Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Όταν σκεφτόμαστε το φθινόπωρο, εκτός από τα πεσμένα φύλλα ή τον βροχερό καιρό, πιθανότητα μας έρχεται στο μυαλό και η κολοκύθα, ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα που μπορούμε να βάλουμε στην διατροφή μας και να ωφεληθούμε ποικιλοτρόπως.

Πρόκειται για πλούσια «πηγή» καλίου και φυτικών ινών, δύο θρεπτικών συστατικών που συχνά αμελούμε, παρά τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Μπορείτε να την απολαύσετε σε πίτες, μάφιν ακόμα και ψωμί, τα αρτοσκευάσματα όμως δεν είναι η μόνη επιλογή.

Μπορείτε να ψήσετε κύβους κολοκύθας και να τους σερβίρετε μαζί με τα κυρίως ή να προσθέσετε την μαγειρεμένη της σάρκα σε σούπες, μαγειρευτά και σαλάτες. Η φρέσκια κολοκύθα είναι καλύτερη όταν είναι στην εποχή της, δηλαδή κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Ανεξάρτητα από το πώς την προτιμάτε, μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη που θα αποκομίσετε, περιλαμβάνουν:

Καλύτερη πέψη

Οι διαιτητικές φυτικές ίνες είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που σχετίζεται κυρίως με την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Εκτός από τη βελτίωση της υγείας του εντέρου, οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία και ενισχύουν τις πιθανότητες μακροζωίας, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Σύμφωνα με το USDA, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη σάρκα κολοκύθας περιέχει 7,1 γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας την μια εξαιρετική «πηγή». Η σάρκα της κολοκύθας είναι επίσης πλούσια σε πηκτίνη, ένα είδος διαλυτών φυτικών ινών.

Συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η κολοκύθα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, επομένως οι μπανάνες δεν είναι η μοναδική επιλογή.

Σύμφωνα με το USDA, 100 γραμμάρια ωμής κολοκύθας περιέχει 340 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου, που μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και στην συνέχεια να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Β-καροτίνη και βιταμίνη Α

Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι δίνει στην κολοκύθα την χαρακτηριστική πορτοκαλί της απόχρωση, αυτό είναι η β-καροτίνη, που το ανθρώπινο σώμα την μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Η β-καροτίνη είναι ένας τύπος καροτενοειδών, μια κατηγορία χρωστικών που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά και λειτουργούν και ως αντιοξειδωτικά.

Η βιταμίνη Α είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό και σχετίζεται κυρίως με την όραση, το ανοσοποιητικό, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη. Σύμφωνα με το αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας μια διατροφή «πλούσια» σε βιταμίνη Α ή β-καροτίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτίνη είναι οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, οι πορτοκαλί πιπεριές και το πεπόνι.