλους.

Ανεξάρτητα από τα κιλά, τους στόχους και τον δείκτη μάζας σώματος, οι δυνατοί κοιλιακοί εσυμβάλλουν στην καλύτερη στήριξη της σπονδυλικής στήλης και της σταθεροποίησης του πυρήνα.

Διαβάστε επίσης: Ασκήσεις για επίπεδη κοιλιά

Ο δυνατός πυρήνας «θωρακίζει» την ευάλωτη οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και συμβάλλει στην μετάδοση της δύναμης μεταξύ του άνω και του κάτω μέρους του σώματος.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε κίνηση θα γίνεται ευκολότερη, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι κοιλιακοί δεν αποτελούνται μόνο από το λεγόμενο «six pack» (ορθό κοιλιακό) μυ που τείνει να «τραβά» όλη την προσοχή. Μην ξεχνάτε τους πλάγιους και τους κάτω κοιλιακούς που πρέπει να γυμνάζετε εξίσου.

Για αυτό εκτός από τα κλασικά ροκανίσματα, ενσωματώστε στην προπόνησή σας το «windshield wiper».

Πώς να κάνετε την άσκηση

Ξαπλώστε ανάσκελα με τα χέρια τεντωμένα στο πλάι σε σχήμα «Τ», πιέζοντας τους ώμους, τη σπονδυλική στήλη και τα χέρια στο πάτωμα.

Σηκώστε τα πόδια λυγισμένα μέχρι τα γόνατα να βρίσκονται πάνω από τους γοφούς με τα πέλματα λυγισμένα.

Αυτή είναι η αρχική θέση.

Συνεχίζοντας να πιέζετε τη σπονδυλική στήλη και τα χέρια σας στο πάτωμα και διατηρώντας τα πόδια σας σε γωνία 90 μοιρών, χαμηλώστε τα πόδια αργά και ελεγχόμενα όσο περισσότερο μπορείτε προς τα αριστερά.

Σφίξτε τους κοιλιακούς σας για να επιστρέψετε στην αρχική θέση και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

Συνεχίστε την άσκηση εναλλάξ.

Μην ξεχνάτε ότι μια επίπεδη κοιλιά με ελάχιστο λίπος να καλύπτει τους μυς, απαιτεί μια συνδυαστική προσπάθεια: κατάλληλη δίαιτα και δραστηριότητες για καύση θερμίδων.