Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια UCLA αποκάλυψαν ότι ένα τρίμηνο μάθημα γιόγκα και διαλογισμού ήταν πιο αποτελεσματικό από τις ασκήσεις μνήμης για την μείωση της γνωστικής εξασθένησης που σχετίζεται με την ηλικία.

Επιπλέον, η εξάσκηση της γιόγκα θα μπορούσε να βελτιώσει τον ύπνο και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Ας δούμε αναλυτικά γιατί δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτή η πρακτική έχει πια κερδίσει τόσο σε δημοτικότητα, σύμφωνα με την επιστήμη.

3 οφέλη της γιόγκα για την υγεία μας

#1 Ενισχύει την μνήμη

Σε έρευνα του UCLA πραγματοποιήθηκαν σαρώσεις εγκεφάλου και τεστ μνήμης σε 25 ενήλικες άνω των 55 ετών, κάποιοι εκ των οποίων επιδόθηκαν σε ασκήσεις μνήμης και άλλοι στην εξάσκηση της γιόγκα και του διαλογισμού για 12 εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η δεύτερη ομάδα παρουσίασε βελτιώσεις στη χωρική και οπτική μνήμη, αυξημένη ανθεκτικότητα στο στρες, αλλά και μειωμένα συναισθήματα θλίψης. Και όλα αυτά με μόλις περίπου μία ώρα ήπιων ασκήσεων την εβδομάδα και 20 λεπτά διαλογισμού καθημερινά.

Οι ερευνητές τόνισαν πως αν και αυτή η μελέτη είναι μικρή, υποδηλώνει ότι υπάρχει ακόμα ένας τρόπος για να διατηρηθούν δυνατά καρδιά και εγκέφαλος καθώς μεγαλώνουμε και αυτός δεν είναι άλλος από την πρακτική της γιόγκα.

Μπορείτε να ξεκινήσετε, δοκιμάζοντας μερικές ήπιες ασκήσεις – διατάσεις γιόγκα για να ξεκινήσετε την ημέρα σας το πρωί ή για να χαλαρώσετε πριν να κοιμηθείτε το βράδυ.

#2 Θωρακίζει την καρδιά

Συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο «European Journal of Preventative Cardiology» αναφέρει ότι η γιόγκα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων όσο και η συμβατική άσκηση (π.χ. το γρήγορο περπάτημα).

Το άγχος δε, αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης ή την επιδείνωση τέτοιων παθήσεων, επομένως η μείωση του στρες μέσω της γιόγκα μπορεί να βοηθήσει.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επισημάνει στο παρελθόν ότι η εξάσκησή της σχετίζεται με βελτίωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του βάρους, τρεις παράγοντες κινδύνου για την καρδιά.

Ως προς την κατάθλιψη που επίσης μπορεί να «απειλήσει» την καρδιά, οι ασκήσεις αναπνοής φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με μελέτη, ενώ ο διαλογισμός βοηθά το άτομο να βιώσει την παρούσα στιγμή και του επιτρέπει να «καθαρίσει» το νου του.

#3  Ενδυναμώνει μυς και οστά – Μειώνει το πόνο

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE) της Αγγλίας έχει συμπεριλάβει τη γιόγκα και τις διατάσεις στις απαραίτητες μορφές άσκησης για τον πόνο στη μέση.

Η γιόγκα μπορεί επίσης να συμβάλλει στην αποφυγή της ακράτειας επειδή στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους και να αποτελέσει μια χρήσιμη προσθήκη στο πρόγραμμα θεραπείας της οστεοπόρωσης.

Μπορεί εν ολίγοις να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των οστών και να αυξήσει την οστική πυκνότητα.

Σαν αποτέλεσμα, η ευελιξία, η σταθερότητα και η ευκινησία μπορούν να ενισχυθούν και καθημερινές κινήσεις να διευκολύνονται σημαντικά μεγαλώνοντας.

Εσείς; Ακόμα να πάρετε το στρώμα σας και να δοκιμάσετε;