Το να καταναλώσετε ένα σνακ με πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιή λίπη μετά την προπόνηση θα αποκαταστήσει την ενέργεια και θα επανορθώσει τους μυς σας. Αλλά πόσο πρέπει να τρώτε και είναι φυσιολογικό να είστε πεινασμένοι σε υπέρμετρο βαθμό μετά τις προπονήσεις;

Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής και να επιλέξετε το σωστό είδος «καυσίμου».

Διαβάστε επίσης: Μύες: Γιατί τρέμουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης;

Είναι φυσιολογικό να πεινάω μετά την προπόνηση;

Μετά την άσκηση, ναι, είναι λογικό να πεινάτε.

Σε μελέτη μάλιστα στην οποία συμμετείχαν μόνο άνδρες διαπιστώθηκε ότι η άσκηση μεγαλύτερης διάρκειας (για μία ώρα περίπου) με πιο μέτρια ταχύτητα πιθανότατα θα σας κάνει να αισθάνεστε ακόμα πιο πεινασμένοι από ό,τι αν εκτελούσατε μια έντονη προπόνηση HIIT που διαρκεί λιγότερο.

Η άσκηση καίει θερμίδες ενώ η τροφή, τις περιέχει. Όταν τα αποθέματα ενέργειας εξαντλούνται, το σώμα χρειάζεται περισσότερη τροφή για να αναπληρώσει αυτά που μόλις «έχασε». Έτσι, μόλις τελειώσει η προπόνηση, το σώμα σας φωνάζει: Πεινάω. Και αν δεν το εφοδιάσετε με τα απαραίτητα «καύσιμα» μετά την προπόνηση, πιθανότατα θα αυξήσετε τον κίνδυνο τραυματισμού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πώς να σταματήσετε την υπερκατανάλωση τροφής μετά την προπόνηση

Πίνετε υγρά-πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση

Η πείνα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι δίψα. Επομένως, βάλτε την ενυδάτωση μετά την άσκηση σε πρώτο πλάνο.

Εάν καταναλώνετε επαρκή ποσότητα νερού μετά την προπόνησή σας και εξακολουθείτε να πεινάτε 30 λεπτά αργότερα, τότε ναι, μάλλον είναι ώρα να φάτε.

Επιπλέον, μετά από μια σκληρή προπόνηση, το δροσερό νερό θα ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός σας, θα αποκαταστήσει τα επίπεδα ενέργειας και θα καταπολεμήσει την κούραση και τις μυϊκές κράμπες.

Φάτε καλά αλλά όχι πολύ πριν ξεκινήσετε

Το να φάτε κάτι χορταστικό, αλλά όχι βαρύ για το στομάχι σας πριν από μια προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της πείνας μετά.

Ένα γιαούρτι με μια μπανάνα και λίγο φυστικοβούτυρο ή μια μπάρα χωρίς ζάχαρη θα ήταν καλές επιλογές.

Μην περιμένετε πολύ για να φάτε

Φροντίστε να φάτε κάτι μικρό σύντομα, εάν είστε συχνά πεινασμένοι μετά την προπόνηση. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις υπερβολές.

Προτιμήστε ένα γιαούρτι και μούρα ή ένα κομμάτι ψητό κοτόπουλο και λαχανικά συν μια μικρή γλυκοπατάτα για την απαραίτητη λήψη πρωτεΐνης που χτίζει και επιδιορθώνει τους μυς. Άλλη επιλογή; Ένας υγιεινός, βραδείας πέψης υδατάνθρακας όπως κινόα, καστανό ρύζι ή χούμους, πάντα με μέτρο.

Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας

Είπαμε να μην περιμένετε πολύ για να φάτε, αλλά μην είναι αυτό το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μετά τη γυμναστική. Η απλή επιβράδυνση της διαδικασίας του φαγητού μπορεί να σας κάνει να ξανασκεφτείτε το εάν θα φάτε ένα ολόκληρο γεύμα ή απλά ένα μικρό σνακ μέχρι την ώρα του κανονικού σας γεύματος.

Αφιερώστε λοιπόν λίγα λεπτά στον εαυτό σας για να κάνετε ένα ντους και μετά να αποφασίσετε τι ακριβώς θα καταναλώσετε.