Ποιος από εμάς δεν έχει υποκύψει σε τρόφιμα που γνωρίζουμε πως μας βλάπτουν; Θες η ευκολία του να τα βάλουμε απλά στο φούρνο μικροκυμάτων, θες η νοστιμιά ορισμένων από αυτά, όλοι λίγο πολύ ανά περιόδους τα καταναλώνουμε.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα επιβλαβή ή τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό. Το εύρος τους κυμαίνεται από ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα, όπως τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά έως εξαιρετικά επεξεργασμένα ή υπερ-επεξεργασμένα, όπως τα πατατάκια και τα αναψυκτικά.

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος: Νέα στοιχεία ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο

Τα τελευταία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη και νάτριο ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφίμων λοιπόν μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας.

3 κίνδυνοι υγείας από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων

«Πληγώνουν» την καρδιά

Η υπερβολική πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς. Πολλά από αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε trans-λιπαρά που αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και μειώνουν την «καλή» (HDL), αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα νατρίου μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, θέτοντας περαιτέρω σε κίνδυνο την καρδιά μας.

Παχυσαρκία

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά γεμάτα θερμίδες αλλά υπολείπονται, όπως είπαμε, θρεπτικής αξίας. Όταν αυτές οι τροφές αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής ενός ατόμου, συχνά οδηγούν σε αύξηση βάρους και, τελικά, παχυσαρκία.

Ο… αόρατος αντίκτυπος στην ψυχική υγεία

Οι συνέπειες των επεξεργασμένων τροφίμων δεν περιορίζονται μόνο στη σωματική υγεία. Έρευνες υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και ψυχικής υγείας. Συστατικά όπως οι τεχνητές χρωστικές, τα πρόσθετα και τα τρανς λιπαρά έχουν συνδεθεί με εναλλαγές της διάθεσης και αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την πρόσληψή τους

«Ο ντετέκτιβ των τροφίμων»

Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε. Δώστε προσοχή στο νάτριο, τα πρόσθετα σάκχαρα και τα ανθυγιεινά λίπη που μπορεί αυτά να περιέχουν.

Η χαρά του homemade food

Η μαγειρική στο σπίτι σας επιτρέπει να έχετε τον έλεγχο των συστατικών των γευμάτων σας. Προτιμήστε φρέσκα υλικά και περιορίστε την ποσότητα της πρόσθετης ζάχαρης, του αλατιού και των λιπών.

Επιλέξτε τρόφιμα εποχής

Ενσωματώστε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά στα γεύματά σας. Όχι μόνο είναι γεμάτα με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες, αλλά είναι και χαμηλά σε νάτριο και βεβαίως, δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.