Όταν οι άνθρωποι μιλούν για «αγωνιστικό βάρος», αναφέρονται σε έναν αριθμό στη ζυγαριά που πιστεύουν ότι θα τους μετατρέψει στον ταχύτερο και καλύτερο δρομέα που μπορούν να γίνουν. Αυτό το βάρος είναι συνήθως μικρότερος αριθμός από ό,τι βλέπουν όταν ανεβαίνουν στη ζυγαριά, κάτι που πιστεύουν ότι είναι πιο αποτελεσματικό αγωνιστικά.

Ακούγεται ωραίο, ε; Οχι, λένε οι Μέλοντι Φέρτσαιλντ και Ελίζαμπεθ Κάρι στο βιβλίο τους «Girls Running» (εκδ. VeloPress). Το «αγωνιστικό βάρος» δεν είναι ούτε ακριβές ούτε βοηθά τους δρομείς. Για μια σειρά από λόγους.

1      Το βάρος είναι κάπως αυθαίρετο

Ο αριθμός στη ζυγαριά απλώς μετρά τη βαρύτητα που έλκει ένα σώμα. Αυτός ο αριθμός εξαρτάται από το αν έχετε πάει τουαλέτα, πόσο γλυκογόνο έχετε αποθηκεύσει, πόσο νερό έχετε πιει. Επιπλέον, δεν μετράει σημαντικά πράγματα, όπως τον μυϊκό σας τόνο ή την αθλητική σας ικανότητα.

2      Πολλές περιστάσεις συνδυάζονται για να επηρεάσουν το σχήμα που παίρνει ένα σώμα

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τη γενετική, το περιβάλλον, τις ασθένειες, τη φαρμακευτική αγωγή, τον τρόπο ζωής, τα κοινωνικοοικονομικά και άλλα. Η σωματική κατασκευή σας είναι λίγο-πολύ προκαθορισμένη – μια σύνθεση προς την οποία έλκεται φυσικά -, αλλά ακόμα και αυτή μεταβάλλεται με τον χρόνο.

3      Ορισμένοι δρομείς προσπαθούν να φτάσουν στο «αγωνιστικό βάρος» τους μειώνοντας θερμίδες

Αλλά ο περιορισμός των θερμίδων δεν είναι ούτε διασκεδαστικός ούτε παραγωγικός. Δεν μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους ή ακόμα και αύξηση βάρους. Γιατί; Επειδή ο τύπος «θερμίδες που παίρνονται – θερμίδες που καίγονται = απώλεια/αύξηση βάρους» είναι λάθος. Τα μαθηματικά απλά δεν αθροίζονται.

Ο μεταβολισμός – και η υπεραπλούστευση μιας «θερμίδας» – έχει πολύ να κάνει με αυτό. Βασικά, το σώμα σου θέλει να σε κρατήσει ζωντανό και όταν αισθάνεται περιορισμό, κρατά ενέργεια που σώζει ζωές, όπως το λίπος.

Εάν ένας αθλητής/αθλήτρια έχει ιστορικό δίαιτας ή αλλαγές στο βάρος, ο μεταβολισμός του/της μπορεί να έχει ήδη επιβραδυνθεί. Εάν ένας αθλητής δεν έχει περιοριστεί στο παρελθόν, μπορεί να δει κάποια απώλεια βάρους, αλλά αρχικά αυτή η απώλεια είναι νερό και αποθηκευμένο γλυκογόνο.

Ανεξάρτητα από το «διαιτητικό» παρελθόν ενός δρομέα, ο περιορισμός θέτει κάθε αθλητή σε κίνδυνο για τις επιπλοκές του συνδρόμου Σχετικής Ελλειψης Ενέργειας στον Αθλητισμό (RED-S), που περιλαμβάνει τραυματισμούς στα οστά, ορμονικές διαταραχές, γαστρεντερική δυσφορία, επιδράσεις στη διάθεση και άλλα προβλήματα.

4      Η απώλεια βάρους μπορεί να σημαίνει απώλεια δύναμης

Ερευνες δείχνουν ότι η επίτευξη ενός εξιδανικευμένου βάρους ή σύνθεσης σώματος μέσω σοβαρού και επίμονου ενεργειακού περιορισμού θα επηρεάσει αρνητικά την απόδοση και την υγεία σας. Ποιος το θέλει αυτό;

5      Το πώς αποδίδετε την ημέρα του αγώνα είναι προϊόν αμέτρητων λεπτομερειών

Σκεφτείτε το σαν να φτιάχνετε τηγανίτες, ένα απλό πιάτο που όμως βγαίνει διαφορετικά ανάλογα με τη συνταγή, τα υλικά, τη θερμότητα, το λάδι, το τηγάνι, το γύρισμα… Στην προπόνηση, το σώμα και το μυαλό σας μεταβάλλονται από τη διαδικασία και τα συστατικά επίσης.

Το τρέξιμο, η αποθεραπεία και η προπόνηση ενδυνάμωσης αλλάζουν το σώμα και το μυαλό σας – όπως και η διατροφή, η ενυδάτωση και οι ορμόνες. Την ημέρα του αγώνα, πολλοί εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως ο καιρός, η στρατηγική, η ψυχική προετοιμασία, η αυτοπεποίθηση, η κούραση και το άγχος.

Το «αγωνιστικό βάρος», λοιπόν, δεν είναι ούτε η αιτία ούτε η εγγύηση της επιτυχίας.

Τρέχω Tips

Η εμφάνιση δεν καθορίζει την επιτυχία

Μπορεί να κοιτάξετε γύρω σας σε έναν αγώνα ή στο Facebook και το Instagram σας και να δείτε ένα σωρό αδύνατους δρομείς. Θυμηθείτε: η εμφάνιση δεν καθορίζει την επιτυχία και το βάρος είναι απλώς μία από τις άπειρες λεπτομέρειες που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση.

Το να προσπαθείς να φαίνεσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο είναι μια επιβλαβής παγίδα. Εάν προπονείστε κατάλληλα για τον στόχο σας, τρέφεστε σωστά, κοιμάστε και φροντίζετε τον εαυτό σας, και κατά τα άλλα είστε υγιείς, τότε το σώμα σας θα πάρει το σχήμα και το βάρος που είναι κατάλληλα για εσάς. Αυτό είναι το όχημα με το οποίο θα τρέξετε όσο καλύτερα μπορείτε.

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ Αφιέρωμα Τρέχω