Το περπάτημα και το τρέξιμο ανήκουν στην ίδια κατηγορία άσκησης, την αερόβια. Η αερόβια ή καρδιαγγειακή άσκηση είναι η μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, η οποία βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική σας ικανότητα και παράλληλα, σας βοηθά να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά.

Ενεργοποιώντας όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, σας κάνει να αναπνέετε πιο έντονα, ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό και προκαλεί εφίδρωση.

Το σώμα σας απαιτεί αυξημένη ροή οξυγόνου για να κάψει λίπος. Γι’ αυτό η αερόβια γυμναστική, σε συνδυασμό πάντα με την ισορροπημένη διατροφή, είναι μια εξαιρετική μέθοδος αδυνατίσματος.

Η καλύτερη επιλογή για εσάς εξαρτάται, στην πραγματικότητα, από τους στόχους που έχετε θέσει για τη φυσικής σας κατάσταση, αλλά και τη συνολική εικόνα της υγείας σας.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να κάψετε περισσότερες θερμίδες ή να χάσετε βάρος γρήγορα, το τρέξιμο είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή.

Ωστόσο, το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος μακροπρόθεσμα, ενώ δεν καταπονεί τόσο τις αρθρώσεις.

Τι είναι καλύτερο για εμένα;

Απ’ τη μια, το περπάτημα είναι μια εύκολη δραστηριότητα που δεν απαιτεί ιδιαίτερη επιδεξιότητα και δεν επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι, επίσης, ιδανική για τα άτομα που τώρα ξεκινούν να χάσουν τα πρώτα κιλά.

Από την άλλη, το βασικό μειονέκτημα σε σχέση με το τρέξιμο είναι ο σχετικά αργός ρυθμός καύσεων.

Με το τρέξιμο καίτε περίπου 40% περισσότερες θερμίδες από ό,τι θα καίγατε αν περπατούσατε την ίδια απόσταση.

Για να κάψετε περισσότερες θερμίδες όταν τρέχετε, θα πρέπει να τρέξετε με ρυθμό υψηλότερης έντασης, περίπου στο 80 ή 90% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού σας.

Σε αυτήν την ταχύτητα, δεν κάνετε σπριντ, αλλά δουλεύετε αρκετά σκληρά ώστε να μην μπορείτε να μιλήσετε όσο τρέχετε.

Φυσικά, δεν γίνεται να τρέχετε με γρήγορο ρυθμό σε κάθε διαδρομή. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να ανακάμψει.

Ένα σχετικά έντονο βάδισμα καίει λιγότερες θερμίδες, αλλά με σταθερό ρυθμό. Αν η διαδρομή περιλαμβάνει ανηφόρες, τότε η καύση των θερμίδων αυξάνεται.

Για να κάψετε περισσότερες θερμίδες, μπορείτε, ακόμη, να αυξήσετε την ένταση ή το συνολικό χρόνο άσκησής σας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Medicine & Science in Sports & Excercise, το περπάτημα βοήθησε περισσότερα άτομα να χάσουν βάρος, ειδικότερα της γυναίκες.

Είναι θέμα κινήτρου. Το περπάτημα, είναι λιγότερο επιθετικό και εξαντλητικό για το σώμα και συνεπώς, λιγότερο «τρομακτικό».

Επιπλέον, είναι πιο εύκολο να ενσωματωθεί στην καθημερινή σας ρουτίνα, επειδή μπορείτε να περπατήσετε σχεδόν παντού, σε πολλές μικρές περιόδους.

Ο συνδυασμός που… κερδίζει

Το περπάτημα και το τρέξιμο μπορούν ιδανικά να συνδυαστούν, εφόσον φυσικά δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας.

Οι δρομείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το περπάτημα ως συνδυαστική προπόνηση, ενώ οι πεζοπόροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τζόκινγκ ή ορισμένα διαστήματα τρεξίματος για μεγαλύτερη καύση θερμίδων.

Εάν το τρέξιμο σας φαίνεται δύσκολο, μπορείτε πάντα να ξεκινήσετε με το περπάτημα και σταδιακά να αυξήσετε το ρυθμό σας μέχρι να φτάσετε στο χαλαρό και στη συνέχεια στο πιο γρήγορο τρέξιμο.