Αν είστε «κολλημένοι» μπροστά σε μια οθόνη για ώρες μέσα στην ημέρα, το σώμα σας μάλλον θα πληρώσει το τίμημα και ο πόνος στην πλάτη και τη μέση ίσως δεν αργήσει να κάνει την εμφάνισή του. Το προσωρινό δε σφίξιμο που νιώθετε στους μυς και τις αρθρώσεις σας μετά από μια παρατεταμένη καθιστική περίοδο μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πιο μόνιμο πρόβλημα.

Κι αυτό διότι με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι άκαμπτοι μυς του αυχένα, της πλάτης και των ώμων μπορεί να χάσουν την κινητικότητά τους και να αναγκαστούν να υιοθετήσουν στάσεις για τις οποίες δεν είναι «σχεδιασμένοι». Το αποτέλεσμα; Κακή στάση σώματος, ακόμα και τραυματισμοί.

Μπορείτε ωστόσο να αντιστρέψετε αυτές τις επιπτώσεις και μάλιστα με μία μόνο κίνηση. Ας δούμε ποια είναι αυτή και πώς ακριβώς μας ωφελεί.

«Γλιστρήστε» στον τοίχο

Η απλή άσκηση να σύρετε τα χέρια σας πάνω και κάτω σε έναν τοίχο μπορεί να σας βοηθήσει να αντιστρέψετε τη ζημιά που προκαλεί η καθιστική ζωή στη σπονδυλική σας στήλη και να αποκτήσετε καλύτερη στάση σώματος.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας τοίχος. Εσείς θα πρέπει να:

  • Καθίσετε στο πάτωμα με την πλάτη σας και τους ώμους σας να ακουμπούν στον τοίχο και τα πόδια σας τεντωμένα μπροστά.

Ύστερα:

  • Σηκώστε τα χέρια σας έξω και πάνω στα πλάγια έτσι ώστε να σχηματίζεται γωνία 90 μοιρών μεταξύ του άνω μέρους των χεριών και του κορμού σας. Οι αγκώνες σας πρέπει επίσης να είναι λυγισμένοι σε γωνία 90 μοιρών και να ακουμπούν επάνω στον τοίχο.
  • Ενώ πιέζετε το πίσω μέρος των χεριών σας στον τοίχο, σηκώστε τα χέρια σας όσο πιο ψηλά μπορείτε, χωρίς να τα αφήσετε να απομακρυνθούν από τον τοίχο.
  • Χαμηλώστε αργά τα χέρια σας ώστε να έρθουν πίσω στην αρχική τους θέση.

*Κάντε αυτή την κίνηση δύο φορές την ημέρα, εκτελώντας 20 επαναλήψεις τη φορά για καλύτερα αποτελέσματα.

4 λόγοι για να κάνετε αυτήν την άσκηση καθημερινά

#1 Βελτίωση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης

Οι θωρακικοί σπόνδυλοι (θωρακική μοίρα) που βρίσκονται στο άνω μέρος της πλάτης και αποτελούν τη μεγαλύτερη περιοχή της σπονδυλικής στήλης, μας βοηθούν να κρατάμε το σώμα μας όρθιο και σταθερό. Όταν καθόμαστε όλη μέρα είναι φυσικό να καταπονούνται.

Με αυτήν την άσκηση μπορεί να βελτιωθεί η κινητικότητα του άνω μέρους της πλάτης και να διατηρηθεί το σημείο ίσιο αντί για γυρτό.

#2 Καλύτερη στάση σώματος

Από πονοκεφάλους και καούρες μέχρι αναπνευστικά προβλήματα και πόνους στην πλάτη, η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει μια πληθώρα θεμάτων που αφορούν την υγεία και την  ευημερία μας.

Με το «γλίστρημα» των χεριών στον τοίχο, εκπαιδεύουμε το σώμα μας να στέκεται πιο ίσιο και πιο όρθιο όταν καθόμαστε.

Επιπλέον, το μπροστινό μέρος των μυών του ώμου και του στήθους ανοίγει και οι ώμοι ενεργοποιούνται.

#3 Μείωση του πόνου στον αυχένα και την πλάτη

«Τοποθετώντας» τις αρθρώσεις σας σε καλύτερη θέση, μειώνεται η πιθανότητα να έχετε σφιγμένους μυς. Αυτό μεταφράζεται σε μακριούς, χαλαρούς μυς με λιγότερους πόνους σε μέρη όπως ο αυχένας και η πλάτη.

#4 Καλύτερη επίγνωση του σώματος

Η εξάσκηση της κίνησης αυτής μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ποια είναι η σωστή στάση του σώματος και αυτό είναι σημαντικό για να μην «ξεχνιέστε» ενώ κάθεστε και να κάνετε αυτομάτως τις κατάλληλες διορθώσεις.