Η στοματική υγιεινή είναι κομβικής σημασίας για την πρόληψη της τερηδόνας, της κακής αναπνοής αλλά και της νόσου των ούλων ενώ να σας βοηθά να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή όσο μεγαλώνετε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, η στοματική σας υγεία προσφέρει ενδείξεις για τη γενική σας υγεία, μιας και προβλήματα που εντοπίζονται στο στόμα μπορεί να επηρεάσουν και το υπόλοιπο σώμα σας.

Για να διατηρήσετε λοιπόν, τα δόντια σας υγιή, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς ασθενειών, αποφύγετε, τα παρακάτω λάθη:

#1 Βουρτσίζετε τα δόντια σας αφού καταναλώσετε κάτι όξινο

Εάν έχετε συνηθίσει να πλένετε τα δόντια σας, αφού πιείτε το πρώτο καφέ της ημέρας, τότε ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Αυτό διότι το βούρτσισμα αφού έχετε καταναλώσει όξινες τροφές ή ροφήματα, όπως τα εσπεριδοειδή ή ο χυμός τους, μπορεί να αφαιρέσει το σμάλτο από τα δόντια σας.

Οι ειδικοί της Mayo Clinic προτείνουν να περιμένετε περίπου μία ώρα και να τα βουρτσίσετε μετά. Κατά την διάρκεια αυτού του διαστήματος, το σάλιο σας ξεπλένει το οξύ και το σμάλτο σκληραίνει ξανά.

#2 Παραμελείτε τον κανόνα 2-2

Το σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών είναι απαραίτητο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία θα πρέπει να ακολουθείτε τον κανόνα 2-2, δηλαδή να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά την φορά, χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες.

Εάν δεν βουρτσίζετε αρκετά τα δόντια σας είναι πιθανό να εμφανιστούν ασθένειες των ούλων αλλά και τερηδόνα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

#3 Μασάτε σκληρές τροφές

Το να μασάτε αλόγιστα παγάκια ή ποπ κορν που δεν έχουν «ανοίξει» μπορεί να φαίνεται αβλαβές, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να βλάψει τα δόντια σας.

Είναι σημαντικό να το αποφεύγετε, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική του Κλίβελαντ, αυξάνεται ο κίνδυνος θρυμματισμού σφραγισμάτων ή μπορεί ακόμα και να σπάσει ένα δόντι, που έχει ήδη μικρές ρωγμές.

#4 Δεν χρησιμοποιείτε το νήμα

Το βούρτσισμα και το νήμα πάνε «χέρι-χέρι». Εάν δεν χρησιμοποιείτε τακτικά νήμα, τότε η πιθανότητα συσσώρευσης πλάκας ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα σας αυξάνεται, μαζί με τον κίνδυνο ουλίτιδας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία, η χρήση οδοντικού νήματος βοηθά στον καθαρισμό των περιοχών ανάμεσα στα δόντια σας που είναι δύσκολο να φτάσετε με την οδοντόβουρτσα, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε τερηδόνα και ασθένεια των ούλων. Είναι καλό να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα.

#5 Δεν είστε συνεπείς με τα checkup σας

Οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι είναι ζωτικής σημασίας για την συνολική υγεία και ευεξία σας, για αυτό προσπαθήστε να μην τους παραλείπετε. Είναι μια στιγμή που μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα ελέγξει για τυχόν προβλήματα και στην συνέχεια θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα για να φροντίσετε το στόμα, τα δόντια και τα ούλα σας.

Οι έλεγχοι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό και την πρόληψη πιθανών προβλημάτων για να μην σας ταλαιπωρούν μακροπρόθεσμα.