Από την βελτιωμένη στάση του σώματος, την ισορροπία και την ελευθερία κινήσεων έως την πρόληψη τραυματισμών, ο δυνατός κορμός μας ωφελεί με πολλούς τρόπους. Για να τον ενδυναμώσουμε μπορούμε να ακολουθήσουμε μια σειρά από ασκήσεις, με τους κοιλιακούς να αποτελούν την πιο κλασική. Γιατί όμως νιώθουμε πόνο στον αυχένα κάθε φορά που τους δοκιμάζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσει;

Η σωστή τεχνική κατά την εκτέλεση οποιασδήποτε άσκησης είναι κομβικής σημασίας για να εξαλείψετε τον πόνο, τον κίνδυνο τραυματισμού και φυσικά, να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι και με τους κοιλιακούς, εάν αισθάνεστε πόνο, πίεση ή ενόχληση στην περιοχή του αυχένα θα πρέπει αρχικά να ελέγξετε την φόρμα σας.

Πώς μας βοηθούν οι κοιλιακοί

Η ενίσχυση του πυρήνα σας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και στην προώθηση της ισορροπίας και της σταθερότητας κατά την διάρκεια άλλων ασκήσεων. Συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση της στάσης του σώματος και στη μείωση του λίπους στην κοιλιά.

Πρόκειται για την πιο γνωστή άσκηση ενδυνάμωσης του κορμού καθώς προκαλούν αύξηση του μεγέθους των μυών, γνωστή και ως υπερτροφία, του ορθού κοιλιακού μυός. Έτσι, αν θέλετε να τονώσετε τους κοιλιακούς σας μυς, τα κλασικά ροκανίσματα είναι η ιδανική άσκηση για να ξεκινήσετε.

Που οφείλεται ο πόνος

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι είναι να τραβούν το λαιμό τους προς τα εμπρός με τα χέρια τους ενώ κάνουν κοιλιακούς. Αυτό συμβαίνει όταν βασίζεστε στα χέρια σας αντί για τον κορμό σας για να τραβήξετε το σώμα σας προς τα πάνω και προς τα εμπρός.

Αυτή η πρόσθετη πίεση στον λαιμό σας καταπονεί τους μύες και προκαλεί πόνο. Το τράβηγμα του λαιμού σας με τα χέρια σας οδηγεί επίσης σε μειωμένη ενεργοποίηση του πυρήνα.

Για να διορθώσετε αυτό το λάθος όταν εκτελείτε κοιλιακούς, δοκιμάστε:

  • «Τραβήξτε» τον αφαλό σας προς τα μέσα προς τη σπονδυλική σας στήλη και σφίξτε τους κοιλιακούς σας, φροντίζοντας η μέση σας να διατηρεί την επαφή με το έδαφος.
  • Ακουμπήστε απαλά τα δάχτυλά σας πίσω από το κεφάλι σας και φροντίστε να κρατάτε τους αγκώνες σας ανοιχτούς στο πλάι αντί να τραβάτε προς τα εμπρός.

Πώς θα προστατέψετε αυχένα και μέση

Καθώς κάνετε κοιλιακούς, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι υποστηρίζετε επαρκώς αυχένα και κεφάλι:

  • Τοποθετήστε τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι σας και ανοίξτε τους αγκώνες σας προς τα πλάγια.
  • Σηκώστε το κεφάλι και τον λαιμό σας από το έδαφος ενώ στηρίζετε το κεφάλι σας με τα χέρια σας.
  • Αφήστε το κεφάλι σας να ακουμπήσει βαριά στα χέρια σας. Αυτό διατηρεί τη σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.
  • Χαλαρώστε τους ώμους σας ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να κρατάτε το κεφάλι σας.
  • Προσπαθήστε να μην φέρνετε τους ώμους σας προς τα εμπρός.