Οι «μίνι» προπονήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι τόσο αποτελεσματικές όσο μια συνεχόμενη συνεδρία, σύμφωνα με έρευνες. Αν λοιπόν θέλετε να κάνετε γυμναστική αλλά συνεχώς το αναβάλλετε λόγω έλλειψης χρόνου, μάλλον ήρθε η ώρα να σκεφτείτε να την «σπάσετε» σε μικρότερα κομμάτια μέσα στην ημέρα.

Τα κέρδη; Πολλά, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Μικρές προπονήσεις μεγάλης αξίας – Τα 7 «top» οφέλη

Με τις πιο σύντομες συνεδρίες άσκησης έχετε μεγαλύτερη ευελιξία στο καθημερινό σας πρόγραμμα και σας επιτρέπουν να δίνετε προτεραιότητα στην υγεία σας ενώ «τρέχετε» για να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό στο σπίτι, στη δουλειά, στους φίλους σας…

Οι «μίνι» προπονήσεις:

#1 Μπαίνουν πιο εύκολα στο πρόγραμμα

Ο πιο συχνός λόγος που παραμελούμε την φυσική μας δραστηριότητα είναι η έλλειψη χρόνου.

Άλλωστε, οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η γυμναστική είναι κάτι που απαιτεί πολλή προσπάθεια και χρόνο. Δεν είναι όμως έτσι. Μπορεί κανείς να αφιερώνει 5-10 λεπτά για περπάτημα ή ασκήσεις αντίστασης ανά τακτά διαστήματα μέσα στην μέρα, μέχρι να συμπληρώσει γύρω στα 60 λεπτά συνολικής άσκησης την ημέρα.

#2 Βοηθούν στο να μην τα παρατήσουμε

Η δέσμευση σε ένα πρόγραμμα προπόνησης με την πάροδο του χρόνου απαιτεί υπομονή, επιμονή και κίνητρο. Έτσι, πολλοί σταματούν να ασκούνται πριν καν προλάβουν να καρπωθούν τα οφέλη της άσκησης για τη συνολική υγεία και ευεξία τους.

Οι πιο σύντομες συνεδρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να διευκολύνουν την τήρηση μιας ρουτίνας, όπως αναφέρουν έρευνες. Βοηθούν λοιπόν τους πολυάσχολους να επιτύχουν τους fitness στόχους τους και κάνουν τη γυμναστική βιώσιμη αλλά και πιο ενσυνείδητη.

#3 Δυναμώνουν τον εγκέφαλο – Ανεβάζουν τη διάθεση

Οι προπονήσεις μικρότερης διάρκειας μέσα στην ημέρα έχουν ως αποτέλεσμα όλα τα γνωστά βραχυπρόθεσμα σωματικά και ψυχικά οφέλη της άσκησης.

Μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν ένα δεκάλεπτο γρήγορο περπάτημα και εξασκούσαν για λίγα λεπτά πρακτικές διαλογισμού κάθε μέρα παρουσίασαν βελτιωμένη διάθεση και καλύτερη συγκέντρωση σε σύγκριση με μια ανενεργή ομάδα ατόμων.

#4 Μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μικρής μελέτης, τρεις 10λεπτοι περίπατοι το πρωί, το μεσημέρι και αργά το απόγευμα, μείωσαν την αρτηριακή πίεση ατόμων με υπέρταση περισσότερο από ό,τι ένας συνεχόμενος 30λεπτος περίπατος.

 #5 Διευκολύνουν την άσκηση σε υψηλότερες εντάσεις

Η γυμναστική υψηλής έντασης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να δυσκολέψει και τους πιο έμπειρους αθλητές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μικρότερες συνεδρίες απευθύνονται στους λάτρεις της φυσικής κατάστασης όλων των επιπέδων. Η μείωση του χρόνου μας επιτρέπει να ασκούμαστε σε υψηλότερες εντάσεις που δεν θα μπορούσαμε με άνεση να διατηρήσουμε για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

#6 Μειώνουν το άγχος της προπόνησης

Η ενσωμάτωση συντομότερων προπονήσεων μέσα στην ημέρα κάνει τη γυμναστική μια φυσιολογική ρουτίνα και όχι μια αγχωτική συνεδρία στο γυμναστήριο.

#7 Και βέβαια «θωρακίζουν» την καρδιά

Με τις προπονήσεις (μεγάλες ή μικρές), καίμε θερμίδες. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε τα περιττά κιλά και να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επιπλέον, μπορεί να μειωθούν τα επίπεδα της LDL («κακής» χοληστερόλης). Ένα υψηλό επίπεδο LDL μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την καρδιά μας.

Για πιο αποδοτική «μίνι» γυμναστική

  • Κάντε το πλάνο σας εκ των προτέρων. Βρείτε τύπους ασκήσεων που σας αρέσουν και σας ανακουφίζουν σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και στη συνέχεια, ρυθμίστε το χώρο σας για να μπορείτε να τις κάνετε.
  • Προσπαθήστε να εστιάζετε σε διαφορετικά μέρη του σώματος και επομένως διαφορετικά είδη ασκήσεων κάθε φορά. Για παράδειγμα, η πρώτη προπόνησή σας μπορεί να επικεντρωθεί στον πυρήνα και να είναι cardio, η δεύτερη στα χέρια και να περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και η τρίτη στην πλάτη με λίγες ασκήσεις stretching.